Välimerellä on humanitaarinen kriisi. Vuoden alusta 1700 pakolaista on hukkunut Välimereen. Kokosimme yhteen kriisin syitä, ja mitä on tehtävissä sen lopettamiseksi.
1. Miksi niin moni hukkuu Välimereen tällä hetkellä?
Tänä vuonna Eurooppaan on pyrkinyt ennennäkemätön määrä pakolaisia ja siirtolaisia on häikäilemättömien ihmissalakuljettajien kyydissä, usein vaarallisissa, liian täyteen ahdetuissa veneissä.
Kun heidän veneensä kaatuvat tai joutuvat kovaan merenkäyntiin, apu ei välttämättä ole lähellä. Vuoden 2014 lopussa EU ja Italia päättivät lopettaa Italian merivoimien meripelastusoperaatio Mare Nostrumin, joka pelasti yhden vuoden aikana yli 166 000 henkeä.
EU korvasi Mare Nostrumin paljon pienemmällä operaatiolla, Tritonilla. Operaatio keskittyy rannikon rajavalvontaan sen sijaan, että ihmishenkiä pelastettaisiin avomerellä. Tritonilla ei ole yhtä paljon lentokoneita, helikoptereita ja työvoimaa käytettävissä kuin Mare Nostrumilla ja lisäksi sen laivat ovat pienempiä.
Meripelastustoimet ovatkin jääneet pitkälti rannikkovartiostojen ja kauppa-alusten harteille.
2. Mikä saa ihmiset lähtemään maailman hengenvaarallisimmalle siirtolaisreitille?
Euroopasta on tullut lähes läpipääsemätön linnoitus. Tällä hetkellä pakolaisten on erittäin vaikeaa päästä EU:n jäsenvaltioon turvallisesti ja laillisesti.
Monet pakenevat sotaa, köyhyyttä, väkivaltaa ja vainoa. Heille ainoa vaihtoehto paeta on maksaa tuhansia dollareita ihmissalakuljettajalle matkasta Välimeren yli vuotavassa veneessä.
Jeanin tarina kertoo paljon siitä, mitä ihmiset pakenevat. Jean oli yksi 88 pakolaisesta, jotka pelastettiin veneestä läheltä Maltaa. Noin 35 kanssamatkustajaa kuoli hypotermiaan ja nestehukkaan. Jean kertoi meille paenneensa Norsunluurannikolta, koska hänen perheensä uhkaili häntä siksi, että hän kielsi tyttärensä ympärileikkaamisen.
Kun Jean saapui Libyaan, vastassa olivat aseistautuneet ihmissalakuljettajat: ”Jotkut meistä olivat peloissaan, eivätkä halunneet lähteä. Emme voineet perääntyä. Meille ei annettu karttoja, ei mitään. He vain käskivät meidän mennä suoraan, kunnes törmäämme Italiaan.
3. Mistä nämä ihmiset ovat tulossa?
Monet pakolaiset ovat lähteneet sodan repimistä maista kuten Syyriasta, Afganistanista, Sudanista ja Irakista. Heidän keskuudessaan on myös lapsiperheitä. Osa taas on joutunut mielipiteidensä takia vainon kohteeksi kotimaassaan, ja heitä on saatettu kiduttaa ja uhkailla jopa kuolemalla, jos he jäävät.
Vuonna 2014 170 000 pakolaista saavutti Italian rannikon. Heistä lähes puolet oli syyrialaisia ja eritrealaisia. Yhä useampi pakenee köyhyyttä ja vaikeaa elämää Saharan eteläpuolisesta Afrikasta.
4. Miksi Euroopan pitäisi auttaa?
Nyt on kyse elämästä ja kuolemasta. On epäinhimillistä ja anteeksiantamatonta olla ottamatta tarpeeksi vastuuta kriisistä Toimettomuus on kuin vetäisi laskusillan ylös, kun lapset ja aikuiset kuolevat muurien ulkopuolella.
Turvapaikan hakeminen on ihmisoikeus, jokaisella on oikeus paeta sotaa ja vainoa. Pakolaisten oikeudet on myös kirjattu YK:n pakolaisyleissopimukseen, joka laadittiin toisen maailmansodan jälkimainingeissa.
Euroopan hallitukset eivät ole kuitenkaan ojentamassa kättä ihmisille, jotka ovat jo kärsineet niin paljon. Euroopan maat ovat esimerkiksi tarjonneet vain 40 137 paikkaa kiintiöpaikkaa syyrialaisille pakolaisille – joista Saksa on yksin tarjonnut 30 000 paikkaa. Vertailun vuoksi viisi Syyrian lähimaata on ottanut vastaan yhteensä 3,9 miljoonaa pakolaista.
5. Mitä EU voi tehdä pysäyttääkseen kuolemat merellä?
Kaikkien Euroopan maiden täytyy kiireesti ja yhteistyössä käynnistää humanitaarinen operaatio ihmishenkien pelastamiseksi merellä. Tämä tarkoittaa kulujen jakamista jotta saataisiin lisää veneitä, lentokoneita, helikoptereita ja henkilökuntaa pelastamaan ihmisiä joiden odotetaan pyrkivän ylittämään Välimeren tästä eteenpäin..
Kunnes operaatio saadaan käyntiin, on Italian ja Maltan rannikkovartiostoille annettava taloudellista ja logistista tukea etsintä- ja pelastusoperaatioiden lisäämiseksi.
6. Mitä pitkän tähtäimen tavoitteita pitäisi olla?
Sota, vaino ja köyhyys tulevat jatkossakin ajamaan ihmisiä pakoon. Toukokuussa voimaantulevassa EU:n uudessa muuttoliikestrategiassa on huolehdittava, että turvallisia ja laillisia maahantulokeinoja lisätään, jotta pakolaiset voivat hakea turvapaikkaa ilman, että heidän henkensä on vaarassa.
Euroopan hallituksien tulisi myös kasvattaa pakolaiskiintiöitään.
7. Mitä voin tehdä auttaakseni?
Allekirjoita vetoomuksemme ja lähetä se ystävillesi. Yhdessä voimme näyttää, että emme hyväksy Välimeren muuttumista hautausmaaksi.