Lähetä viesti eduskuntaan: Suomen on korotettava pakolaiskiintiötään!
Päivittäin yli 34 000 ihmistä joutuu jättämään taakseen kaiken paetakseen sotaa ja vainoa. Maailman pakolaistilanteen ratkaiseminen on yhteinen vastuumme.
Yksi keino edistää ratkaisua tässä historiallisessa tilanteessa on nostaa Suomen pakolaiskiintiötä. Suomi pystyy tekemään nykyistä enemmän. Korottamalla vuotuista pakolaiskiintiötään Suomi on auttamassa kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevia pakolaisia uuden elämän alkuun uudessa kotimaassa.
Sisäministeri Paula Risikko esitti hallituksen puoliväliriihen alla Suomen pakolaiskiintiön nostamista. Tästä huolimatta päätöstä korottamisesta ei puoliväliriihessä tehty. Työmme kuitenkin jatkuu, ja nyt on entistä tärkeämpää kannustaa päättäjiä tulevaisuudessa kunnianhimoisempaan pakolaiskiintiöön.
Olethan mukana?
Lähetä viesti kansanedustajalle ja kehoita häntä toimimaan aktiivisesti sen puolesta, että Suomi nostaa pakolaiskiintiötään nykyisestä 750 paikasta. Osoitetaan yhdessä päätäjille, että pakolaiskiintiön korottamisella on kansalaisten laaja tuki.
Miten voin toimia?
Lähetä sähköpostiviesti kansanedustajalle. Yhdelle tai useammalle heistä.
Nyt kannattaa kirjoittaa erityisesti hallituspuolueiden puheenjohtajille ja ministereille. Lisäksi viestejä voi lähettää edelleen hallituspuolueiden kansanedustajille, eduskuntaryhmien puheenjohtajille ja muille kansanedustajille.
Kirjoita kansalaisena ja ihmisoikeusaktivistina, joka haluaa vaikuttaa. Älä kirjoita järjestön nimissä, vaan omana itsenäsi. Kerro omin sanoin, miksi juuri sinun mielestäsi pakolaiskiintiö on tärkeä, ja miksi sitä olisi syytä merkittävästi kasvattaa. Voit katsoa taustaa ja tukea viestisi muotoiluun tältä sivulta ja voit mainita esimerkiksi:
- Hallituspuolueiden johtajien lupaukset pakolaiskiintiön merkittävästä korottamisesta, kun turvapaikanhakijatilanne on saatu hallintaan. Viime vuonna turvapaikanhakijoiden määrä oli 5 657, kutakuinkin 2000-luvun normaalitilanne.
- Suomen mahdollisuuden olla osana ratkaisua historiallisessa tilanteessa.
- Pakolaiskiintiön keinona auttaa kaikkein haavoittuvimassa asemassa olevia.
- Sen, että sisäministeri Paula Risikko on esittänyt pakolaiskiintiön korottamista ja että tätä ehdotusta kannattaa tukea.
- Sen, että Suomi tarvitsee tulevaisuudessa entistä kunnianhimioisemman pakolaiskiintiön.
Miksi on tärkeää kirjoittaa päättäjille juuri nyt?
Eduskunta päättää pakolaiskiintiön koosta vuosittain valtion talousarvion yhteydessä. Syksyisin eduskunnassa käsiteltävää budjettia valmistellaan kevään ja kesän aikana ministeriöissä. Hallitus hyväksyy talousarvioesityksensä elokuussa budjettiriihessä. Raamit budjettiprosessille antoi huhtikuun lopussa pidettävä puoliväliriihi, jossa hallitus tarkasteli ja tarkensi julkisen talouden suunnitelmaansa eli kehystä. Pakolaiskiintiön korottamisen tekemättä jääminen puoliväliriihessä on pettymys, mutta me emme luovuta.
Amnesty tekee parhaillaan aktiivista vaikuttamistyötä pakolaiskiintiön korottamiseksi. Tämä työ tarvitsee juuri sinun, kansalaisen ja ihmisoikeusaktivistin tukea. Näytetään, että me välitämme.
Katso lisää tietoa viestisi tueksi:
Yli 40 järjestöä vetoaa hallitukseen pakolaiskiintiön korottamiseksi
Seitsemän väitettä ja faktaa pakolaiskiintiöstä
Kiintiöpakolaisista sisäministeriön verkkosivuilla
Uudelleensijoittamisesta UNHCR:n verkkosivuilla
Mistä löydän kansanedustajien sähköpostiosoitteet?
Löydät listauksen istuvista kansanedustajista vaalipiireittäin täältä. Kansanedustajien sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@eduskunta.fi
Kiitä ja kannusta viestillä heitä, jotka ovat jo toimineet!
Voit lähettää sisäministeri Paula Risikolle viestin, jossa muistutat häntä ennen puoliväliriiheä annetusta ehdotuksesta pakolaiskiintiön korottamiseksi. Kerro, että ehdotuksen toteutumatta jääminen tässä vaiheessa oli pettymys, mutta kiintiön korottamiseen tulee vastedeskin pyrkiä.
Voit myös viestilläsi kiittää niitä kansanedustajia, jotka ovat jo toimineet pakolaiskiintiön korottamisen puolesta, ja kannustaa olemaan edelleen aktiivisia. Esimerkiksi pakolaiskiintiön moninkertaistamisesta koskeneen toimenpidealoitteen allekirjoittajat löytyvät täältä.
Kerro meille, kenelle kirjoitit
Näin pystymme varmistamaan, että mahdollisimman moni kansanedustaja saa viestin. Kerro myös, jos viestiisi vastataan. Voit jättää tiedot helposti täällä.