Amnesty International on tutkinut kolmea Israelin Gazaan tekemää ilmaiskua. Tutkimus paljastaa todisteita sotarikoksista. Iskut tappoivat 44 palestiinalaista siviiliä, heistä 32 oli lapsia. Kansainvälisen rikostuomioistuimen pitää tutkia iskut sotarikoksina.
Amnestyn tutkimista iskuista yksi osui al-Maghazin pakolaisleirille 16. huhtikuuta ja kaksi Rafahiin 19. ja 20. huhtikuuta. Iskut tappoivat yhteensä 44 siviiliä ja haavoittivat ainakin 20 siviiliä. Ne osuivat pöytäjalkapalloa pelaaviin lapsiin sekä koteihin, joissa perheet olivat nukkumassa. Iskut ovat lisätodisteita siitä, että Israelin armeija on syyllistynyt sotarikoksiin miehitetyllä Gazan kaistalla viimeisten seitsemän kuukauden aikana.
“Löytämämme todisteet tarjoavat tärkeää näyttöä Israelin armeijan laittomista iskuista, kun Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjä hakee pidätysmääräyksiä Israelin ja Hamasin johtajille, kuten Israelin pääministeri Benjamin Netanjahulle. Tutkimamme iskut myös korostavat välittömän tulitauon tarvetta”, Amnesty Internationalin kansainvälisen tutkimus- ja vaikuttamistyön johtaja Erika Guevara-Rosas sanoo.
Amnesty ei löytänyt yhdestäkään tutkimastaan iskusta todisteita siitä, että iskujen kohteena olleissa paikoissa tai niiden läheisyydessä olisi ollut sotilaskohteita. Tämä näyttää vakavasti siltä, että nämä olivat suoria hyökkäyksiä siviileihin ja siviilikohteisiin, mikä on sotarikos. Israel ei ole tarjonnut mitään tietoja Amnestyn tutkimista Rafahiin tehdyistä iskuista. Al-Maghaziin tehdystä iskusta Israel on esittänyt vain yleisiä väitteitä, jotka se on myöhemmin kiistänyt.
Vaikka Israelin joukot olisivatkin aikoneet kohdistaa iskut laillisiin sotilaskohteisiin, todisteet osoittavat, että iskuissa ei tehty eroa sotilaskohteiden ja siviilikohteiden välillä. Tämä tarkoittaa, että iskut olivat summittaisia. Summittaiset iskut, joissa kuolee tai loukkaantuu siviilejä tai tuhoutuu siviilikohteita ovat sotarikoksia.
Todisteet osoittavat myös, että Israelin armeija ei antanut varoitusta, ainakaan heille, jotka asuivat iskujen kohteena olleissa paikoissa, ennen iskujen aloittamista.
“Tutkimamme tapaukset osoittavat, että Israelin armeija on viimeisten seitsemän kuukauden aikana tehnyt hyökkäyksiä, joilla se on selkeästi rikkonut kansainvälistä oikeutta, tappanut palestiinalaisia siviilejä joutumatta siitä vastuuseen ja osoittanut kylmää piittaamattomuutta ihmishenkiä kohtaan”, Guevara-Rosas toteaa.
Amnesty haastatteli tutkimukseen 17 eloonjäänyttä ja silminnäkijää, tutki iskujen tapahtumapaikkoja, vieraili sairaalassa, jossa haavoittuneet saivat hoitoa, tutki ammusten jäänteitä, video- ja valokuvamateriaalia sekä satelliittikuvia. Amnesty lähetti toukokuun alussa Israelin viranomaisille kysymyksiä iskuista, mutta tämän tutkimuksen julkaisuhetkellä vastausta ei ole saatu.
Lokakuun 2023 jälkeen Amnesty on tutkinut perusteellisesti 16 Israelin tekemää ilmaiskua, jotka ovat tappaneet yhteensä 370 siviiliä. Heistä 159 on ollut lapsia. Amnesty on löytänyt todisteita Israelin joukkojen tekemistä sotarikoksista, kuten suorista hyökkäyksistä siviilejä kohtaan, summittaisista hyökkäyksistä sekä siviiliväestöön kohdistetusta kollektiivisesta rangaistuksesta.
Selviytyneet kertovat iskuista
Israel teki ilmaiskun Gazan keskiosassa sijaitsevaan al-Maghazin pakolaisleiriin 16. huhtikuuta. Isku tappoi 15 ihmistä, heistä 10 oli lapsia. Nuorin oli 4-vuotias. Isku osui keskelle torikatua, jossa lapset pelasivat pöytäjalkapalloa.
Vastauksena CNN:lle Israelin armeija sanoi aluksi iskeneensä ”terroristikohteeseen” al-Maghazissa, mutta kieltäytyi antamasta lisätietoja tai todisteita. Myöhemmin he sanoivat, ettei heillä ole tietoja iskusta. Israelin armeija kieltäytyi myös vastaamasta kysymyksiin siitä, millainen kohde oli tai kuoliko iskussa taistelijoita.
Viisi päivää iskun jälkeen 10-vuotias Rajaa* kertoi Amnestylle iskun tapahtumapaikalla: ”Olin pelaamassa pöytäjalkapalloa. Kehotin ystäviäni jatkamaan peliä, kun menin itse viereiseen kauppaan ja sitten kotiin. Olin onnekas, etten loukkaantunut, mutta ystäväni Raghad ja Shahd kuolivat molemmat.”
Iskussa loukkaantunut Mahmud Shanaa kertoi Amnesty Internationalille: ”Pelipöydän ympärillä on aina paljon lapsia. Lapsilla ei ole muuta paikkaa, missä leikkiä, ja nyt sodan vaarojen vuoksi he eivät mene leikkimään kauas.”
19. huhtikuuta Israelin ilmaisku osui Abun Radwan perheen kotiin läntisessä Rafahissa. Isku tappoi yhdeksän ihmistä, joista kuusi oli lapsia. 72-vuotias Subhi Abu Radwan selvisi iskusta, mutta menetti useita perheenjäseniään:
“Olin vielä hereillä, kun isku osui. Lapseni ja lapsenlapseni sen sijaan olivat jo nukkumassa. En tiennyt, kuka oli kuollut ja kuka elossa, ennen kuin myöhemmin sairaalassa. Kuolleet ja loukkaantuneet löydettiin raunioista, räjähdyksen voima oli heittänyt heidät ulos rakennuksesta.”
Seuraavana päivänä, 20. huhtikuuta, Israelin isku tuhosi Abdelalin perheen kodin Rafahin itäosassa. Isku tappoi 20 ihmistä, joista 16 oli lapsia. Uhrit nukkuivat iskun osuessa. Talon omistanut Hussein Abdelal menetti useita perheenjäseniään: ”Miksi he kohtelivat meitä niin epäinhimillisesti? Meillä ei ole mitään tekemistä minkään kanssa, emme ole tehneet mitään väärää. En vieläkään voi käsittää, mitä tapahtui.”
*Lapsen sukunimi jätetty pois henkilöllisyyden suojaamiseksi.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!