Israelin joukot ovat kohdistaneet raakaa väkivaltaa palestiinalaisiin miehitetyllä Länsirannalla viimeisen neljän kuukauden aikana. Amnesty International on tutkinut useita tapauksia, jotka osoittavat Israelin joukkojen syyllistyneen laittomiin teloituksiin. Israelin joukot ovat käyttäneet tarpeettomasti ja suhteettomasti tappavia voimakeinoja mielenosoituksissa ja ratsioissa sekä estäneet loukkaantuneita saamasta terveydenhoitoa.
Viime kuukausina Israel on lisännyt kuolettavia ratsioita ja liiallista voimankäyttöä miehitetyllä Länsirannalla ja jännitteet alueella ovat kasvaneet. Vastikään Israelin joukot tekivät ratsian lääkintähenkilökunnaksi naamioituneena. Vuonna 2023 Länsirannalla tapettiin ainakin 507 palestiinalaista, joista vähintään 81 oli lapsia. Tappaminen lisääntyi huomattavasti lokakuun 7. jälkeen. Tämä on suurin tapettujen palestiinalaisten määrä miehitetyllä Länsirannalla vuoden 2005 jälkeen. Tammikuun 29. päivään mennessä ainakin 61 palestiinalaista on tapettu miehitetyllä Länsirannalla vuoden 2024 aikana. Heistä 13 oli lapsia.
Amnesty International on tutkinut neljää tapausta, joissa Israelin joukot ovat käyttäneet tappavaa voimaa ja joissa on teloitettu 20 palestiinalaista. Seitsemän heistä oli lapsia. Tapauksista kolme sijoittuu lokakuulle ja yksi marraskuulle. Amnestyn tutkijat ovat haastatelleet 12 henkilöä, joista 10 oli silminnäkijöitä, kuten ensihoitajia ja paikallisia asukkaita. Haastattelujen lisäksi Amnesty on analysoinut tapauksiin liittyviä kuvia ja videoita.
Amnestyn tutkimus osoitti myös, että Israelin joukot ovat estäneet terveydenhoidon saannin ihmisiltä, joilla oli hengenvaarallisia vammoja. Israelin joukot ovat hyökänneet ihmisten ja ensihoitajien kimppuun, kun he ovat yrittäneet auttaa loukkaantuneita palestiinalaisia. Israelin joukot ovat käyttäneet liiallista voimaa myös hajottaakseen Gazan palestiinalaisille suunnattuja solidaarisuusmielenosoituksia.
“Gazan silmittömien pommitusten varjossa Israelin joukot ovat teloittaneet palestiinalaisia miehitetyllä Länsirannalla ja osoittaneet kylmäävää piittaamattomuutta palestiinalaisten hengistä. Nämä laittomat teloitukset loukkaavat räikeästi ihmisoikeussopimuksia. Israel ylläpitää palestiinalaisten sorron ja hallinnan järjestelmää, joka mahdollistaa sen, ettei tekijöitä rangaista”, sanoo Erika Guevara-Rosas, Amnesty Internationalin kansainvälisen tutkimus- ja vaikuttamistyön johtaja.
“Tässä lähes täydellisen rankaisemattomuuden ilmapiirissä kansainvälisen oikeusjärjestelmän on puututtava asiaan. Israelin viranomaiset ja sen oikeusjärjestelmä ovat täysin haluttomia varmistamaan, että oikeus toteutuu palestiinalaisille uhreille. Kansainvälisen rikostuomioistuimen on tutkittava nämä teloitukset ja vammat mahdollisina sotarikoksina. Israelin ja miehitettyjen palestiinalaisalueiden tilanne koettelee tuomioistuimen uskottavuutta ja mainetta, eikä sillä ole varaa epäonnistua”, Guevara-Rosas jatkaa.
Israel on todistetusti jo pitkään käyttänyt liiallisia ja usein tappavia voimakeinoja tukahduttaakseen toisinajattelun ja pannakseen täytäntöön apartheid-järjestelmänsä palestiinalaisia vastaan.
“Kolme luotia ammuttiin armotta”: Ratsia Nur Shamsin pakolaisleirillä
Israelin joukot ovat lisänneet ratsioita lokakuun 7. päivän jälkeen ja tehneet niitä lähes päivittäin eri puolilla miehitettyä Länsirantaa. YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA:n mukaan yli 54 prosenttia Länsirannalla loukkaantuneista palestiinalaisista on loukkaantunut juuri ratsioissa.
Yhdessä Amnesty Internationalin tutkimassa tapauksessa Israelin joukot käyttivät kohtuutonta voimaa 19. lokakuuta alkaneessa ratsiassa Nur Shamsin pakolaisleirillä Tulkramissa. Israelin joukot tappoivat 13 ihmistä ja pidättivät 15 ihmistä. Israelin sotilaat myös tunkeutuivat yli 40 asuintaloon, tuhosivat ihmisten henkilökohtaisia tavaroita ja porasivat seiniin reikiä tarkka-ampujien asemia varten. Leiriltä myös katkaistiin vesi- ja sähköyhteydet, ja sotilaat tuhosivat puskutraktoreilla teitä, sähköverkkoja ja vesi-infrastruktuuria. Tiedotusvälineissä siteerattujen israelilaisten sotilaslähteiden mukaan yksi Israelin joukkojen jäsen kuoli ja yhdeksän haavoittui palestiinalaisten heitettyä kotitekoisen räjähteen heitä kohti.
Yksi hyökkäyksessä kuollut oli 15-vuotias Taha Mahamid. Israelin joukot ampuivat Tahan kuoliaaksi hänen kotitalonsa edessä, kun hän tuli katsomaan, olivatko Israelin joukot lähteneet. Amnesty Internationalin tarkistamien silminnäkijälausuntojen ja videoiden perusteella Taha oli aseeton, eikä hän ollut ampumishetkellä uhka sotilaille. Fatima, Tahan sisar, kertoi Amnesty Internationalille:
“He eivät antaneet hänelle mahdollisuutta. Veljeni tapettiin hetkessä. Kolme luotia ammuttiin armotta. Tilanteessa ei ollut vastakkainasettelua… ei ollut konfliktia.”
Silminnäkijä kertoi Amnesty Internationalille, että Tahan isän Ibrahim Mahamidin yrittäessä kantaa loukkaantunutta poikaansa turvaan, Israelin joukot ampuivat häntä selkään. Ibrahim Mahamid kärsi vakavia sisäelinvaurioita, ja hänet täytyi viedä tehohoitoon. Tämä tarpeeton tappava voimankäyttö täytyisi tutkia mahdollisena sotarikoksena.
Kohtuuttomia voimakeinoja palestiinalaisia mielenosoittajia vastaan
Eri puolilla miehitettyä Länsirantaa on järjestetty säännöllisesti Gazan palestiinalaisille suunnattuja solidaarisuusmielenosoituksia lokakuun 7. jälkeen. Mielenosoitukset ovat olleet pääosin rauhanomaisia, mutta joidenkin mielenosoittajien on nähty heittelevän kiviä vastauksena Israelin joukkojen läsnäoloon tai väliintuloon. Israelin joukot ovat käyttäneet tappavia voimakeinoja kiviä heitteleviä nuoria kohtaan.
Yhdessä tapauksessa 13. lokakuuta Tulkramissa kaksi silminnäkijää kuvaili Amnesty Internationalille, kuinka Israelin joukot avasivat tulen ainakin 80 aseetonta palestiinalaista kohti. Kaksi paikalla ollutta toimittajaa kertoi Amnesty Internationalille, että he näkivät Israelin joukkojen ampuvan kaksi kyynelkaasukanisteria väkijoukkoa kohti ja avaavan tulen ilman varoituslaukauksia. Hieman myöhemmin Israelin joukot avasivat tulen myös toimittajien suuntaan, vaikka molemmilla oli yllään selvästi tunnistettavat lehdistöliivit.
Kansainvälinen oikeus kieltää tappavan voiman käytön ihmisiä vastaan, jotka eivät aiheuta välitöntä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen uhkaa.
Israelin joukot estäneet loukkautuneita pääsemästä hoitoon – “Näin kun ambulanssia ammuttiin”
Amnesty International on tutkinut viittä tapausta, joissa Israelin joukot ovat estäneet tai haitanneet mielenosoituksissa ja ratsioissa vakavasti loukkaantuneita saamasta kriittistä terveydenhoitoa. Israelin joukot ovat myös ampuneet palestiinalaisia ja lääkintähenkilökuntaa, jotka yrittivät auttaa loukkaantuneita.
Yksi Amnestyn tutkimista tapauksista oli mielenosoitukseen 13. Lokakuuta kohdistunut hyökkäys Tulkramissa. Silminnäkijät todistivat, kuinka Israelin joukot ampuivat pyörällä ajaneen palestiinalaismiehen. Silminnäkijät kertoivat, että Israelin sotilaat ampuivat myös uhria pelastamaan pyrkinyttä ensihoitajaa. Toinen tapauksen nähneistä toimittajista kertoi, kuinka pyöräilevää miestä ammuttiin jalkaan ennen kuin hän kaatui:
“Hän huusi. Sitten yksi ambulanssimiehistä yritti siirtää häntä ja pelastaa hänen henkensä, mutta israelilainen tarkka-ampuja jatkoi ampumista. Näin omin silmin, kun tarkka-ampujat ampuivat lääkintähenkilökuntaa ja ambulanssia.”
Kansainvälinen oikeus edellyttää, että sairaita ja haavoittuneita sekä hoitohenkilökuntaa kunnioitetaan ja suojellaan. Pääsyn estäminen terveydenhoitoon loukkaa oikeutta terveyteen, oikeutta henkilökohtaiseen turvallisuuteen, oikeutta vapauteen kidutuksesta ja julmasta, epäinhimillisestä ja alentavasta kohtelusta, ja se voi johtaa oikeuden elämään loukkaamiseen.
Kansainvälisen oikeuden mukaan Israelin joukoilla on velvollisuus varmistaa, että kaikki niiden joukkojen haavoittamat henkilöt pääsevät hoitoon. Amnesty International on jo vuosia dokumentoinut, kuinka Israelin joukot estävät terveydenhoidon antamisen operaatioidensa aikana miehitetyllä palestiinalaisalueilla. Tämä on osa Israelin apartheid-järjestelmää.
Amnesty International on puolueeton ihmisoikeusjärjestö. Vaadimme kaikkia aseellisten konfliktien osapuolia noudattamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta, jonka keskiössä on siviilien suojelu. Amnesty seuraa sekä Israelin armeijan että Hamasin ja muiden aseistautuneiden palestiinalaisjoukkojen toimia, kerää todistusaineistoa ihmisoikeusloukkauksista ja vaatii niihin syyllistyneitä vastuuseen teoistaan.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!