Amnestyn tuore raportti paljastaa, kuinka Kiinan viranomaiset kohdistavat ulkomailla opiskeleviin kiinalaisiin ja hongkongilaisiin valvontaa ja häirintää. Viranomaiset myös uhkailevat Kiinassa asuvia perheenjäseniä opiskelijoiden ulkomailla tekemän aktivismin vuoksi.
Viime vuosina monet ulkomailla asuvat kiinalaiset opiskelijat ovat osallistuneet Kiinan hallitukseen kohdistettuun julkiseen kritiikkiin, muun muassa vuoden 1989 Tiananmenin verilöylyn vuosittaisissa muistotilaisuuksissa. Tämä ei ole jäänyt huomaamatta Kiinan viranomaisilta. Amnestyn tuore raportti osoittaa, kuinka Kiinan hallitus pyrkii estämään ulkomailla opiskelevien kiinalaisten ihmisoikeusaktivismia, toisinajattelua ja kritiikkiä, heidän ihmisoikeuksiaan loukaten.
Monet ulkomailla opiskelevat kiinalaiset ja hongkongilaiset elävät pelon ilmapiirissä, kun Kiinan viranomaiset pyrkivät hiljentämään heidät valvonnalla, uhkailulla ja häirinnällä. Amnestyn haastattelemat opiskelijat kertoivat, kuinka heitä on kuvattu ja seurattu mielenosoituksissa heidän opiskelukaupungeissaan. Monet myös kertoivat Kiinan poliisin uhkailleen heidän Kiinassa asuvia perheenjäseniään opiskelijan ulkomailla tekemän aktivismin vuoksi.
“Raporttiin kootut todisteet piirtävät kylmäävän kuvan siitä, miten Kiinan ja Hongkongin hallitukset pyrkivät vaientamaan jopa tuhansien kilometrien päässä kotoaan asuvat opiskelijat. Monet opiskelijat joutuvat elämään peläten”, sanoo Sarah Brooks, Amnesty Internationalin Kiina-työn johtaja.
Amnesty haastatteli 32:ta kiinalaista opiskelijaa, joista 12 oli kotoisin Hongkongista ja jotka opiskelivat yliopistoissa kahdeksassa eri maassa: Belgiassa, Kanadassa, Ranskassa, Saksassa, Alankomaissa, Sveitsissä, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Haastattelut toteutettiin syvähaastatteluina.
Valvontaa, sensuuria ja Kiinassa asuvien perheenjäsenten häirintää
Lähes kolmannes Amnestyn haastattelemista opiskelijoista kertoi, että Kiinan viranomaiset olivat häirinneet heidän perheitään ja pyrkineet näin estämään opiskelijoita arvostelemasta Kiinan hallitusta tai sen politiikkaa ulkomailla ollessaan. Manner-Kiinassa asuvat perheenjäsenet olivat saaneet uhkauksia, joissa peloteltiin muun muassa passien perumisella, työpaikkojen menettämisellä, ylennysten estämisellä sekä fyysisen vapauden rajoittamisella.
Useat opiskelijat kertoivat uskovansa Kiinan viranomaisten valvovan heitä. Lähes puolet haastatelluista kertoi, että heitä oli valokuvattu tai videoitu mielenosoituksissa. Opiskelijat uskoivat kuvaajien toimivan Kiinan valtion puolesta. Vaikka opiskelijat eivät pystyneet tarjoamaan varmoja todisteita heitä kuvanneiden ihmisten henkilöllisyydestä, Amnesty dokumentoi useita lähes identtisiä havaintoja eri paikoissa. Tämä tukee opiskelijoiden kertomuksia.
Useilla opiskelijoilla oli vahvoja todisteita heihin kohdistetusta verkkovalvonnasta. Kiina pystyy valvomaan kaikkea ulkomailla asuvien opiskelijoiden ja heidän Kiinassa asuvien perheenjäsentensä tai ystäviensä yhteydenpitoa, koska yhteydenpitoon on käytettävä Kiinan hyväksymiä ja Kiinan turvallisuusviranomaisten tarkasti valvomia viestisovelluksia. Yli puolet opiskelijoista kertoi sensuroivansa omia viestejään digitaalisilla alustoilla, myös ei-kiinalaisilla alustoilla, sillä he pelkäsivät Kiinan viranomaisten seuraavan heitä. Lähes kolmannes opiskelijoista myös joutui sensuurin kohteeksi kiinalaisilla sosiaalisen median alustoilla.
Pelon ilmapiiri vaikuttaa opintoihin ja opiskelijoiden elämään yliopistoissa. Suurin osa opiskelijoista kertoi rajoittaneensa osallistumistaan luennoilla, koska he pelkäsivät, että heidän mielipiteensä saatetaan raportoida Kiinan viranomaisille. Kolmannes opiskelijoista kertoi, että he olivat tämän vuoksi myös vaihtaneet opintojensa painopistettä tai luopuneet kokonaan mahdollisuudesta akateemiseen uraan.
Useat haastatellut kertoivat, että jopa osa yliopistojen ei-kiinalaisesta henkilökunnasta sensuroi itseään Kiinaan kohdistuvaan aktivismiin liittyen.
Yli puolet opiskelijoista kertoi kärsineensä pelon vuoksi mielenterveyden haasteista, jotka vaihtelivat stressistä vainoharhaisuuteen ja masennukseen, ja johtivat yhdessä tapauksessa jopa sairaalahoitoon. Osa haastatelluista kertoi katkaisseensa yhteyden Kiinassa asuviin läheisiin suojellakseen heitä. Lähes puolet kertoi pelkäävänsä kotiinpaluuta. Osa myös katsoi, ettei heillä ollut muuta vaihtoehtoa kuin hakea poliittista turvapaikkaa opintojensa jälkeen, sillä he pelkäsivät joutuvansa vainon kohteeksi Kiinassa.
Yliopistot huonosti valmistautuneita kiinalaisten opiskelijoiden tukemiseen
Amnesty lähestyi 55 johtavaa yliopistoa ja selvitti niiden valmiutta tukea opiskelijoita. Kyseiset yliopistot sijaitsevat kahdeksassa tutkimuksen kohteena olleessa maassa. Amnestyn saamien 24 vastauksen perusteella yliopistot eivät usein tiedosta opiskelijoihin kohdistuvaa sortoa ja ovat huonosti valmistautuneita tukemaan opiskelijoita. Vaikka jotkin oppilaitokset olivat osoittaneet resursseja opiskelijoiden ihmisoikeuksien tukemiseen yleensä, ei näillä toimilla todennäköisesti pystytä puuttumaan tehokkaasti Amnestyn tutkimuksessa esiin tulleisiin opiskelijoiden kohtaamiin ongelmiin.
Yliopistoilla ja opiskelijoita vastaanottavien maiden hallituksilla on velvollisuus suojella opiskelijoita. Yliopistojen tulisi torjua akateemiseen vapauteen ja ihmisoikeuksiin kohdistuvia uhkia nykyistä tehokkaammin. Amnesty vetoaa maiden hallituksiin ja yliopistoihin, jotta ne tekisivät enemmän suojellakseen rajat ylittävän sorron kohteeksi joutuvien kiinalaisten opiskelijoiden oikeuksia.
Opiskelijoihin kohdistettujen tukahduttamistoimien takana ovat kuitenkin ennen kaikkea Kiinan viranomaiset. Amnesty kehottaa Kiinan ja Hongkongin viranomaisia lopettamaan opiskelijoiden häirinnän ja antamaan heidän keskittyä opintoihinsa ilman pelkoa.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!