Iranin viranomaiset ovat langettaneet kuolemantuomioita ja toimeenpanneet teloituksia kiihtyvään tahtiin. Tuomioita käytetään erityisesti vähemmistöjen sortamiseen, sanovat Amnesty International ja iranilainen ihmisoikeusjärjestö Abdorrahman Boroumand Center.
Iranin viranomaiset ovat teloittaneet ainakin 94 ihmistä tammi-helmikuun 2023 aikana. Määrä on merkittävästi suurempi viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kuolemantuomioita on langetettu epäoikeudenmukaisissa oikeudenkäynneissä kiduttamalla saatujen “tunnustusten” pohjalta.
Viranomaiset ovat teloittaneet erityisesti etnisiin vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä salaa vankiloissa. Ahwazin arabivähemmistöön kuuluva Hassan Abyat teloitettiin 20. helmikuuta Sepidarin vankilassa ja kurdi Arash Sarkawt Ahmadi 22. helmikuuta Dizel Abadin vankilassa. Amnestyn lähteiden mukaan viranomaiset kiduttivat kumpaakin heistä pidätyksen jälkeen ja pakottivat “tunnustuksiin”. Myöhemmin pakotetut “tunnustukset” esitettiin valtion televisiossa, mikä loukkaa syyttömyysolettamaa. Kumpikaan ei saanut oikeudellista apua, eikä heidän perheilleen ilmoitettu teloituksista.
Kuolemantuomioita tulkinnanvaraisista ja epäselvistä syytteistä
Kuusi Ahwazin arabivähemmistöön kuuluvaa miestä, Ali Mojadam, Moein Khanfari, Mohammad Reza Mojadam, Seyed Salem Mousavi, Seyed Adnan Mousavi ja Habib Deris, tuomittiin “jumalan ja valtion vastustamisesta” (moharebeh) sekä laittomiin ryhmiin kuulumisesta 14. helmikuuta. Väitetyt rikokset tapahtuivat vuonna 2017 ja ne käsiteltiin ryhmäoikeudenkäynnissä. Paikallisten aktivistien mukaan tuomiot annettiin kiduttamalla saatujen “tunnustusten” pohjalta.
Joulukuun 2022 ja tammikuun 2023 aikana viranomaiset ovat tuominneet ainakin kuusi nuorta balutši-miestä kuolemaan. Tuomiot liittyvät syyskuussa 2022 Sistanin ja Balutšistanin alueella tapahtuneisiin mielenosoituksiin. Shoeib Mirbaluchzehi Rigi, Kambiz Khorout, Ebrahim Narouie, Mansour Hout, Nezamoddin Hout ja Mansour Dahmaredeh tuomittiin “jumalan ja valtion vastustamisesta” (moharebeh) tai “korruptiosta maan päällä” (efsad-e fel arz), koska heidän väitettiin syyllistyneen tuhopolttoon ja kivien heittelyyn.
Moharebeh ja efsad-e fel arz ovat tulkinnanvaraisia ja epäselviä syytteitä, joista voidaan tuomita kuolemaan. Kansainvälinen oikeus kieltää kuolemanrangaistuksen käytön muissa kuin kaikista vakavimmissa rikoksista, kuten murhissa. Amnestyn lähteiden mukaan kuulustelijat kiduttivat miehiä tunnustusten saamiseksi. Kuulustelijat työnsivät neuloja Ebrahim Narouiesin sukuelimeen ja mursivat Mansour Dahmardehin hampaat ja nenän.
Amnesty vastustaa kuolemanrangaistuksen käyttöä kaikissa tilanteissa ja poikkeuksetta. Kansainvälisen yhteisön täytyy painostaa Irania luopumaan kuolemanrangaistuksen käytöstä.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!