Amnestyn Suomen osaston ja International Campaign to Ban Landmines Suomen yhteinen mielipidekirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa 2.4.2025.
Petteri Orpon (kok) hallitus esittää henkilömiinat kieltävän Ottawan sopimuksen irtisanomista. Henkilömiinat tai niin kutsutut jalkaväkimiinat ovat uhrien laukaisemia, summittaisia räjähteitä. Kansainvälinen humanitaarinen oikeus kieltää sekä summittaisten aseiden käyttämisen että summittaiset hyökkäykset, jotka vaarantavat siviilien hengen. Tahalliset ja summittaiset hyökkäykset, jotka tappavat siviilejä, ovat sotarikoksia.
Ottawan sopimus kieltää henkilömiinojen käytön, valmistuksen, varastoinnin ja siirtämisen. Tällä hetkellä sopimuksen on allekirjoittanut 165 valtiota.
Sopimuksen ytimessä on siviilien suojelu sekä sodan aikana että sen jälkeen. Globaalisti henkilömiinojen uhreista liki 80 prosenttia on siviilejä ja heistä puolet lapsia. Räjähtämättömät miinat tappavat ihmisiä sekä estävät laajojen alueiden palautuksen maanviljelys- ja asumiskäyttöön vielä vuosikymmeniä sodan jälkeen.
Asenteet Ottawan sopimusta kohtaan ovat muuttuneet nopeasti.
Suomessa poliitikot perustelevat Ottawan sopimuksesta lähtemistä kansallisella turvallisuudella. Ammattilaiset kuitenkin pitävät miinaa vanhentuneena ja tehottomana aseena. Esimerkiksi maanpuolustuskorkeakoulun professori Janne Mäkitalo on todennut, että henkilömiinat on saatu korvattua moderneilla aseratkaisuilla. Myös Punaisen Ristin kattava tutkimus osoittaa, että henkilömiinojen näennäinen sotilaallinen hyöty on selvästi pienempi kuin niiden aiheuttama humanitaarinen haitta.
Asenteet Ottawan sopimusta kohtaan ovat muuttuneet nopeasti. Puolustusvaliokunta lausui keväällä 2023, että sopimuksesta irtautuminen olisi merkittävä muutos ulko- ja turvallisuuspolitiikan asevalvontalinjassa ja kyseenalaistaisi roolimme johdonmukaisena ulkopoliittisena toimijana. Valiokunnan mukaan irtautuminen olisi kielteinen signaali tilanteessa, jossa Venäjä ja Kiina haastavat kansainvälisiä sopimuksia ja pyrkivät aiheuttamaan säröjä EU:n ja Naton sisällä.
On ristiriitaista, että Suomen ulkopoliittinen johto korostaa sääntöperustaisen järjestyksen merkitystä, mutta on samaan aikaan valmis murentamaan järjestelmää. Itärajaa koskeva poikkeuslaki ja Ottawan sopimuksesta irtautuminen ovat esimerkkejä samasta ilmiöstä.
Suomi rakentaa itsestään narratiivia vastuullisena miinoittajana. Todellisuudessa on mahdotonta toimia vastuullisesti ja käyttää henkilömiinoja.
On mahdotonta toimia vastuullisesti ja käyttää henkilömiinoja.
Mikäli Suomi päättää irtautua sopimuksesta ja ottaa henkilömiinat käyttöön, kohtaamme myös poliittisesti kiusallisen kysymyksen siitä, mistä miinoja hankitaan. Ottawan sopimuksen osapuolet eivät saa ostaa eivätkä myydä miinoja. Ryhdymmekö itse kansainvälisten normien vastaisen aseen tuottajaksi tai myyjäksi?
Miinojen käyttöönotto veisi Suomea ison harppauksen kauemmas läntisestä arvoyhteisöstä. Kansallisen turvallisuuspolitiikan ailahtelut eivät saa horjuttaa sopimusta, jonka taustalla on vuosikymmenten pitkäjänteinen rauhantyö ja globaali yhteisymmärrys.
Roosa Helenius
kampanjakoordinaattori
International Campaign to Ban Landmines Suomi (ICBL Suomi)
Frank Johansson
toiminnanjohtaja
Amnesty International Suomen osasto
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!