Hamasin yllätyshyökkäys Israeliin käynnisti silmittömän väkivallan kierteen, jossa molemmat osapuolet ovat syyllistyneet vakaviin kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksiin. Tämä artikkeli kokoaa Amnestyn keräämää todistusaineistoa eskaloituneen konfliktin ensimmäisistä päivistä.
Varhain lauantaina 7. lokakuuta Hamas ja muut aseistautuneet palestiinalaisjoukot aloittivat hyökkäyksen miehitetystä Gazasta eteläiseen Israeliin. Joukot ampuivat tuhansia raketteja ja murtautuivat rajan yli maata pitkin.
Palestiinalaisjoukot tappoivat ja sieppasivat siviilejä summittaisesti. Raketti-iskuissa kuoli sekä palestiinalaisia että israelilaisia. Joukot sieppasivat noin 150 ihmistä ja pitävät heitä panttivankeinaan.
Israelin joukot vastasivat Hamasin hyökkäykseen pommittamalla Gazaa, ja pääministeri Benjamin Netanyahu totesi maan olevan sodassa. Israelin puolustusministeri Yoav Gallant määräsi Gazan kaistalle täydellisen saarron, joka estää sähkön, polttoaineen ja ruuan toimitukset sekä alueelle pääsemisen.
Millaista todistusaineistoa Amnesty on kerännyt Hamasin toimista?
Hamas ja muut aseistautuneet palestiinalaisjoukot ovat syyllistyneet vakaviin kansainvälisen oikeuden loukkauksiin ja osoittaneet täydellistä piittaamattomuutta siviilien hengistä.
Amnestyn tutkijat ovat vahvistaneet ja analysoineet videomateriaalia, jossa palestiinalaistaistelijat ampuvat tahallisesti siviilejä ja ottavat siviilejä panttivangeikseen hyökkäyksen ensimmäisenä päivänä. Palestiinalaisjoukot pitävät panttivankeina noin 150 ihmistä, joiden joukossa on myös lapsia ja ulkomaiden kansalaisia. Siviilien sieppaus on kielletty kansainvälisessä oikeudessa ja panttivankien ottaminen on sotarikos.
Eräässä Amnestyn analysoimassa videossa kaksi sotilasvarusteisiin pukeutunutta miestä ampuivat autoa lähietäisyydeltä, ja tappoivat kuljettajan sekä kaksi matkustajaa Be’erin kibbutsissa.
Toisessa videossa näkyy, kun kuusi sotilasvarusteisiin pukeutunutta miestä siirtää neljää siviiliä, joiden kädet ovat sidottu selkien taakse. Siviilien elottomat ruumiit näkyvät myös toisessa samassa paikassa kuvatussa videossa. Amnesty on vahvistanut samankaltaisia videoita, jotka on kuvattu Kfar Azan ja Re’imin kibbutzeissa sekä tien 232 varressa, joissa sotilasvarusteiset miehet ampuvat autoja lähietäisyydeltä sekä pommisuojassa piileskelevää siviiliä.
Hyökkäys musiikkifestivaaleille
Yksi palestiinalaisjoukkojen tuhoisimmista hyökkäyksistä tapahtui Gazan rajan lähistöllä järjestetyillä musiikkifestivaaleilla, jossa kuoli ainakin 260 siviiliä. Hyökkäys alkoi 7. lokakuuta aamuseitsemän jälkeen raketti-iskuilla, jonka jälkeen taistelijat hyökkäsivät alueelle.
Amnestyn tutkijat ovat vahvistaneet 18 videon paikka- ja aikatiedot. Seitsemässä videossa näkyy, miten asejoukot ampuvat siviilejä ja taustalla kuuluu jatkuvat laukaukset. Viidessä videossa näkyy, miten ihmiset pyrkivät pakoon juoksemalla pellon poikki tai piileskelemällä puskissa. Yhdessä videossa sotilas ampuu suoraan maassa makaavaa siviiliä. Toisessa videossa sotilaat ampuvat autoja, jotka yrittävät paeta festivaalialueelta. Viidessä videossa kuvataan panttivankien ottamista.
Amnestyn tutkijat haastattelivat 22-vuotiasta, joka selvisi hyökkäyksestä. Hän kertoi juosseensa piiloon metsäiselle alueelle, missä hän kaivoi käsin itselleen kuopan ja hautasi itsensä puiden keskelle. Hän pysyi piilossa kuuden tunnin ajan ja kuuli, kuinka ammuskelu jatkui tuntikausia. Kun hän nosti päätään, hän näki, miten taistelijat ampuivat pakenevien ihmisten selkiä.
“Jossain vaiheessa tajusin, että he levittävät polttoainetta kaikkialle polttaakseen alueen, kuulin ja haistoin palon. Ymmärsin, ettei minulla ollut vaihtoehtoja – joko pakenen ja tulen ammutuksi tai palan piilopaikkaani.”
“En saa nukuttua, enkä voi olla yksin. Joka kerta, kun suljen silmäni, muistan kauhun – ruumiita kaikkialla, ihmisiä jumissa palavissa autoissa, veren haju.”
Millaista todistusaineistoa Amnesty on kerännyt Israelin toimista?
Israelin joukot vastasivat Hamasin iskuihin pommittamalla Gazaa, missä asuu 2,2 miljoonaa ihmistä. Israel on saartanut Gazaa jo 16 vuoden ajan.
Amnestyn tutkijat ovat vahvistaneet, että Israelin sotilasyksiköt on varustettu fosforia sisältävillä ammuksilla. Tutkijat selvittävät valkoisen fosforin käyttöä esimerkiksi gazalaisen hotellin lähistölle tehdyssä iskussa.
Valkoinen fosfori on herkästi syttyvää ainetta, jota käytetään savuverhon luomiseen tai kohteiden merkitsemiseen. Kun fosforia vapautuu ilmaan, se palaa erittäin korkeissa lämpötiloissa ja voi jatkaa palamista lihan sisällä. Se aiheuttaa voimakasta kipua sekä vakavia vammoja, eikä sitä voi sammuttaa vedellä. Siksi sitä ei koskaan tulisi käyttää siviilialueilla.
Gazan täydellinen saarto
9. lokakuuta Israelin puolustusministeri Yoav Gallant julisti Gazan kaistalle täydellisen saarron, joka estää sähkön, polttoaineen ja ruuan toimitukset sekä alueelle pääsemisen.
Sähkön katkaisu lietsoo Gazan humanitaarista katastrofia. Se rajoittaa kommunikaatiota ja pääsyä internetiin, sekä vaikeuttaa perustarpeiden, kuten puhtaan veden, saamista. Sähkön puute vaikeuttaa sairaaloiden toimintaa ja paitsi vaarantaa iskuissa loukkaantuneiden hoidon myös uhkaa pitkäaikaissairaiden sekä tehohoitoa tarvitsevien, kuten vastasyntyneiden, henkeä.
“Siviilien kollektiivinen rankaiseminen Gazassa on sotarikos – se on julmaa ja epäinhimillistä. Miehittäjävaltiona Israelilla on kansainvälisen oikeuden määräämä velvollisuus varmistaa, että Gazan siviiliväestöllä on perustarpeet”, sanoo pääsihteeri Agnès Callamard.
Israelilaisministeri linjasi, ettei sähköä, vettä tai polttoainetta päästetä Gazaan ennen kuin Hamas vapauttaa panttivangit. Linjaus osoittaa, että Israel rankaisee Gazan siviiliväestöä aseistautuneiden palestiinalaisjoukkojen toimista. Amnesty muistuttaa, etteivät palestiinalaiset siviilit ole vastuussa Hamasin tai muiden palestiinalaisjoukkojen rikoksista.
Israelin armeijan “evakuointikäsky” voi täyttää pakkosiirron tunnusmerkit
Israelin armeija antoi Gazan pohjoisosissa asuville käskyn poistua alueelta Gazan eteläosiin perjantaina 13. lokakuuta. Määräys voi täyttää siviiliväestöön kohdistuvan pakkosiirron tunnusmerkit, mikä on kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkaus.
YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston mukaan Gazan 2,2 miljoonasta asukkaasta yli 532 000 on joutunut siirtymään alueen sisällä taisteluiden alkamisen jälkeen, osa heistä kahdesti.
Gazan pohjoisosien tiet ovat vaurioituneet Israelin ilmaiskuissa, julkista liikennettä ei ole ja polttoaineesta on pulaa tiukentuneen saarron vuoksi. Eräs gazalainen kuvasi pakenevien ihmisten kokemaa kauhua ja paniikkia Gazan tuhotuilla kaduilla:
“Tunnin ajomatka tuntui 30 vuodelta. Meidän piti vaihtaa reittiä monta kertaa. Kaikki juoksevat henkensä edestä.”
Humanitaarinen työntekijä kuvaili Gazan tilannetta Amnestyn tutkijoille: “Israelin armeijan täytyy kertoa, miten evakuoimme sairaaloita, joissa on tehohoitopotilaita ja kaikki viimeaikaisissa hyökkäyksissä loukkaantuneet. Se on järjetöntä, se on mahdotonta.”
Mitä Amnesty vaatii?
- Hamasin ja muiden aseistautuneiden palestiinalaisjoukkojen on lopetettava tahalliset siviileihin kohdistuvat hyökkäykset, rakettien ampuminen ja panttivankien ottaminen. Joukkojen on vapautettava siviilipanttivangit välittömästi.
- Israelin on lopetettava Gazan saarto, palautettava sähkön ja veden jakelu sekä varmistettava humanitaarisen avun esteetön pääsy alueelle. Israelin joukkojen on tehtävä kaikkensa siviileille koituvan haitan minimoimiseksi, sekä lopetettava summittaiset ja suhteettomat hyökkäykset siviilikohteisiin.
- Kansainvälisen rikostuomioistuimen on tutkittava kaikki kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkaukset ja saatettava sotarikoksiin syyllistyneet oikeuden eteen.
- Eskaloituneen konfliktin taustalla olevaan epäoikeudenmukaisuuteen ja ihmisoikeusloukkauksiin on puututtava. Israelin palestiinalaisiin kohdistama apartheid-järjestelmä on purettava.
- Kansainvälisen yhteisön, eli muiden maiden, tulee pyrkiä avaamaan humanitaarisia käytäviä, jotta taisteluiden keskellä olevat siviilit pääsevät pakenemaan ja jotta humanitaarista apua saadaan toimitettua konfliktialueelle.
Amnesty International on puolueeton ihmisoikeusjärjestö. Vaadimme kaikkia aseellisten konfliktien osapuolia noudattamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta, jonka keskiössä on siviilien suojelu. Amnesty seuraa sekä Israelin armeijan että Hamasin ja muiden aseistautuneiden palestiinalaisjoukkojen toimia, kerää todistusaineistoa ihmisoikeusloukkauksista ja vaatii niihin syyllistyneitä vastuuseen teoistaan.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!