Mikä on kirjemaraton?
Kirjemaraton on oppitunti ihmisoikeuksista ja se tukee opetussuunnitelmien perusteita. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan opetus antaa perustan ihmisoikeuksia kunnioittavaan maailmankansalaisuuteen ja rohkaisee toimimaan myönteisten muutosten puolesta. Lukio-opetuksen perustana on elämän ja ihmisoikeuksien kunnioitus sekä ihmisarvon loukkaamattomuus. Opiskelija muodostaa lukioaikanaan jäsentyneen käsityksen perus- ja ihmisoikeuksien taustalla olevista arvoista, keskeisistä perus- ja ihmisoikeusnormeista sekä näitä oikeuksia edistävistä toimintatavoista.
Kirjemaratonissa oppilaat eläytyvät ihmisoikeusloukkauksia kokeneiden ihmisten tarinoihin, tutustuvat YK:n ihmisoikeuksien julistukseen todellisten esimerkkien kautta, saavat mahdollisuuden toimia ihmisoikeusloukkauksia kokeneiden ihmisten puolesta, sekä oppivat aktiivista kansalaisuutta ja vaikuttavaa kirjoittamista. Samalla oppilaiden kulttuurinen osaaminen ja eettiset arviointitaidot kehittyvät.
Oppitunnilla tutustutaan ihmisoikeuksiin harjoitusten ja ihmisoikeusloukkauksia kokeneiden ihmisten tarinoiden kautta, analysoidaan vetoomuskirjettä sekä kirjoitetaan lopuksi oma vetoomuskirje joko yksin tai pienessä ryhmässä. Kirjemaraton on tilaisuus vaikuttaa todellisten ihmisten elämään, osana maailmanlaajuista kampanjaa ihmisoikeuksien puolesta.