Sähköajoneuvojätit BYD, Mitsubishi ja Hyundai ovat saaneet huonoimmat pisteet Amnesty Internationalin tuoreessa raportissa. Raportissa luokitellaan sähköajoneuvovalmistajat sen mukaan, miten ne täyttävät ihmisoikeusvelvoitteensa. Parhaiten suoriutui Mercedes-Benz. Kaikkien arvioitujen yritysten toiminnasta paljastui lukuisia puutteita.
Amnesty Internationalin tuore raportti paljastaa, että maailman johtavat sähköautovalmistajat eivät osoita tekevänsä riittävästi toimitusketjuihinsa liittyvien ihmisoikeusriskien minimoimiseksi. Tämä voi altistaa ihmisiä hyväksikäytölle, terveysriskeille ja ympäristöhaitoille.
Amnesty arvioi kansainvälisiin standardeihin perustuvilla kriteereillä miten 13 johtavaa sähköautovalmistajaa täyttää ihmisoikeusvelvoitteensa. Amnesty tutki yritysten julkisia raportteja, toimintaperiaatteita ja asiakirjoja. Yrityksiä arvioitiin muun muassa ihmisoikeuksiin sitoutumisen, riskien tunnistamisprosessin, toimitusketjujen kartoituksen, raportoinnin ja korjaavien toimien perusteella.
Arvioinnin korkein mahdollinen pistemäärä oli 90 pistettä. Yksikään yritys ei saanut yli 51 pistettä. Luokituksessa viimeiseksi jäi kiinalainen yritys BYD, joka sai ala-arvoiset 11/90 pistettä. Saksalainen Mercedes-Benz sai parhaat pisteet 51/90.
Sähköautoissa tarvittavien akkumineraalien kysyntä kasvaa jatkuvasti ja useat kaivokset, joista mineraaleja louhitaan, laajentuvat nopeasti. Autonvalmistajien täytyy ehkäistä toimitusketjuissaan olevia ihmisoikeusriskejä, kuten pakkohäätöjä, ympäristön pilaantumista ja sen aiheuttamia terveyshaittoja. Useissa maissa, kuten Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Filippiineillä, myös alkuperäiskansojen oikeudet ovat uhattuina.
“Raporttimme tulokset olivat kautta linjan valtava pettymys. Mineraalien louhintaan liittyvät ihmisoikeusloukkaukset ovat hälyttäviä ja laajalle levinneitä, ja alan toimet tähän vastaamiseksi täysin puutteellisia. Akkumineraalien kysynnän kasvu asettaa valtavia paineita kaivostoiminnasta kärsiville paikallisille yhteisöille”, Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnès Callamard sanoo.
Amnestyn vertailussa viimeiseksi sijoittuneella BYD:llä on hyvin vakavia puutteita läpinäkyvyydessä sen suhteen, kuinka ihmisoikeudet toteutuvat sen toimitusketjuissa. Muiden heikosti sijoittuneiden yritysten, kuten Hyundain ja Mitsubishin, ilmoittamat sitoumukset ihmisoikeusvelvoitteisiin ovat epämääräisiä ja näyttö merkityksellisistä toimista kansainvälisten normien täyttämiseksi heikkoa. Hieman paremmin sijoittuneiden Renaultin ja General Motorsin kaltaiset yritykset kertovat sitoutuvansa ihmisoikeusvelvoitteisiin, mutta eivät tarjoa riittävästi näyttöä ihmisoikeuksien täysimääräisestä huomioimisesta toimitusketjussaan. Puutteita oli myös riskiarviointeihin liittyvissä tiedoissa ja toimitusketjujen läpinäkyvyydessä.
Sähköautovalmistajilla on velvollisuus kunnioittaa ihmisoikeuksia. Täyttääkseen velvoitteensa yrityksillä on oltava koko toimitusketjun kattava prosessi ihmisoikeusloukkausten tunnistamiseen ja ennaltaehkäisemiseen sekä niihin puuttumiseen.
“On aika varmistaa, ettei sähköajoneuvojen perinnöksi jää ihmisoikeusloukkaukset. Kehotamme sähköautovalmistajia parantamaan ihmisoikeuksia koskevaa huolellisuuttaan ja saattamaan käytäntönsä kansainvälisten ihmisoikeusnormien mukaisiksi”, Callamard toteaa.
Arvioidut yritykset ja pisteet: BYD (11), Mitsubishi (13), Hyundai (21), Geely Auto (22), Nissan (22), Renault (27), General Motors (32), Ford (41), BMW (41), VW Group (41), Stellantis (42), Tesla (49) ja Mercedes-Benz (51). Kaikille raportissa mainituille yrityksille annettiin mahdollisuus vastata tutkimuksen löydöksiin ennen raportin julkaisemista. Amnestyn tutkimus perustuu julkisesti saatavilla oleviin tietoihin ja asiakirjoihin, joten se ei välttämättä kata yritysten kaikkia toimia.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!