Papualainen itsenäisyysaktivisti pidätettiin mielivaltaisesti vuonna 2004, kun hän nosti poliittisessa tilaisuudessa Papuan itsenäisyyslipun salkoon. Eilen hän viimein pääsi maistamaan vapautta yli 10 vuoden vankeuden jälkeen.
”Filep Karma vietti yli 10 vuotta elämästään vankilassa, vaikka hän ei kuulunut sinne päiväksikään. Jokaisella indonesialaisella pitäisi olla oikeus ilmaista itseään, mutta tämä oikeus riistettiin julmasti häneltä”, sanoo Amnestyn Kaakkois-Aasian kampanjajohtaja Josef Benedict.
Vuonna 2011 osana vuotuista Kirjeitä vapaudelle -kampanjaamme aktivistimme yli 80 maasta lähettivät yli 65 000 solidaarisuusviestiä Indonesiaan vaatien hänen välitöntä vapauttamistaan.
“Toivomme, että tämä on ensimmäinen askel kaikkien mielipidevankien vapauttamiseksi Papualla ja muualla Indonesiassa”
Filep Karma kieltäytyi hallituksen alun perin tarjoamasta kevyemmästä tuomiosta. Hän kertoi suostuvansa vain vapauttamiseen ehdoitta, sillä hän ei ollut tehnyt mitään rikollista. Hänet oli pidätetty vain, koska hän käytti rauhanomaisesti oikeuttaan sananvapauteen.
“Toivomme, että tämä on ensimmäinen askel kaikkien mielipidevankien vapauttamiseksi Papualla ja muualla Indonesiassa”, sanoo Josef Benedict.
Filep Karman vapauttaminen saattaa olla merkki siitä, että Indonesian viranomaiset ovat luopumassa menettelyistä, joilla toisinajattelijoita hiljennetään Papuan alueella. Vieraillessaan toukokuussa Papuan ja Länsi-Papuan hallintoalueilla presidentti Joko Widodo vapautti viisi poliittista aktivistia, jotka oli vangittu epäoikeudenmukaisten oikeudenkäyntien jälkeen. Heidän tuomionsa perustuivat kiduttamalla saatuihin tunnustuksiin. Presidentti lupasi, että myös muualla maassa poliittisten aktivistien tuomioita lievennetään tai heidät armahdetaan.
Mielipidevankien vapauttamisen lisäksi Indonesian viranomaisten tulee puuttua rankaisemattomuuden kulttuuriin sekä käsitellä turvallisuusjoukkojen nykyiset ja menneet ihmisoikeusloukkaukset.