Suomen itäraja on ollut täysin suljettuna useita kuukausia. Hallituksen tulee avata itärajan rajanylityspisteitä ja varmistaa, että oikeus hakea turvapaikkaa toteutuu.
Pääministeri Orpon hallitus sulki Suomen itärajan asteittain marraskuussa 2023. Itäraja on ollut täysin suljettuna 15. joulukuuta 2023 alkaen. Tänään 4.4.2024 hallitus päätti jatkaa itärajan täyssulkua toistaiseksi. Päätös jatkaa rajasulkua toistaiseksi on piittaamaton turvaa hakevia ihmisiä kohtaan ja ylenkatsoo Suomen kansainvälisiä velvoitteita. Ihmisoikeuksien rajoitusten pitäisi aina olla ajallisesti rajattuja.
Oikeus hakea turvapaikkaa on vaarantunut vakavasti
Itärajan täyssulku on kohtuuton, eikä kyseessä enää ole väliaikainen rajasulku. Itärajan ollessa suljettuna Suomi vaarantaa jatkuvasti oikeuden hakea turvapaikkaa. Oikeus hakea turvapaikkaa on ihmisoikeus, jonka toteutumisen Suomi on sitoutunut turvaamaan kansainvälisin sopimuksin. Tosiasiallisen turvapaikanhaun turvaaminen tarkoittaa käytännössä velvollisuutta pitää riittävä määrä rajanylityspaikkoja avoimena turvaa hakeville ihmisille, ottaa turvapaikkahakemukset vastaan ja tutkia ne.
Kun itäraja on ollut suljettuna useita kuukausia, todellinen ja tehokas mahdollisuus hakea turvapaikkaa ei voi toteutua. Itärajan sulku heikentää turvaa hakevien ihmisten oikeuksia ja lisää vakavien ihmisoikeusloukkausten riskiä. On myös jatkuva vaara, että Suomi loukkaa palautuskieltoa. Hallituksen täytyy avata itärajan rajanylityspisteitä ja varmistaa turvaa hakevien ihmisten oikeuksien toteutuminen.
On vaikeaa nähdä, miten Suomi täyttää lainsäädäntönsä, EU-oikeuden sekä ihmisoikeussopimusten määrittämän velvollisuuden turvata jokaisen oikeus hakea turvapaikkaa, kun itärajan kaikki rajanylityspisteet ovat suljettuina.
Rajasulku heikentää turvaa hakevien ihmisten oikeuksien toteutumista
Hallituksen mukaan itärajan sulkemisen tarkoituksena on suojella Suomen rajoja ja rajaturvallisuutta. Suljetut rajat eivät luo turvallisuutta, vaan ajavat turvaa hakevat ihmiset vaarallisemmille reiteille ja epävirallisiin rajanylityksiin. Rajasulku vaikuttaa ennen kaikkea turvaa hakeviin ihmisiin ja heidän oikeuksiensa toteutumiseen. On vähintäänkin kyseenalaista, miten itärajan täyssulku ja se, ettei itärajan rajanylityspaikoilla voi hakea kansainvälistä suojelua, lisää Suomen kansallista turvallisuutta.
Rajasulku lisää epävirallisia rajanylityksiä, jotka voivat olla vaarallisia turvaa hakeville ihmisille. On tiedossa, että useat turvaa hakevat ihmiset ovat joutuneet ylittämään itärajan epävirallisesti sulun vuoksi. Osa heistä on ollut lapsia.
Hallitus luo kuvaa turvaa hakevista ihmisistä turvallisuusuhkina. Tämä myös toistuu julkisessa keskustelussa. Turvaa hakevien ihmisten kuvaaminen tällä tavoin sivuuttaa heidän tilanteensa epäinhimillisellä ja piittaamattomalla tavalla.
Ihmisoikeustilanne Venäjällä on heikko. Monet vähemmistöihin kuuluvat ja poliittisesti aktiiviset ihmiset elävät jatkuvassa ihmisoikeusloukkausten vaarassa Venäjällä, jossa ei tällä hetkellä ole toimivaa järjestelmää turvapaikanhakuun.
Hallituksen kaavailemaa poikkeuslakia ei pidä säätää
Perjantaina 15.3.2024 hallitus julkaisi “välineellistämistä” koskevan esitysluonnoksen, jossa ehdotetaan säädettäväksi poikkeuslaki. Poikkeuslailla rajoitettaisiin turvapaikkahakemusten vastaanottamista rajatulla osalla Suomen valtakunnanrajaa, kuten itärajalla. Lailla myös mahdollistettaisiin käytännössä niin sanotut pushbackit. Esitysluonnos on perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten vastainen, eikä sitä pidä hyväksyä. Lue lisää Amnestyn huomioita esitysluonnoksesta.
Niin sanotut pushbackit ovat toimenpiteitä, joilla viranomaiset estävät rajan yli pyrkiviä ihmisiä saapumasta maahan ja pakottavat heidät takaisin rajan toiselle puolelle antamatta heille tosiasiallista mahdollisuutta hakea turvapaikkaa. Pushbackit ovat aina laittomia. Ne loukkaavat oikeutta hakea turvapaikkaa ja lisäävät riskiä ehdottoman palautuskiellon ja joukkokarkotuksen kiellon loukkaamiselle.
Suomessa ei pidä säätää poikkeuslakia, joka olisi vastoin perustuslakimme ydintä ja kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Se vaarantaisi turvaa hakevien ihmisten perustavanlaatuisia oikeuksia ja rapauttaisi oikeusvaltiota. Myöskään niin sanottuja pushbackeja ei pidä toteuttaa missään tilanteessa. Ne ovat aina laittomia. Pahimmillaan ihmisiä saatettaisiin palauttaa hengenvaaraan sen seurauksena, että viranomaiset estäisivät heidän pääsynsä maahan.
Suomen täytyy noudattaa omaa lainsäädäntöään ja sitoumuksiaan kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. Suomi ei saa lähteä murentamaan kansainvälistä sääntöpohjaista järjestelmää, jonka edistämisessä Suomella on pitkä perinne.
Suljetut rajat lisäävät ihmisoikeusloukkauksia
Amnesty on tutkinut, mitä rajojen sulkemisesta on seurannut muualla Euroopassa. Amnestyn tutkimukset osoittavat, että suljetut rajat Euroopassa ovat lisänneet ihmisoikeusloukkauksia, rajaviranomaisten väkivaltaa ja ajaneet turvaa hakevat ihmiset vaarallisille reiteille. Lue lisää Euroopan rajoilla tapahtuneista ihmisoikeusloukkauksista.
Maailmassa on enemmän ihmisiä, jotka ovat joutuneet pakon edessä jättämään kotinsa, kuin koskaan aikaisemmin. Turvapaikanhakuoikeuden rajoittaminen ja rajojen sulkeminen eivät ole vastaus tilanteeseen. Mikäli Suomi ja EU jäsenvaltioineen turvaisivat oikeuden hakea turvapaikkaa ja tukisivat turvallisia reittejä, kuten pakolaiskiintiötä ja perheenyhdistämistä, ihmisten ei tarvitsisi turvautua vaarallisimpiin reitteihin ja epävirallisiin rajanylityksiin.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!