Kuolemantuomioita langetettiin ja teloituksia toimeenpantiin vuoden 2021 aikana enemmän kuin edellisenä vuonna. Vuoden aikana maailmalla teloitettiin ainakin 579 ihmistä, mutta todellisuudessa luku on suurempi, kertoo Amnesty Internationalin tuore raportti.
Vuonna 2021 sekä kuolemantuomioiden että teloitusten määrät kasvoivat, kun koronapandemiasta johtuneet viivästykset oikeusprosesseissa väistyivät. Maailmalla tilastoitiin 579 teloitusta yhteensä 18 eri maassa, joka on 20 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Uusia kuolemantuomioita tilastoitiin 2052 yhteensä 56 eri maassa, joka on lähes 40 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.
Kuolemantuomioiden ja teloitusten määrä on todellisuudessa todennäköisesti moninkertainen. Tilastoissa ei näy esimerkiksi Kiinassa, Pohjois-Koreassa tai Vietnamissa langetetut ja toimeenpannut kuolemanrangaistukset. Amnesty uskoo, että yksin Kiinassa teloitetaan tuhansia ihmisiä vuosittain.
Teloitusten määrä kasvoi erityisesti Saudi-Arabiassa ja Iranissa
Iranissa viranomaiset teloittivat ainakin 314 ihmistä vuoden 2021 aikana. Määrä nousi rajusti edellisestä vuodesta (246 teloitusta vuonna 2020) erityisesti siksi, että maassa toimeenpantiin huumausainerikoksista langetettuja kuolemantuomioita.
Saudi-Arabiassa viranomaiset teloittivat ainakin 65 ihmistä, kun vuonna 2020 maassa toimeenpantiin 27 teloitusta. Tänä vuonna määrä nousee entisestään, sillä Saudi-Arabian viranomaiset teloittivat 81 ihmistä vain yhden päivän aikana maaliskuussa 2022.
Vuonna 2021 teloituksia toimeenpantiin myös esimerkiksi Somaliassa, Jemenissä, Etelä-Sudanissa, Valko-Venäjällä, Japanissa ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa.
Kuolemanrangaistusta käytetään sortamiseen
Kuolemantuomio on syrjivä rangaistus. Suhteettoman suuri osa kuolemantuomion saaneista ihmisistä ovat köyhiä tai kuuluvat uskonnollisiin tai etnisiin vähemmistöihin. Vuonna 2021 kuolemantuomioilla pyrittiin hiljentämään myös toimittajia ja aktivisteja.
Esimerkiksi Myanmarissa ja Egyptissä langetettiin kymmeniä kuolemantuomioita epäoikeudenmukaisten oikeudenkäyntien seurauksena. Tuomiot kohdistuivat selkeästi joko päättäjiä kritisoineisiin toimittajiin ja mielenosoittajiin tai etnisiin vähemmistöihin.
Virginiasta tuli ensimmäinen kuolemanrangaistuksen kieltänyt eteläinen osavaltio
Vaikka kuolemanrangaistusten ja teloitusten määrä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna, globaali trendi suuntaa kohti kuolemanrangaistuksen kieltoa. Tilastoitujen teloitusten ja kuolemantuomioiden määrä oli toiseksi alhaisin Amnestyn mittaushistoriassa, jota on tehty vuodesta 2010 lähtien.
Vuoden 2021 aikana esimerkiksi Sierra Leonen ja Kazakstanin päättäjät puolsivat kuolemanrangaistuksen lakkauttamista. Myös Papua-Uusi-Guineassa, Malesiassa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Ghanassa edistetään kuolemanrangaistuksen lakkauttamiseen liittyvää lainsäädäntöä tämän vuoden aikana. Yhdysvalloissa Virginiasta tuli 23. kuolemanrangaistuksen kieltänyt osavaltio.
“Tietyt maat suosivat yhä kuolemanrangaistuksen käyttöä sen sijaan, että ne keskittyisivät rikollisuuden ehkäisyyn. Kuolemanrangaistusta puoltavien maiden määrä kuitenkin vähenee vuosi vuodelta. Amnesty jatkaa työtä epäinhimillisen ja syrjivän rangaistuksen lopettamiseksi”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.
Amnestyn englanninkielinen raportti “Death sentences and executions 2021” löytyy kokonaan täältä.