Kelet on suomensomalialainen nuori nainen, joka tietää millaista on vähemmistön vähemmistössä. Esimerkillään hän haluaa auttaa muita elämään rohkeasti omanlaistaan elämää.
“Minulta kysytään usein, kuka Kelet on? You know, I don’t know, girl. Etsin vielä tietäni maailmassa.”
Kelet on 22-vuotias. Hän rakastaa esiintymistä ja haaveilee urasta mallina. Ryhdikäs ja itsevarmuutta huokuva Kelet on helppo kuvitella kansainvälisten muotilehtien kanteen. Suomi ja englanti sekoittuvat sujuvasti hänen puheessaan. On vaikea uskoa, että vielä muutama vuosi sitten esiintyminen tai haastattelun antaminen olisi ollut hänelle kauhistuttava kokemus.
Vähemmistön vähemmistössä
Kelet on tummaihoinen transnainen – hän kuuluu vähemmistön vähemmistöön. Hänen kaltaistensa ihmisten kokema syrjintä on moniperustaista, eli heitä syrjitään useiden ominaisuuksien vuoksi.
Transihmisten kohtaama syrjintä voi olla jopa hengenvaarallista. Kelet kertoo, että Helsingissä on alueita, joilla hän ei voi turvallisesti liikkua.
“Homo- ja transfobia ovat kansainvälisiä ilmiöitä, niitä löytyy kaikista yhteisöistä. Monet ihmiset tietenkin tukevat ja hyväksyvät sinut. Joskus kuitenkin löydät itsesi tilanteesta, jossa huone on täynnä vähemmistöjä, mutta kukaan ei hyväksy sinua, koska olet trans. Minun tarinani ja perheeni on esimerkki tästä.”
Keletin suhde biologiseen perheeseen katkesi vuosiksi, kun hän tuli kaapista. Keletin on erityisen vaikea ymmärtää syrjintää, kun siihen syyllistyvät ihmiset, jotka ovat itsekin joutuneet kokemaan sitä.
“I’m black before I’m anything. Ihonvärini on ensimmäinen asia, jonka ihmiset näkevät. Olen tummaihoisen yhteisön ylpeä jäsen, mutta on ikävää, että siinäkin joukossa on ihmisiä, jotka eivät hyväksy minua tällaisena.”
Vaikeat vuodet
Kelet syntyi Suomessa, mutta muutti perheensä kanssa 12-vuotiaana Manchesteriin, Englantiin. Vuodet siellä olivat vaikeita: läheiset ystävät olivat jääneet Suomeen, eikä uudesta kotimaasta löytynyt samanhenkisiä ihmisiä.
Teini-ikä ja aikuiseksi kasvaminen toivat mukanaan haasteita. Halu päästä pois kasvoi sietämättömäksi, kun Kelet 19-vuotiaana kertoi vanhemmilleen olevansa trans.
Aluksi Kelet ei aikonut kertoa perheelleen sukupuoli-identiteetistään. Hän kuitenkin tunsi, miten valheessa eläminen kuormitti häntä itseään ja suhteita perheenjäseniin. Lopulta heille kertominen tuntui ainoalta vaihtoehdolta.
“Halusin salailulla suojella vanhempiani. Mutta aloin samalla vihata heitä. Ulos tulemisessa ei ollut niinkään kyse rohkeudesta, vaan siitä, että pelkäsin millainen ihminen minusta tulee, jos jatkan elämääni niin.”
“Kun kerroin vanhemmilleni, he suhtautuivat asiaan todella huonosti. Englannissa oli minulle sen jälkeen jäljellä vain kurjuutta, ja päivä päivältä menetin osan itsestäni.”
Viimeisillä rahoillaan hän osti lentolipun Suomeen.
Valittu perhe kantaa vaikeuksien yli
“Palasin Suomeen with empty pockets, mutta täällä oli ihmisiä jotka halusivat auttaa ja ottivat minut vastaan”, Kelet muistelee.
Keletillä oli Suomessa ystäviä, joiden tuki auttoi alkuaikoina vaikeuksien yli. Vanha ystävä Lola tutustutti Keletin Vogue ballroom -kulttuuriin, josta hän löysi uuden henkisen kodin. Yhdessä ystäviensä kanssa hän perusti The Gorgeous House of Gucci Finland -ryhmän. Ballroomin myötä elämään tuli myös uusi yhteisö, valittu perhe.
“Valittu perhe on minulle todella tärkeä konsepti. He ovat ne ihmiset, jotka me valitsemme elämäämme. Rakastan biologista perhettäni, mutta en minä valinnut heitä.”
Valitun perheen rakkaus on tehnyt Keletistä sen ihmisen, joka hän tänä päivänä on.
Kelet uskoo, että hänen tarinansa voisi näyttää hyvin toisenlaiselta, jos hyvät ja rakastavat ihmiset eivät olisi auttaneet häntä.
“Olin arka ja pelokas Suomeen tullessani. Nyt osaan pitää puoleni ja se on ympärilläni olevien ihmisten ansiota. He muistuttavat, että minä olen sen arvoinen.”
Valitun perheen rakkaus on tehnyt Keletistä sen ihmisen, joka hän tänä päivänä on. Rakkauteen liittyy opetus: hyvää täytyy jakaa eteenpäin. Kelet tietää, että jonakin päivänä hän saattaa olla se, jonka tehtävä on kannatella toista ihmistä hädän hetkellä. Valittu perhe opetti, ettei avun pyytäminen ole häpeä.
“Tiedän, miten suuri merkitys valitulla perheellä oli minun elämääni. Joskus ihmiset tarvitsevat apua ja sitä kannattaa aina pyytää. Even the Face Queen of Finland is a flesh and blood human being, honey – she needs help sometimes.”
Muuta maailmaa elämällä rohkeasti
Keletin elämää seurattiin kahden vuoden ajan Susani Mahaduran ohjaamassa Kelet dokumenttielokuvassa. Kameroiden päästäminen lähelle pelotti. Kelet kertookin suostuneensa dokumenttiin alunperin vain siksi, että kieltäytyminen pelotti vielä enemmän.
“Halusin aloittaa keskustelun. On vaikea tuntea empatiaa, kun puhutaan vain yhteisöstä. Mutta jos sillä yhteisöllä on kasvot, historia ja tunteet, ehkä se voi auttaa.”
Muutos ei koskaan ole helppo, mutta se on aina tarpeen.
Dokumenttiin tallentui nuoren naisen kasvutarina, mutta samalla se on paljon muutakin: kertomus rodullistetun transnaisen kohtaamista haasteista, ballroom-kulttuurista ja ystävyydestä. Elämällä omaa elämäänsä rohkeasti kameroiden edessä Kelet tekee monia yhteiskunnallisia ongelmia näkyväksi.
“Harvalla kaltaisellani ihmisellä tässä maailmassa on mahdollisuus elää kuten minä tai ystäväni. Se, että me avoimesti eletään elämäämme, on monille rohkaisevaa – ehkä sitä voi kutsua aktivismiksi. We’re being actively fierce!”
Kelet tietää, että dokumentin myötä hän saattaa olla esikuva ihmisille, jotka pohtivat omaa elämäänsä ja identiteettiään. Hänen viestinsä heille on yksinkertainen.
“Muutos ei koskaan ole helppo, mutta se on aina tarpeen. Kärsimyksen jälkeen voi nähdä, mitä kaikkea kaunista siitä kaaoksesta on syntynyt. This beautiful garden rises from the ashes of a volcano.”
Teksti: Anni Helkovaara
Kuva: Saara Taussi