Valtaosa Euroopan valtioista ei tunnusta sitä tosiasiaa, että seksi ilman suostumusta on raiskaus. Kreikassa ihmiset kampanjoivat määrätietoisesti suostumuslain puolesta, ja kesäkuussa 2019 he viimein onnistuivat. Listasimme alle kymmenen askelta, joiden avulla aktivistit ja järjestöt saivat lakimuutoksen aikaan.
1. Esitä vaatimuksesi
Joulukuu 2017: Amnestyn Kreikan osasto tekee maan hallitukselle lakiesityksen yhteistyössä naisasialiikkeiden ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Esityksessä seksi ilman suostumusta määritellään raiskaukseksi. Samaan aikaan Kreikka valmistelee liittymistä Istanbulin sopimukseen, jonka tavoitteena on naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäiseminen.
2. Tee yhteistyötä
Helmikuu 2018: Amnesty ja yhdeksän muuta kansalaisjärjestöä vaativat Kreikan hallitusta kumoamaan lakipykälän, jonka mukaan alaikäisen kanssa seksiä harrastanutta henkilöä ei voitu syyttää raiskauksesta, jos henkilöt avioituvat myöhemmin.
3. Älä hyväksy puolitiehen jääviä päätöksiä
Maaliskuu 2018: Kreikka hyväksyy Istanbulin sopimuksen naisiin kohdistuvan väkivallan torjumisesta. Edellä mainittu lakipykälä kumotaan sopimuksen hyväksymisen yhteydessä, mutta raiskausta ei edelleenkään määritellä suostumuksen puutteen kautta. Kampanjointi siis jatkuu.
4. Ota selvää faktoista
Marraskuu 2018: Amnesty International julkaisee laajan ”The right to be free from rape” -raportin. Se arvioi seksuaalirikoslainsäädännön tilaa ja raiskauksen uhrien oikeuksien toteutumista Euroopassa. Raportin tulokset kertovat selkeän viestin siitä, että lainsäädäntö on puutteellista useimmissa Euroopan maissa.
5. Anna äänesi kuulua
Tammikuu 2019: Amnesty International julkistaa kansainvälisen #LetsTalkAboutYes-kampanjan. Sen tarkoituksena on parantaa raiskauksen uhrien oikeuksia suostumuslain kautta. Kreikan osasto julkaisee seksuaaliväkivaltaa käsitteleviä videoita, jotka osoittavat suostumuslain välttämättömyyden.
6. Toimi luovasti
Helmikuu 2019: Amnesty lyöttäytyy yhteen Kreikan kansallisoopperan ja tunnetun balettitanssija-koreografi Nacho Duaton kanssa, jotta suostumuslakiin liittyvä viesti tavoittaisi laajemman yleisön.
7. Puhu päättäjille
Helmikuu – kesäkuu 2019: Amnesty järjestää tapaamisia Kreikan oikeusministerin ja muiden hallituksen jäsenten kanssa, jotta lakiehdotus saadaan päättäjien käsiteltäväksi. Lisäksi Amnesty tapaa muita järjestöjä yhtenäisen ja vahvan muutosliikkeen aikaansaamiseksi.
Maaliskuu 2019: Kreikan hallitus käynnistää kuulemisen rikoslain uudistamisesta. Amnesty jättää lausunnon raiskauksen määritelmän ankkuroimisesta suostumuksen puutteeseen ja järjestää tähän liittyen lehdistötilaisuuden. Amnesty on asiasta yhteydessä myös YK:n asiantuntijatyöryhmään, joka käsittelee naisiin ja tyttöihin kohdistuvan syrjinnän torjumista.
8. Järjestä tapahtumia
Huhtikuu 2018: Amnesty järjestää Ateenassa paneelikeskustelun, jossa ihmiset pääsevät kuulemaan asiantuntijoita. Myös musikaalit ja teatteriesitykset sekä opiskelijoiden ja aktivistien järjestämät tapahtumat keräävät paljon osallistujia. Ne levittävät sanaa suostumuksesta ja keräävät asialle lisää tukijoita.
9. Herätä julkista keskustelua
Kampanja herättää suurta kiinnostusta mediassa, saa aikaan runsaasti julkista keskustelua ja kerää tukea maailmanlaajuisesti. 55 kansanedustajaa jättää kirjallisen kysymyksen, joka vaatii ministeriltä lakimuutosta. Kampanjan viesti vahvistuu kansainvälisenä naistenpäivänä. Lakimuutoksen puolesta kampanjoivat tahot perustavat laajoja verkostoja kuten naisasiajärjestöistä koostuvan Without Consent It’s Rape -verkoston.
Amnestyn kampanja Kreikassa kietoutuu myös muiden maiden suostumuskampanjoihin esimerkiksi Tanskassa ja Suomessa. Eri maiden kampanjat tekevät näkyväksi, että raiskauksen uhrien oikeuksien edistäminen on koko Eurooppaa koskeva kysymys.
10. Vaadi sitkeästi ihmisoikeuksien kunnioittamista
Kesäkuu 2019: Oikeusministeri julkaisee esityksen raiskauslain muuttamisesta juuri ennen parlamenttivaaleja. Esitys ei ole linjassa kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden ja kampanjan vaatimusten kanssa. Amnesty tuomitsee ehdotuksen voimakkaasti kannanotossaan. Samaan aikaan naisasialiikkeet järjestävät mielenosoituksen parlamentin ulkopuolella ja kritisoivat ehdotusta medialle. Tapahtuma kerää kansainvälisen median huomion ja viesti leviää laajasti.
Amnestyn ja muiden ihmisoikeustoimijoiden sinnikkään vaikuttamistyön jälkeen oikeusministeri muokkaa esitystään suostumukseen perustuvaksi ja parlamentti äänestää laista: Nyt seksi ilman suostumusta määritellään raiskaukseksi Kreikan laissa!
Kreikan jälkeen suostumuslaki on tullut voimaan esimerkiksi Tanskassa. Myös Suomessa seksuaalirikoslainsäädäntöä uudistetaan vuoden 2021 aikana. Vaikka suostumuslaki ei itsessään estä raiskauksia, se on tärkeä askel kohti raiskauksesta selviytyneiden oikeuksien toteutumista.
Lait ohjaavat keskeisellä tavalla asenteitamme ja käyttäytymistämme. Siksi niiden on tehtävä selväksi, että seksi ilman suostumusta on raiskaus ja vain kyllä tarkoittaa kyllä!