Muluken Tesfaw on etiopialainen toimittaja ja ihmisoikeusaktivisti, joka saapui Suomeen puolitoista vuotta sitten. Muluken vieraili toimistollamme ja kertoi Etiopian ihmisoikeustilanteesta sekä erityisesti toimittajien vaikeasta asemasta maassa. Etiopiassa asuessaan Muluken perusti oman sanomalehden, toimi aktiivisesti järjestöissä sekä tutki ihmisoikeusloukkauksia.
Mulukenista tuli ihmisoikeusaktivisti, kun hän tapasi ihmisiä, jotka Etiopian hallitus oli pakkosiirtänyt kodeistaan rakennusprojektin tieltä. “Ihmiset menettivät kaiken omaisuutensa ja olivat joutuneet lähtemään tutuilta kotiseuduiltaan”, Muluken kertoo. Hän alkoi tutkia ihmisoikeusloukkauksia, jotta saisi selville tilanteen kokonaiskuvan ja ongelman laajuuden. “Aktivismi Etiopiassa on vaikeaa ja vaarallista. Hallituksella on käytössään terrorismin vastainen laki, jota sovelletaan tilanteessa kuin tilanteessa”, Muluken kertoo. Hänellä on tästä omakohtaistakin kokemusta: hänet pidätettiin tutkimuksensa vuoksi kymmeneksi päiväksi, ja hän tuntee useita muitakin toimittajia ja ihmisoikeusaktivisteja, joita on vangittu perusteettomasti.
Etiopian tilanne sananvapauden saralla on äärimmäisen haastava. Vuoden 2015 vaalien aikaan sanomalehtiä lakkautettiin hallituksen toimesta ja lukuisia toimittajia pakeni maasta. Tuolloin myös Muluken piiloutui, mutta tilanne oli vaalienkin jälkeen vaikea.
Suomeen hän tuli lähes sattumalta. Vuoden 2016 keväällä Helsingissä järjestettiin UNESCOn World Press Freedom Day -tapahtuma, jonne ulkoministeriö kutsui yli 50 toimittajaa kehitysmaista. Muluken oli yksi heistä. Suomessa ollessaan hän sai kuulla, että paluu Etiopiaan ei olisi mahdollinen – tilanne toimittajia ja ihmisoikeuspuolustajia kohtaan oli kärjistynyt entisestään. Hän haki turvapaikkaa ja sai jäädä Suomeen. “Jos palaisin Etiopiaan, minut pidätettäisiin välittömästi ja minua kidutettaisiin, mahdollisesti jopa tapettaisiin”, Muluken kertoo.
Suomessa Muluken jatkaa työtään toimittajana. Kun kysymme, mitä eroa on työskennellä toimittajana Suomessa kuin Etiopiassa, Muluken naurahtaa: “Ei niitä voi edes verrata toisiinsa! Etiopia on hautausmaa toimittajille, Suomessa taasen on täysi sananvapaus.”
Muluken toivoo kansainvälistä painostusta, jotta Etiopian tilanne paranisi: “Rakenteiden pitää muuttua ja EU:n tulisi varmistaa, ettei se tue kehitysyhteistyövaroilla Etiopian epädemokraattista hallintoa”, hän sanoo.
Muluken haluaa myös lähettää terveisiä suomalaisille aktivisteille: “Puhukaa Etiopiasta ja Afrikasta. Siellä tapahtuu hyviä asioita, mutta tuokaa esiin myös ongelmakohtia – olkaa ääni äänettömille.”
Amnesty on vuosien ajan tehnyt työtä etiopialaisen toimittajan Eskinder Negan vapauttamisen puolesta. Hänet pidätettiin perusteettomasti vuonna 2011 ja tuomittiin vuonna 2012 18 vuodeksi vankeuteen syytettynä terrorismista. Juuri ennen pidätystään Eskinder oli puhunut julkisesti tiedotusvälineiden vapauden puolesta ja kritisoinut Etiopian sananvapautta rajoittavaa lainsäädäntöä. Lue lisää >>