Vuonna 2013 teloitettiin liki sata ihmistä enemmän kuin vuotta aiemmin. Teloittavien maiden joukko on kuitenkin yhä harvalukuisempi ja eristäytyneempi, selviää ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin vuosittain julkaistavasta kuolemanrangaistusraportista.
Vaikka teloitusten määrä kasvoi viime vuonna, on teloittavien maiden joukko nykyään huomattavasti pienempi kuin kaksikymmentä vuotta sitten. Yhä useampi maa on lakkauttanut kuolemanrangaistuksen, sanoo Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro.
Teloitusten määrä Iranissa ja Irakissa on hälyttävässä kasvussa. Vuonna 2013 Iran teloitti ainakin 369 ja Irak 169 ihmistä. Eniten ihmisiä teloitetaan edelleen Kiinassa, joka ei julkista teloituslukujaan. Amnesty International arvioi Kiinan teloittavan vuosittain tuhansia ihmisiä – siis enemmän kuin koko muu maailma yhteensä.
Vain kourallinen maita on vastuussa näistä järjettömistä, valtioiden harkitusti tekemistä tapoista
Vuoden 2013 takaiskuista huolimatta kuolemanrangaistus on käytössä yhä harvemmissa maissa. 20 vuotta sitten kuolemanrangaistus oli käytössä 37 maassa. Vuonna 2012 teloitettiin 21 maassa ja vuonna 2013 22 maassa.
Vain kourallinen maita on vastuussa näistä järjettömistä, valtioiden harkitusti tekemistä tapoista. Pitkän aikavälin kehitys on kuitenkin ollut selkeää ja tulee lopulta johtamaan siihen, että kuolemanrangaistus häviää kokonaan. Kaikkien valtioiden tulisi pyrkiä kuolemanrangaistuksen lakkauttamiseen, sanoo Niina Laajapuro.
Useat maat teloittavat kaikessa hiljaisuudessa, eikä kuolemanrangaistuksia välttämättä tilastoida. Joissain maissa viranomaiset jättävät ilmoittamatta teloituksesta etukäteen teloitettavan omaisille tai asianajajille.
Vuonna 2013 teloitettiin muun muassa mestaamalla, hirttämällä, ampumalla, myrkkyruiskeella ja sähköllä. Julkisia teloituksia järjestettiin Iranissa, Pohjois-Koreassa, Saudi-Arabiassa ja Somaliassa.
Teloituksiin johtivat esimerkiksi ryöstöt sekä huume- ja talousrikokset, mutta myös aviorikos ja jumalanpilkka, joita ei Amnestyn mielestä pitäisi luokitella rikoksiksi. Monet maat langettivat kuolemantuomioita myös poliittisten rikosten varjolla ja teloittivat toisinajattelijoita.
Amnesty International vastustaa kuolemanrangaistusta poikkeuksetta kaikissa tapauksissa rikosten luonteesta, rikollisen ominaisuuksista tai valtion käyttämästä teloitustavasta riippumatta. Kuolemanrangaistus loukkaa oikeutta elämään ja on äärimmäisen julma, epäinhimillinen ja halventava rangaistus.
Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka: Teloitusten määrä Iranissa ja Irakissa kasvoi hälyttävästi
Vuonna 2013 ainakin 80 prosenttia kaikista tiedetyistä teloituksista tehtiin Iranissa, Irakissa ja Saudi-Arabiassa. Eniten teloittaa yhä Kiina, joka ei anna teloituslukuja julkisuuteen.
Teloitusten määrä Irakissa on kasvanut jo kolmena peräkkäisenä vuonna. Vuonna 2013 Irakissa teloitettiin ainakin 169 ihmistä, mikä on liki kolmanneksen enemmän kuin vuonna 2012. Suurin osa kuolemanrangaistuksista langetettiin epämääräisten terrorisminvastaisten lakien mukaan.
Iranissa teloitettiin viranomaisten mukaan ainakin 369 ihmistä vuonna 2013. Amnestyn luotettavista lähteistä saamien tietojen mukaan teloituksia on kuitenkin satoja enemmän. Uskottavampi luku on yli 700 teloitusta vuonna 2013.
Saudi-Arabia teloitti vuonna 2013 ainakin 79 ihmistä, mikä on suunnilleen saman verran kuin kahtena aiempana vuonna. Saudi-Arabia teloitti viime vuonna kolme alaikäistä, mikä on kansainvälisen oikeuden vastaista.
Alueella tapahtui myös myönteistä kehitystä. Yhdistyneissä Arabiemiraateissa ei teloitettu ketään ensimmäiseen kertaan kolmeen vuoteen. Jemenissä teloitusten määrä on laskenut jo kahtena vuotena.
Egyptin epävakaan tilanteen vuoksi Amnesty International ei ole pystynyt varmistamaan onko teloituksia tapahtunut vuosina 2013 ja 2012. Vuonna 2013 Egyptissä langetettiin Amnestyn tietojen mukaan 109 kuolemantuomiota.
Afrikka: Merkittäviä parannuksia
Useissa Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa, kuten Beninissä, Ghanassa ja Sierra Leonessa otettiin askeleita kuolemanrangaistuksen lakkauttamiseksi. Perustuslakeja tarkasteltiin uudelleen ja rangaistusasteikkoihin esitettiin lisäyksiä, jotka tähtäävät kuolemanrangaistuksen poistamiseen.
Vain viisi Saharan eteläpuolisen Afrikan valtiota teloitti vuonna 2013: Botswana, Nigeria, Somalia, Sudan ja Etelä-Sudan. Hälyttävin tilanne on Somaliassa, jossa teloitettiin vuonna 2013 34 ihmistä. 2012 Somaliassa teloitettiin kuusi ihmistä. Seitsemän vuotta teloituksista pidättynyt Nigeria teloitti vuonna 2013 neljä miestä hirttämällä.
Amerikat: Yhdysvallat edelleen maanosan ainoa teloittaja
Yhdysvallat oli jälleen maanosan ainoa valtio, joka teloitti ihmisiä. Vuonna 2013 Yhdysvalloissa teloitettiin 39 ihmistä, mikä on neljä vähemmän kuin vuonna 2012. 41 prosenttia teloituksista tehtiin Teksasin osavaltiossa. Marylandista tuli 18. osavaltio, joka kielsi kuolemanrangaistuksen käytön.
Karibianmeren valtioissa ei ollut yhtään kuolemaantuomittua – ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Amnesty vuonna 1980 alkoi tilastoida kuolemanrangaistuksia.
Aasia: Kiina teloittaa edelleen enemmän kuin muu maailma yhteensä
Kuolemanrangaistusta pidetään Kiinassa valtion salaisuutena, eikä luotettavia lukuja ole siksi mahdollista saada. Amnestyn arvioiden mukaan Kiina teloittaa vuosittain tuhansia ihmisiä – eli enemmän kuin koko muu maailma yhteensä.
Pientä edistystä tapahtuu kuitenkin Kiinassakin. Lakiuudistusten myötä syytettyjen oikeusturva on parantunut ja korkein oikeus on kieltänyt elinten keräämisen teloitetuilta.
Sekä Vietnam että Indonesia teloittivat vuonna 2013. Indonesia teloitti ensimmäistä kertaa neljään vuoteen. Viidestä teloitetusta kaksi oli tuomittu huumekaupasta.
Singaporesta ei raportoitu yhdestäkään teloituksesta ja useita kuolemantuomioita muunnettiin vankeusrangaistuksiksi. Tyynenmeren alueella kuolemanrangaistusta ei käytännössä käytetä.
Eurooppa ja Keski-Aasia: Valko-Venäjä ei teloittanut yhtään
Euroopassa ja Keski-Aasiassa ei teloitettu yhtään ihmistä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009. Kuolemanrangaistus on yhä käytössä Valko-Venäjällä, joka ei teloittanut yhtään ihmistä vuonna 2013.