Kongon demokraattisessa tasavallassa on maailman suurimmat kobolttiesiintymät ja seitsemänneksi suurimmat kupariesiintymät. Ylikansallisten kaivoshankkeiden voimakas laajentuminen on johtanut kokonaisten yhteisöjen pakkohäätöihin, tuhopolttoihin, seksuaaliväkivaltaan ja pahoinpitelyihin.
Amnesty International ja Initiative pour la Bonne Gouvernance et les Droits Humains (IBGDH) -järjestö haastattelivat uutta Powering Change or Business as Usual? –raporttia varten yli 130 ihmistä kuudesta eri kaivoshankkeesta maan eteläosissa sijaitsevassa Kolwezin kaupungissa ja sen ympäristössä.
Raportti kertoo, miten ihmisiä on pakotettu jättämään kotinsa ilman, että heille on kompensoitu häädöistä koituvia haittoja. Sotilaat ovat tuhonneet myös viljelysmaita, polttaneet rakennuksia sekä pahoinpidelleet ja raiskanneet paikallisia.
“Vaikka raportissa tarkastellut kaivosyhtiöt eivät ole eurooppalaisia, on todennäköistä, että niiden tuottamia raaka-aineita käytetään myös Eurooppaan päätyvissä kulutustuotteissa, kuten litiumakuissa”, sanoo Amnestyn Suomen osaston ilmasto- ja ympäristöasiantuntija Elina Mikola.
Sotilaat tuhoavat ihmisten omaisuutta kaivosten tieltä
Raportti esittää todistusaineistoa esimerkiksi Mukumbin asuinalueen täydellisestä tuhoamisesta. Mukumbin paikallisjohtaja kertoo raportissa, kuinka ylikansallisen Chemaf-kaivosyhtiön kolme edustajaa ja kaksi poliisia tulivat kertomaan hänelle, että asukkaiden pitää muuttaa pois alueelta. Vastaava vierailu toistui neljä kertaa, kunnes eräänä aamuna kansalliskaartin sotilaat alkoivat polttaa taloja ja pahoinpidellä ihmisiä, jotka yrittivät pysäyttää tuhopoltot.
Satelliittikuvat vahvistavat, että Mukumbi, jossa oli noin 400 rakennusta, mukaan lukien koulu, kirkko ja terveysasema, tuhottiin täysin 7. marraskuuta 2016.
Vuonna 2019 järjestettyjen mielenosoitusten seurauksena Chemaf suositui maksamaan noin 1,5 miljoonan dollarin korvaukset paikallisen viranomaisen kautta, mutta osalle asukkaista päätyi vain noin 300 dollaria. Chemaf kieltää väärinkäytökset, vastuunsa tai osallisuutensa Mukumbin tuhoamiseen.
Vihreä siirtymä täytyy toteuttaa oikeudenmukaisesti
Puhtaan energiateknologian kasvu on kiihdyttänyt tiettyjen metallien, kuten kuparin ja koboltin, kysyntää, koska niitä käytetään litiumakkujen valmistamiseen. Litiumakkuja on esimerkiksi sähköautoissa ja älypuhelimissa. Sähköauton akku vaatii keskimäärin yli 13 kiloa kobolttia, puhelimen akkuun vaaditaan noin seitsemän grammaa.
Koboltin kysynnän epäillään kasvavan 222 000 tonniin vuoteen 2025 mennessä. Määrä on kolminkertaistunut vuodesta 2010.
“Ladattavilla akuilla on merkittävä rooli fossiilisista polttoaineista irrottautumisessa. Energiasiirtymän on kuitenkin oltava oikeudenmukainen. Hiilineutraaliuden tavoittelu ei saa aiheuttaa uusia ihmisoikeusloukkauksia”, Elina Mikola toteaa.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!