Ainakin 466 opiskelijaa on pidätetty ja 153 opiskelijaa erotettu yliopistoista heidän osallistuttuaan rauhanomaisiin mielenosoituksiin Valko-Venäjällä. Tästä huolimatta akateeminen yhteisö palaa jatkuvasti kaduille vaatimaan oikeuksiaan.
Syksyllä 2020 valkovenäläisten yliopistojen lukukausi alkoi muuttuneessa maassa. Opiskelijat osoittivat muun kansan mukana mieltään Aleksandr Lukashenkon vilpillisenä nähtyä uudelleenvalintaa vastaan ympäri maata järjestettävillä mielenilmauksilla ja marsseilla.
Riippumattoman Valkovenäläisten opiskelijoiden liiton mukaan Valko-Venäjällä on toukokuun puoliväliin mennessä pidätetty ainakin 466 opiskelijaa. Yli 40 opiskelijaa vastaan on nostettu rikossyytteet ja kuusi on tuomittu vankeuteen. Turvallisuutensa puolesta pelkääviä opiskelijoita on joutunut pakenemaan myös naapurimaihin.
Monet opiskelijat ovat saaneet sakkoja, joiden summa on kohtuuton: sakot voivat olla 120 euroa, vaikka maan keskipalkka on vain 420 euroa kuukaudessa. Painostusta tulee myös yliopistojen suunnalta: ainakin 153 opiskelijaa on erotettu yliopistosta, ja useita on kuulusteltu osallisuudesta mielenosoituksiin.
Hiljentämisyrityksistä huolimatta akateeminen yhteisö pitää kiinni oikeudestaan osoittaa mieltään ja jatkaa protestejaan.
Nämä ovat lapsiamme. He eivät tappaneet, ryöstäneet tai loukanneet ketään – he vain käyttivät ääntään, ja heidän äänensä varastettiin. Heitä on pidetty vankilassa jo puoli vuotta vain siksi, että heillä oli rohkeutta vastustaa väkivaltaa.
- Pidätetyn 19-vuotiaan Anastasian äiti.
Anastasyia Bulybenka on yksi niin kutsuttuna Mustan torstaina pidätetyistä opiskelijoista, jossa 11 opiskelijaa ja yhtä opettajaa syytetään ”yleistä järjestystä törkeästi loukkaavien toimien organisoinnista ja valmistelusta”. Maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta.
Kaikki syytetyt pidätettiin 12. marraskuuta viime vuonna, useimmat omista kodeistaan. Anastasiya on ollut tutkintavankeudessa koko tuon ajan eikä hänen äitinsä ole saanut tavata tätä kolmea varttia enempää.
Oikeudenkäynti käynnistyi toukokuun puolivälissä; tuomioita odotetaan annettavaksi kesäkuussa.
Poliisit pahoinpitelivät opiskelijan tajuttomaksi
Muutamia kuukausia ennen Valko-Venäjän vuoden 2020 presidentinvaaleja 21-vuotias opiskelija Kanstantsin alkoi osallistua aktiivisesti opposition toimintaan ja pyöräilyprotesteihin. Syyskuun 13. päivä eräässä vaalien jälkeisessä joukkoprotestissa mellakkapoliisi tarttui Kanstantsinia hiuksista, löi häntä rintaan ja heitti poliisiautoon yhdessä muiden mielenosoittajien kanssa.
Poliisiasemalla mielenosoittajien henkilötiedot kerättiin. Kun Kanstantsin kertoi olevansa informaatio- ja radioelektroniikan opiskelija, poliisi vastasi: ”Et enää”.
Poliisit löysivät Kanstantsinin repusta protestilaulujen sanoja ja laittoivat hänen selkäänsä tarran, joka kertoi hänen olevan aktivisti. Pian hän oli viiden mustiin pukeutuneen ja kasvonsa peittäneen miehen ympäröimä. He alkoivat lyödä Kanstantsinia ja vaativat tätä kertomaan puhelimensa salasanan.
Kukaan ei uskonut sen olevan näin brutaalia, että tukahduttaminen olisi näin voimakasta.
- Pahoinpidelty valkovenäläinen opiskelija Kanstantsin (nimi muutettu)
Ennen poliisiasemalle menoa Kanstantsin oli poistanut Telegram-sovelluksen puhelimestaan. Miehet asensivat sen uudelleen, ja Kanstantsin kieltäytyi antamasta salasanaa. He kertoivat vievänsä hänet neljänteen kerrokseen, jossa ”saamme kyllä salasanan sinulta”. Uhkaus toteutettiin, vaikka Kanstantsin sanoi kertovansa sen.
Kanstantsinia painettiin seinää vasten samalla, kun yksi miehistä potki häntä ja toinen kysyi salasanaa. Jossain vaiheessa Kanstantsin tajusi, ettei muista salasanaa ja antoi sen toistuvasti tahtomattaan väärin. Jälkikäteen hän ajatteli, että tämän täytyi vaikuttaa miesten silmissä viivyttelytaktiikalta. Potkiminen jatkui., ja lopulta hän menetti tajuntansa.
”Se oli kuin umpikuja, toivoton tilanne. Se oli kivuliasta. Menetin tajuntani. Sitten kuulin heidän sanovan, että vaihdoin väriä, jolloin he laittoivat minut maahan ja kaatoivat kylmää vettä päälleni sanoen: Kastamme sinut pyhän Aleksandr Lukashenkon ja mellakkapoliisin nimeen.”
Kanstantsin kannettiin samaan selliin muiden mielenosoittajien kanssa, eikä hän saanut hoitoa vammoihinsa. Häntä syytettiin ”yleistä järjestystä törkeästi loukkaavien toimien organisoinnista ja valmistelusta”. Kanstantsin kertoi pahoinpitelystä sekä poliisille että tuomarille, mutta sitä ei huomioitu millään tavalla. Heti oikeudenkäynnin jälkeen häntä painostettiin perumaan syytöksensä ja kertomaan videolla, että hänen esittämänsä väitteet kidutuksesta olivat vain julkisuustemppu.
Kymmenen päivää pidätyksen jälkeen Kanstantsin vapautettiin, mutta syytteet nuorta opiskelijaa vastaan ovat edelleen voimassa. Häntä uhkaa jopa kahden vuoden vankeus.
Valko-Venäjän puolesta