Pelko Berta Cáceresin murhan ainoan todistajan turvallisuuden puolesta kasvaa. Viranomaiset ovat määränneet Gustavo Castro Soton jäämään vielä 30 päiväksi siitä huolimatta, että hän on jo antanut todistajanlausuntonsa ja hän on saanut lukuisia tappouhkauksia.
Nyt myös Gustavo Castro Soton asianajaja on hyllytetty, vain koska hän on vaatinut kopioita Castron todistajanlausunnosta. Pelko myös Hondurasissa olevan Castron veljen Oscar Castron turvallisuuden puolesta on lisääntynyt.
Näiden ja muiden laiminlyöntien määrä ihmisoikeuspuolustaja Berta Cáceresin murhatutkinnassa paljastaa, miten haluttomia Hondurasin viranomaiset ovat suojelemaan ihmisoikeuspuolustajia. Tutkijamme vierailivat juuri maassa.
Murhatutkimuksessa ei ole huomioitu, että Berta sai lukuisia tappouhkauksia vuosien ajan ihmisoikeustyöhönsä liittyen.
”Viranomaiset Hondurasissa sanovat yhtä ja tekevät toista. He ovat kertoneet, että Berta Cáceresin murhaajien löytäminen on heille prioriteetti. Samaan aikaan tutkimuksessa ei ole edes huomioitu, että Berta sai lukuisia tappouhkauksia vuosien ajan ihmisoikeustyöhönsä liittyen”, kommentoi Erika Guevara-Rosas, Amnesty Internationalin Amerikkojen johtaja.
Hondurasilainen alkuperäiskansojen oikeuksien puolustaja ja COPINH-järjestön johtaja Cáceres murhattiin kotonaan aikaisin aamulla 3. maaliskuuta. Ennen kuolemaansa hän kampanjoi Agua Zarca -padon rakentamista vastaan. Suomen valtion kehitysrahoitusyhtiö Finnfund on tukenut Agua Zarcan vesivoimaprojektia.
”Viranomaisten toimettomuus lähettää vaarallisen viestin, että ihmisoikeuspuolustajien murhaajat pääsevät kuin koira veräjästä. Vaikuttaa siltä, että viranomaiset ovat valmiita käymään kauppaa ihmishengillä.”
Maailman vaarallisin maa ihmisoikeuspuolustajille
Toistaiseksi ainoastaan COPINH-järjestön jäseniä on kutsuttu todistamaan. Murhan ainoaa silminnäkijää meksikolaista ihmisoikeuspuolustajaa Castroa on estetty lähtemään maasta, vaikka hän on jo antanut todistajanlausuntonsa useaan otteeseen ja hän on saanut lukuisia tappouhkauksia Hondurasissa.
Ketään Cáceresin ilmoittamaa uhkailijaa, mukaan lukien yrityksien paikalliset edustajat, ei ole kutsuttu todistamaan.
Ketään Cáceresin ilmoittamaa uhkailijaa, mukaan lukien yrityksien paikalliset edustajat, ei ole kutsuttu todistamaan.
Global Witness -kansalaisjärjestön mukaan Honduras on maailman vaarallisin maa ihmisoikeuspuolustajille, jotka puolustavat alkuperäiskansojen oikeutta maahansa. Vuosien 2002 ja 2014 välillä 111 ihmisoikeuspuolustajaa murhattiin työnsä takia.
Toukokuussa 2015 Hondurasissa astui voimaan laki, jonka tarkoitus on suojella ihmisoikeuspuolustajia ja toimittajia. Laki loi kansallisen suojelujärjestelmän, mutta toistaiseksi sen toimeenpano on ollut täysin riittämätöntä. Virallisten lukujen mukaan vain kuusi ihmisoikeuspuolustajaa ja toimittajaa on rekisteröitynyt järjestelmään.
”Teot kertovat paljon enemmän kuin sanat. Hyödytön suojelujärjestelmä ei ratkaise Hondurasin ihmisoikeuskriisiä. Viranomaisten on huolehdittava, että ihmisoikeuspuolustajia suojellaan, ja että Cáceresin murhaajat joutuvat vastuuseen teoistaan.”
Delegaatiomme vieraili Hondurasissa lukuisien ministerien luona, yleisen syyttäjän sekä kansalaisjärjestöjen edustajien luona. Presidentti Juan Orlando Hernández Alvarado kieltäytyi ottamasta delegaatiota vastaan.
”On kestämätöntä, että Hondurasin presidentti Juan Orlando Hernández Alvarado kieltäytyy tapaamasta Berta Cáceresin sukulaisia, muita ihmisoikeuspuolustajia ja Amnestya. Pään hautaaminen hiekkaan asettaa vain vieläkin useampien ihmisoikeuspuolustajien hengen ja terveyden vaaraan.”