Turkissa on paraikaa käynnissä suurimmat mielenosoitukset vuosikymmeneen. Mielenosoitukset ovat olleet rauhanomaisia. Tästä huolimatta poliisi on vastannut mielenosoituksiin väkivallalla.
Mielenosoitukset alkoivat Turkissa 19. maaliskuuta, kun viranomaiset pidättivät Istanbulin pormestari Ekrem İmamoğlun. Hän on opposition ehdokas vuoden 2028 presidentinvaaleissa sekä presidentti Erdoğanin äänekäs kriitikko.
İmamoğlu on tutkinnan alla ”korruptiosta” ja ”terrorismin tukemisesta”.
Viranomaiset tukahduttavat kokoontumisvapautta väkivallalla ja mielenosoituskielloilla
Mielenosoitukset ovat levinneet isoista kaupungeista suureen osaan maata, muun muassa Izmiriin ja Ankaraan. Viranomaiset ovat pyrkineet estämään mielenilmaukset ja kieltäneet mielenosoitusten järjestämisen näissä kaupungeissa. Yleiset mielenosoituskiellot ovat suhteettomia ja epäoikeudenmukaisia.
Poliisi on käyttänyt tarpeetonta voimaa rauhanomaisia mielenosoittajia kohtaan. Poliisi on hakannut mielenosoittajia pampuilla ja potkinut maassa makaavia ihmisiä. Poliisi on myös käyttänyt pippurisumutetta, kyynelkaasua ja vesitykkejä umpimähkäisesti, sekä ampunut mielenosoittajia muoviluodeilla lähietäisyydeltä kasvoihin ja ylävartaloon. Ihmiset ovat saaneet vammoja ja joutuneet jopa sairaalahoitoon.
Viranomaiset ovat pidättäneet 26. maaliskuuta mennessä 1879 ihmistä mielenosoituksiin liittyen.
Viranomaiset tukahduttavat sananvapautta
Viranomaiset ovat hyökänneet riippumattomia tiedotusvälineitä vastaan ja painostaneet toimittajia.
Mediaa ja sen edustajia on uhkailtu muun muassa toimilupien peruuttamisella, lähetyskielloilla sekä sakoilla, mikäli mielenosoitusten raportointi ei ole “poliittisesti puolueetonta”.
Poliisit ovat pidättäneet yksitoista mielenosoituksista raportoinutta toimittajaa. Heidät on sittemmin vapautettu. Myös mielenosoituksista raportoinut BBC: n toimittaja Mark Lowen pidätettiin hotelliltaan ja karkotettiin maasta. Viranomaiset väittivät hänen olevan “uhka yleiselle järjestykselle”.
Viranomaiset rajoittavat pääsyä internetiin
Viranomaiset ovat asettaneet ankaria rajoituksia sosiaalisen median käyttöön sekä viestisovelluksiin. Esimerkiksi Istanbulin alueella internetiin pääsyä rajoitettiin 42 tunnin ajan.
Viranomaiset ovat myös määränneet sosiaalisen median alustoja estämään mielenosoituksiin liittyvän sisällön sekä satojen toimittajien, tiedotusvälineiden, järjestöjen ja ihmisoikeuspuolustajien sosiaalisen median tilien käytön.
Turkin viranomaisten on kunnioitettava ja suojeltava oikeutta rauhanomaiseen kokoontumisvapauteen
Amnesty International vaatii yhdessä 14 muun järjestön kanssa Turkin viranomaisia lopettamaan välittömästi hyökkäykset rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan. Myös sananvapauden tukahduttaminen on lopetettava.