Hongkongin siirtyessä Kiinan hallinnon alaiseksi vuonna 1997 sille myönnettiin lainsäädännöllinen erityisasema, joka turvaisi hongkongilaisten kansalaisvapaudet ja ihmisoikeudet uuden isäntämaan puuttumiselta. Nyt Kiinan kaavailema kansallisen turvallisuuden laki uhkaa perustavanlaatuisesti tätä ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaatetta ja kaupungin asukkaiden luovuttamattomia ihmisoikeuksia.
Kiina valmistelee yhä tiukempia toimia tukahduttaakseen Hongkongissa jatkuvat mielenosoitukset. Se esittää kansallisen turvallisuuden lakien voimaan saattamista ja Kiinan turvallisuusviranomaisten toiminnan mahdollistamista myös erityisasemassa olevassa kaupungissa. Kiina on itse käyttänyt systemaattisesti kansallista turvallisuutta keppihevosena toisinajattelijoiden vaientamiseksi ja hallituksen kriitikkojen tukahduttamiseksi, ja nyt sama uhka yritetään ulottaa ennennäkemättömässä mittakaavassa myös Hongkongiin.
Kiinan kansankongressi käsittelee lakia parhaillaan käynnissä olevassa istunnossaan. Kiinan hallituksella on vakaa aikomus saattaa laki voimaan mahdollisimman nopeasti: vaarallinen uudistus aiotaan tuoda osaksi Hongkongin lainsäädäntöä menettelyllä, joka ohittaa paikalliset, Hongkongin omat hallintoelimet kokonaan.
”Kiinan rutiiniin kuuluu kansallisten turvallisuuslakien väärinkäyttö kaikkien tyytymättömien mielipiteiden hiljentämiseksi ja aktivistien vainoamiseksi”, sanoo Amnesty Internationalin Kiinan aluejohtaja Joshua Rosenzweig. ” Tämä vaarallinen ehdotus turvallisuuslaista on toistaiseksi selvin osoitus siitä, että Kiina on valmis käyttämään samoja otteita myös Hongkongissa.”
Kiinan kansallista turvallisuutta koskeva lainsäädäntö heikentää voimakkaasti syytetyn oikeusturvaa ja joissakin tapauksissa sysää kokonaan syrjään normaalit rikosoikeudelliset käytännöt. Syytettyjen kohdalla tämä tarkoittaa usein salaiseen paikkaan eristämistä, ilman mahdollisuutta ottaa yhteyttä asianajajaan tai perheenjäseniin.
Rosenzweigin mukaan Hongkongin hallinto on omaksunut yhä voimakkaammin Kiinan väljän ja epäselvän määritelmän ”kansallisesta turvallisuudesta”, jolla se voi rajoittaa yhä voimakkaammin oikeutta yhdistymiseen, mielipiteenilmaisuun ja rauhanomaiseen kokoontumiseen.
”Tämä yritys jyrätä keskeiset vapaudet on eksistentiaalinen uhka Hongkongin oikeusvaltioperiaatteelle ja synkkä hetki kaupungin ihmisoikeustilanteelle.”
Vaikka Kiinan johto sanoo lakien turvaavan Hongkongin vakautta, osoittavat viimeisten vuosien mielenosoitukset päinvastaista. “Sortavat turvallisuuslait eivät laimenna levottomuutta, vaan lisäävät sitä entisestään”, Rosenzweig sanoo. ”Hongkongilaiset eivät tule luopumaan oikeuksistaan ja vapauksistaan liioiteltujen kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvien huolien verukkeella”.