Euroopan unioni ja Turkki pääsivät viime viikolla alustavaan sopuun pakolaiskriisin hoitamisesta. EU:n ja Turkin vastenmielinen suunnitelma on, että Kreikkaan saapuvat pakolaiset käännytetään takaisin Turkkiin. Jokaista käännytettävää syyrialaista vastaan Turkki lähettää yhden syyrialaisen pakolaisen EU:n alueelle. Suunnitelma on epäinhimillinen, eikä se toimi.
Sopimus on määrä lyödä lukkoon tänä torstaina alkavassa Eurooppa-neuvoston huippukokouksessa. Tässä on viisi syytä, miksi vastustamme sopimusta.
1. Suunnitelma ei lopeta ihmissalakuljetusta
EU-johtajat pyrkivät esittämään, että sopimus on ainoa tapa lopettaa ihmissalakuljetus. Koko suunnitelma kuitenkin perustuu pakolaisten pitämiseen hinnalla millä hyvänsä EU:n rajojen ulkopuolella ja jo täällä olevien pakolaisten nopeaan palauttamiseen. Todellisuudessa juuri turvallisten ja laillisten reittien puute saa ihmissalakuljetusbisneksen kukoistamaan.
Inhimillinen, laillinen ja vastuullinen vaihtoehto olisi, että EU-maat sitoutuisivat yhdessä tarjoamaan riittävästi uudelleensijoituspaikkoja pakolaisille. Se, että uudelleensijoitusjärjestelmää ei ole saatu kuntoon ja ihmisoikeuksia kunnioittavaksi, kertoo vain poliittisen tahdon puutteesta.
2. Syyrialaiset pakolaiset eivät ole kauppatavaraa
Erikoinen suunnitelma on täysin kestämätön moraalisesti ja laillisesti. Se riistää ihmisyyden syyrialaisilta pakolaisilta tehden heistä vain vaihtokauppatavaraa. Syyrialaisten pakolaisten pääsy turvaan jäisi heidän maanmiestensä uhkapelin varaan. Turvapaikan hintana olisi se, että toinen syyrialainen olisi vaarantanut henkensä yrittämällä Välimeren ylitystä.
Tämä on täysin vastoin kansainvälisen solidaarisuuden periaatetta ja kansainvälistä suojelujärjestelmää. Kysymyksiin siitä, onko ehdotus kansainvälisen oikeuden mukainen, EU-johtajat vastasivat EU-oikeuden mahdollistavan suunnitelman toteutuksen, kunhan Turkki määritellään ”turvalliseksi kolmanneksi maaksi”.
3. Turkki ei ole “turvallinen kolmas maa”
”Turvallisten maiden” listaukset työntävät vastuun pakolaisista ja turvapaikanhakijoista aina jollekin kolmannelle maalle. Riskinä on, että turvapaikkahakemuksen perusteita ei missään vaiheessa prosessia arvioida perusteellisesti. Turvapaikanhakijoita saatetaan palauttaa eteenpäin maahan, josta he ovat alun perin joutuneet pakenemaan. Tämä loukkaa kansainvälisen oikeuden ehdotonta, aina ja kaikkialla sitovaa palautuskieltoa, jonka mukaisesti ketään ei saa palauttaa alueelle, jolla hän voi joutua kuolemanrangaistuksen, kidutuksen, vainon tai muun ihmisarvoa loukkaavan kohtelun kohteeksi, eikä alueelle, jolta hänet voitaisiin edelleen palauttaa sellaiselle alueelle.
Turkkia ei missään nimessä voi pitää ”turvallisena kolmantena maana”, jolle EU-maat voisivat hyvällä omatunnolla lykätä vastuunsa. YK:n pakolaissopimukseen tekemänsä maantieteellisen rajoituksen vuoksi Turkki ei myönnä pitkäaikaista suojelustatusta Euroopan ulkopuolisille kansalaisille. Turkki ei ole myöskään vielä pannut täytäntöön vuonna 2013 säädettyä omaa kansainvälistä suojelua koskevaa lakiaan. Olemme dokumentoineet, miten Turkin rajavartijat ovat käännyttäneet laittomasti syyrialaisia pakolaisia maiden väliseltä rajalta. Monet pakolaiset maassa elävät epätoivoisissa oloissa ilman paikkaa, missä asua. Sadat tuhannet pakolaislapset eivät pääse kouluun.
4. Suunnitelma uhkaa johtaa laittomiin joukkokäännytyksiin
On kyseenalaista, miten turvapaikanhakijoiden yksilölliset tilanteet voitaisiin arvioida kansainvälisen ja EU:n lainsäädännön vaatimalla tavalla tehtäessä käännytyksiä takaisin Turkkiin.
Synkkä todellisuus on, että Turkissa ei ole toimivaa turvapaikkajärjestelmää. Erityisesti muualta kuin Syyriasta kotoisin olevat pakolaiset ovat vaarassa jäädä Turkissa vailla oikeudenmukaista turvapaikkamenettelyä tai tarvitsemaansa kansainvälistä suojelua. Ihmisryhmän käännyttäminen ilman mahdollisuutta yksilöllisiin tutkintoihin on kansainvälisen oikeuden vastaista ja kielletty muun muassa Euroopan ihmisoikeusopimuksen 4. lisäpöytäkirjassa.
5. Balkanin reitin sulkeminen jättää pakolaiset limboon
Suunnitelmien yhteydessä EU-johtajat ovat ylpeilleet onnistuneensa sulkemaan niin sanotun Balkanin reitin. Tuhannet pakolaiset ovat jo nyt jääneet jumiin Kreikkaan, kun Balkanin kautta kulkenut reitti pidemmälle Eurooppaan on sulkeutunut. Näiden ihmisten kohtalo on jäänyt hämärän peittoon, eikä heille ole suunnitelmassa sijaa. EU-maiden haluttomuuden ja udelleensijoitusjärjestelmän toimimattomuuden vuoksi pakolaiset odottavat Kreikassa kylmyydessä vailla alkeellisintakaan suojaa. Humanitaarinen kriisi uhkaa pahentua katastrofaaliseksi, jos ratkaisua ei saada pian aikaan.