Kansainvälisessä tuomioistuimessa alkavat tänään 19.2. kuulemiset käsittelyssä, jossa tuomioistuin tutkii Israelin palestiinalaisalueiden miehityksen oikeudellisia vaikutuksia. Israelin on lopetettava Gazan ja Länsirannan, myös Itä-Jerusalemin, julma miehitys, jota se on harjoittanut vuodesta 1967 lähtien, Amnesty International toteaa.
Kansainvälisessä tuomioistuimessa alkavan prosessin taustalla on YK:n yleiskokouksen joulukuussa 2022 hyväksymä päätöslauselma. Yleiskokous pyysi päätöslauselmassaan tuomioistuimelta neuvoa-antavaa lausuntoa Israelin politiikan ja käytäntöjen laillisuudesta miehitetyillä palestiinalaisalueilla sekä Israelin toiminnan vaikutuksista muille valtioille ja YK:lle.
“Kansainvälisen tuomioistuimen mukaan miehitetyllä Gazan kaistalla on tällä hetkellä todellinen ja välitön kansanmurhan vaara. Israelin kansainvälisten rikosten palestiinalaisalueilla on annettu jatkua rangaistuksetta liian pitkään ja tilanne Gazassa näyttää tämän katastrofaaliset seuraukset. Maailman on tunnustettava, että Israelin laittoman miehityksen lopettaminen on edellytys toistuvien ihmisoikeusloukkausten pysäyttämiselle Israelissa ja miehitetyillä palestiinalaisalueilla”, sanoo Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnès Callamard.
Israelin miehitys rikkoo räikeästi kansainvälistä oikeutta. Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaan konfliktin aikainen miehitys on tarkoitettu tilapäiseksi ja miehitysvallan on hallinnoitava aluetta miehitetyn väestön edun mukaisesti. Israelin miehitys on kestänyt yli puoli vuosisataa, ja Israelin viranomaiset ovat muun muassa laittomasti liittäneet Israeliin Itä-Jerusalemin ja laajoja alueita Länsirannasta takavarikoimalla maata ja laajentamalla siirtokuntia. Tämä osoittaa, että Israelin tarkoituksena on pysyvä miehitys, joka hyödyttää miehitysvaltaa ja sen kansalaisia, mikä on vastoin kansainvälisen oikeuden perusperiaatteita.
“Palestiinalaisalueiden miehitys on pisin ja yksi tappavimmista sotilaallisista miehityksistä. Palestiinalaisiin kohdistuneet laajamittaiset ja järjestelmälliset ihmisoikeusloukkaukset ovat olleet osa miehitystä jo vuosikymmenien ajan. Miehitys on myös mahdollistanut ja lujittanut Israelin palestiinalaisiin kohdistamaa apartheid-järjestelmää”, Callamard jatkaa.
Miehityksen lopettaminen merkitsisi palestiinalaisten oikeuksien palauttamista, kun Gazan julma saarto poistettaisiin ja Israelin siirtokunnat Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa purettaisiin. Se myös antaisi palestiinalaisille oikeuden liikkua vapaasti alueilla, joilla he asuvat. Kaiken kaikkiaan miehityksen lopettaminen vähentäisi inhimillistä kärsimystä ja lopettaisi laajamittaiset ihmisoikeusloukkaukset.
Kansainvälisen tuomioistuimen kuulemiset pidetään 19.–26.2.2024 Haagissa. Oikeudenkäyntiin on osallistumassa yli 50 valtiota sekä Afrikan unioni, Arabiliitto ja Islamilainen yhteistyöjärjestö. Tuomioistuimen odotetaan antavan neuvoa-antavan lausuntonsa myöhemmin tänä vuonna.
Elämä miehityksen alla
Miehityksen alla elävät palestiinalaiset joutuvat kärsimään lukuisista ihmisoikeusloukkauksista, jotka ovat mahdollisia Israelin sortavan järjestelmän vuoksi.
Jo ennen konfliktin viimeaikaista kiihtymistä, Gazan palestiinalaiset ovat joutuneet useiden Israelin sotilaallisten hyökkäysten kohteeksi. He ovat myös joutuneet kestämään vuosikausia maa-, ilma- ja merisaartoa, joka on edesauttanut Israelin valvonnan ja miehityksen ylläpitämistä Gazassa. Amnesty International on dokumentoinut toistuvia Israelin laittomia hyökkäyksiä, joista osaa voidaan pitää sotarikoksina ja jopa rikoksina ihmisyyttä vastaan.
Miehitetyllä länsirannalla palestiinalaiset joutuvat jatkuvasti kohtaamaan liiallista voimankäyttöä, laittomia teloituksia, mielivaltaisia pidätyksiä, hallinnollisia pidätyksiä, pakkosiirtoja, kotien purkuja, maa-alueiden ja luonnonvarojen takavarikointia sekä perusoikeuksien ja -vapauksien rajoittamista.
“Miehitetyillä palestiinalaisalueilla asuvat palestiinalaiset ovat 56 vuoden ajan eläneet Israelin raa’an miehityksen alla ja joutuneet järjestelmällisen syrjinnän kohteeksi. Israelin viranomaiset valvovat ja kontrolloivat heidän elämänsä jokaista osa-aluetta. Kaikkien valtioiden on syytä arvioida suhteitaan Israeliin varmistaakseen, etteivät ne myötävaikuta miehityksen tai apartheid-järjestelmän ylläpitämiseen.”, Callamard toteaa.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!