Kreikan viranomaiset suunnittelevat 2,7 kilometrin mittaisen kelluvan muurin rakentamista Välimerelle. Se on järkyttävä osoitus siitä, mihin saakka Kreikan viranomaiset ovat valmiita menemään estääkseen turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten pääsyn turvaan.
Kelluva muuri on yksi lukuisista keinoista, joilla Kreikka pyrkii “suojelemaan” rajojaan ja vaikeuttamaan niiden ylittämistä. Sen on tarkoitus estää Turkista saapuvia turvapaikanhakijoita ja pakolaisia rantautumasta Kreikan saarille.
Muuri paitsi estää ihmisiä rantautumasta myös meripelastajia tekemästä elintärkeää työtään. Se asettaa turvaa hakevat välittömään hengenvaaraan.
”On pöyristyttävää, että eurooppalainen valtio suunnittelee rakennelmaa, jonka ainoa tehtävä on sysätä hädänalaiset ihmiset pois heidän rannoiltaan. Viis siitä, mitä heille sitten tapahtuu. Tämä on törkeää piittaamattomuutta ihmishengistä”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.
Turvapaikan hakeminen on ihmisoikeus. Kreikan hallituksen on välittömästi kerrottava lisää suunnitelmastaan ja varmistettava, etteivät ne johda turhiin kuolemiin Välimerellä.
EU sulki rajansa
Euroopan unioni on jo vuosia paennut vastuutaan pakolaisten ja turvaa hakevien oikeuksien puolustamisessa. Unioni on rajoittanut turvapaikanhakijoiden liikkumista, vahvistanut rajavalvontaa ja ulkoistanut vastuuta turvapaikanhakijoista kolmansille maille, kuten Turkille.
EU ja Turkki solmivat katastrofaalisen pakolaissopimuksen vuonna 2016. Sopimuksen puitteissa Turkista Kreikkaan pyrkivät turvapaikanhakijat palautetaan takaisin Turkkiin. Palautukset loukkaavat kansainvälistä oikeutta, sillä Turkki ei ole turvallinen maa. Turkilla ei myöskään ole realistisia mahdollisuuksia taata suojaa maassa oleville miljoonille pakolaisille ja turvapaikanhakijoille.
Allekirjoita vetoomus: Oikeus terveydenhuoltoon on turvattava!
Kreikkaan saapui syksyn 2019 aikana saapunut lähes 50 000 turvapaikanhakijaa. Monet heistä kärsivät vakavista tai kroonisista sairauksista, mutta eivät saa tarvitsemaansa hoitoa tai lääkkeitä.
Turvapaikanhakijoilta, yksin saapuneilta lapsilta ja siirtolaisten lapsilta on estetty pääsy julkiseen terveydenhuoltoon. Lääkäriin pääsy edellyttää kreikkalaista sosiaaliturvatunnusta, jonka saaminen ulkomaalaisena on ollut lähes mahdotonta heinäkuusta 2019 lähtien.