Jalkaväkimiinat tai toiselta nimeltään henkilömiinat kieltävän Ottawan sopimuksen on allekirjoittanut 165 valtiota, Suomi mukaan lukien. Selkeä enemmistö maailman maista on siis halunnut kieltää jalkaväkimiinat.
Petteri Orpon hallitus on aloittanut valmistelut, joiden tarkoituksena on Suomen irtisanoutuminen Ottawan sopimuksesta. Mutta miksi jalkaväkimiinojen käyttö on haluttu kieltää ja millaisia aseita ne ovat? Mikä on Ottawan sopimus ja miksi Amnesty vastustaa siitä irtisanoutumista?
Tässä artikkelissa:
- Mikä on henkilömiina tai jalkaväkimiina?
- Mikä on Ottawan sopimus?
- Miksi jalkaväkimiinat ovat vaarallisia siviileille?
- Milloin Suomi liittyi Ottawan sopimukseen?
- Mistä Suomi voisi hankkia miinoja?
- Miksi Amnesty vastustaa Suomen irtisanoutumista Ottawan sopimuksesta?
Mikä on henkilömiina tai jalkaväkimiina?
Henkilömiinat, eli niin kutsutut jalkaväkimiinat, ovat summittaisia eli epätarkkoja räjähteitä. Niiden osuman kohde voi siis olla mikä tai kuka tahansa. Tämä johtuu siitä, että jalkaväkimiinat sijoitetaan piiloon esimerkiksi maahan lehtien alle tai vesistöihin. Miina räjähtää vasta, kun joku tai jokin – ihminen, eläin tai auto – koskee siihen.
Kansainvälinen humanitaarinen oikeus kieltää sekä summittaisten aseiden käyttämisen että summittaiset hyökkäykset, jotka vaarantavat siviilien – siis ihmisten, jotka eivät työskentele sotilaina – hengen. Tahalliset summittaiset hyökkäykset, jotka tappavat siviilejä, ovat sotarikoksia.
Sota-alan ammattilaiset pitävät jalkaväkimiinaa vanhentuneena ja tehottomana aseena. Myös Punaisen Ristin kattava tutkimus osoittaa, että jalkaväkimiinojen näennäinen sotilaallinen hyöty on selvästi pienempi kuin niiden aiheuttama humanitaarinen haitta.
Mikä on Ottawan sopimus?
Ottawan sopimus on kansainvälinen miinakieltosopimus. Se kieltää henkilömiinojen käytön, valmistamisen, varastoinnin ja siirtämisen. Sen on allekirjoittanut 165 maata. Ottawan sopimuksen ulkopuolelle on jättäytynyt vain noin 30 maata, kuten Venäjä, Etelä-Korea, Pohjois-Korea, Kiina ja Yhdysvallat
Ottawan sopimus tehtiin, jotta siviilejä ei kuolisi konflikteissa, joissa käytetään jalkaväkimiinoja. Vielä vuonna 2023 yli 5 000 ihmistä, joista 84 prosenttia oli siviilejä, kuoli miinaan.
Miksi jalkaväkimiinat ovat vaarallisia siviileille?
Kuvateksti: Miinat aiheuttavat uhreilleen vakavia ja pysyviä vammoja, kuten raajojen menetyksiä.
Jalkaväkimiinat eivät tunnista, onko sen laukaisija sotilas vai siviili. Siksi miinat ovat erittäin vaarallisia siviileille, kuten raja-alueella liikkuville ihmisille ja lapsille, tai esimerkiksi rajan yli vainoa pakenevalle turvapaikanhakijalle.
Räjähtämättömät miinat voivat tehdä laajoista alueista käyttökelvottomia ja tappaa ihmisen vielä vuosikymmeniä niiden sijoittamisen jälkeen.
Kansainvälisesti noin 80 prosenttia jalkaväkimiinojen uhreista ei ole asevoimien palveluksessa työskenteleviä sotilaita, vaan tavallisia ihmisiä. Uhreista puolet on lapsia.
Milloin Suomi liittyi Ottawan sopimukseen?
Ottawan sopimus hyväksyttiin vuonna 1997 ja samana vuonna sille myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto. Suomessa eduskunta äänesti sopimukseen liittymisen puolesta eli ratifioi sen vuonna 2011.
Mistä Suomi voisi hankkia miinoja?
Jos Suomi irtisanoutuu Ottawan sopimuksesta ja ottaa jalkaväkimiinat käyttöön, joudumme ratkaisemaan, mistä hankimme kansainvälisten normien vastaisia miinoja. Käytännössä tämä tarkoittaa asekauppaa Ottawan sopimuksen ulkopuolelle jättäytyneiden maiden kanssa tai sitä, että Suomi alkaa valmistaa kansainvälisesti kiellettyjä miinoja itse.
Miksi Amnesty vastustaa Suomen irtisanoutumista Ottawan sopimuksesta?
Ottawan sopimuksen keskeisenä tarkoituksena on suojella siviilejä. Se on osa kansainväliseen oikeuteen ja sopimuksiin perustuvaa järjestelmää, jonka tehtävänä on varmistaa, että valtiot ympäri maailman noudattavat yhdessä sovittuja sääntöjä kaikissa tilanteissa.
Vaihtoehto sääntöpohjaiselle järjestelmälle olisi vahvempien oikeus. Siksi sääntöpohjainen järjestelmä on erityisen tärkeä pienille maille – kuten Suomelle.
Amnesty katsoo, ettei kansallisen turvallisuuspolitiikan ailahtelut saa horjuttaa sopimuksiin perustuvaa järjestelmää.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!