Emma Jolkkonen tekee vapaaehtoista ihmisoikeustyötä Amnestyn paikallisryhmässä ja on aktiivisesti mukana myös jäsendemokratia-työryhmässä. Hän uskoo pienten tekojen voimaan ja tasa-arvoon.
Minua inspiroivat, ihmiset, jotka puolustavat sukupuolten välistä tasa-arvoa ja naisten oikeutta koulutukseen ja demokratiaan osallistumiseen, kertoo Amnesty-aktivisti Emma Jolkkonen. Viimeisimmän hänen lukemansa kirjan päähenkilö oli Nobelin rauhanpalkinnon voittanut Malala Yousafzai. Maailman tyttöjen oikeuksien keulakuvana pidettävä Malala Yousafzai on puolustanut naisten asemaa Talebanin hallitsemilla alueilla ja omalla rohkealla esimerkillään hämmästyttänyt monia valtaapitäviä. Mielestäni todellinen tasa-arvo ja demokratia toteutuvat yhtäläisten ja riittävien kouluttautumismahdollisuuksien avulla, pohtii Emma, ne tulisi taata kaikille.
Yhtäläiset ja riittävät kouluttautumismahdollisuudet tulisi taata kaikille.
Emma Jolkkonen on ehtinyt aktivistipolullaan moneen. Alunperin hänet rekrytoitiin mukaan paikalliseen ihmisoikeustyöhön Amnestyn kampanjateltalla kesäfestareilla. Parhaillaan hän toimii Kuopion Amnesty-ryhmän toisena ryhmäsihteerinä ja vaikuttaa vastaperustetussa Amnestyn jäsendemokratia-työryhmässä. Emma pitää jäsendemokratian pohdintaa ja kehittämistä erittäin tärkeänä Amnestyn kaltaiselle ihmisoikeusliikkeelle. Hän haluaa olla mukana rakentamassa Amnestysta entistä helpommin lähestyttävää ja kaikille aidosti avointa.
Anna Politkovskajan puolesta Kuopion torilla
Emman löytää usein kampanjoimasta ihmisoikeuksien puolesta oman kotikaupunkinsa Kuopion kaduilla ja erilaisissa tapahtumissa, myös pääkaupunkiseudulla asti. Kun olin ensimmäisen kerran mukana kynttilämielenilmauksessa murhatun venäläisen ihmisoikeuspuolustajan Anna Politkovskajan puolesta, tajusin, kuinka pienetkin teot voivat vaikuttaa asenneilmapiirin muuttumiseen, Emma summaa aktivisti-identiteettinsä vahvistumista. Jokainen meistä voi vaikuttaa ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta.
Viime vuosina Kuopion amnestylaiset ovat mm. järjestäneet kidutuksenvastaisia katutempauksia ja kampanjoineet ravintolapäivinä. Olemme myös kokoontuneet opintopiiriin, tehneet vetoomustyötä meksikolaisen Claudia Medinan puolesta, vierailleet kertomassa ihmisoikeuksista kouluissa ja kirjoittaneet kirjeitä ihmisoikeusloukkausten kohteeksi joutuneiden puolesta, kuvailee Emma ryhmänsä toimintaa.
Oman Amnesty-ryhmän meksikolaisen nimikkohenkilön tapaaminen oli huippuhetki
Emman mielestä hienointa ihmisoikeustyössä on tiedon saaminen heistä, jotka ovat vapautuneet vankeudesta tai joiden mahdollisuudet vaikuttaa yhteiskunnassa ovat parantuneet yhteisen kansainvälisen kampanjoinnin ansiosta. Meidän oikeutemme on puolustaa niiden ihmisten oikeuksia, jotka eivät vainon tai vaikkapa poliittisen tilanteen vuoksi siihen itse pysty. Viime syksynä yksi oman aktivismin huippuhetkistä Emmalle oli Kuopion ryhmän nimikkohenkilön, meksikolaisen Claudia Medinan tapaaminen Amnestyn syysseminaarissa. Se loi uskoa tälle työlle.
Kuopion Amnesty-ryhmän kesä kuluu pakolaiskampanjan merkeissä. He jatkavat myös nimikkohenkilönsä Claudia Medinan tukemista ja muuta vetoomustyötä. Jäsendemokratiaryhmä valmistelee koko jäsenistölle suunnattua kyselyä. Emma on ollut mukana myös mm. kampanjoimassa Helsinki Pride -tapahtumaviikolla. Jokainen meistä voi vaikuttaa ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta.
Mukaan toimintaan?
Kuopiolainen, innostuitko Amnestyn aktivistina toimimisesta? Kuopion paikallisryhmän tavoitat ryhmäsihteereiden kautta: emma1jolkkonen@gmail.com ja joni.luostarinen@gmail.com tai Facebookista.
Haluaisitko perustaa Amnesty-ryhmän omalle paikkakunnallesi? Ota yhteyttä vapaaehtoistyön koordinaattoriin Amnestyn toimistolla: maria.talvela@amnesty.fi
Paikallisia Amnesty-tapahtumia listataan Amnestyn verkkosivujen tapahtumakalenterissa.
Kiinnostaako jäsendemokratian kehittäminen? Ota yhteyttä Amnestyn Suomen osaston johtokuntaan: johtokunta@amnesty.fi