25 järjestöä vaatii, että hallitukset asettavat tulitauon aikaansaamisen ja humanitaarisen avun toimittamisen maateitse etusijalle. Aliravitsemuksesta ja sairauksista johtuvat kuolemat lisääntyvät jatkuvasti Gazassa.
Gazan kaistalla toimivat ihmisoikeusjärjestöt ja humanitaariset järjestöt ovat lokakuusta 2023 lähtien toistaneet, että välitön ja pysyvä tulitauko on ainoa keino vastata Gazan ennennäkemättömiin humanitaarisiin tarpeisiin. Vain näin voidaan varmistaa humanitaarisen avun täysi, turvallinen ja esteetön pääsy Gazaan maateitse. Valtiot eivät voi piiloutua ilmapudotusten ja merikäytävän suunnittelun taakse ja pyrkiä näin luomaan harhakuvitelmaa, että ne tekisivät tarpeeksi Gazassa olevien ihmisten tarpeiden täyttämiseksi. Valtioiden ensisijainen velvollisuus on estää julmuusrikokset. Valtioiden täytyy luoda tehokkaasti poliittista painetta, jotta Israel lopettaa hellittämättömät pommitukset ja poistaa rajoitukset, jotka estävät humanitaarisen avun turvallisen toimittamisen Gazaan.
Ihmiset Gazan kaistalla ovat nähneet nälkää kuukausien ajan. Gazassa elävät ihmiset muodostavat suurimman akuutista elintarviketurvan puutteesta kärsivän väestömäärän, joka on koskaan kirjattu ravitsemusta ja elintarviketurvaa koskevan valvontajärjestelmän luokittelun (IPC) mukaan. Perheet ovat kuukausien ajan joutunet juomaan vaarallista vettä ja olemaan päiviä syömättä. Terveydenhuoltojärjestelmä on romahtanut täysin leviävien tautien ja jatkuvien pommitusten aiheuttamien vakavien vammojen keskellä. Ainakin 20 lasta on kuollut hiljattain vakavaan aliravitsemukseen, nestehukkaan ja niihin liittyviin sairauksiin. Ruoka-, vesi- ja terveystilanne heikentyy päivä päivältä. Jos Israelin viranomaiset eivät päästä humanitaarista apua Gazaan, nälkään ja tauteihin kuolee lisää ihmisiä. YK on varoittanut, että nälänhädän uhka on välitön.
Valtiot ovat viime aikoina lisänneet avun toimittamista Gazaan ilmapudotuksilla. Humanitaarisen avun ammattilaiset kuitenkin korostavat, että pelkästään tällä menetelmällä ei voida mitenkään vastata alueen valtaviin tarpeisiin. Katastrofaalisessa tilanteessa elävää 2,3 miljoonaa ihmistä ei voida ruokkia ja hoitaa ilmapudotuksilla.
Ilmapudotuksilla ei pystytä toimittamaan yhtä suuria määriä apua kuin maateitse voidaan kuljettaa. Viisi rekkaa pystyy kuljettamaan noin 100 tuhatta kiloa avustustarvikkeita, kun taas viimeaikaisilla ilmapudotuksilla on saatu kuljetettua apua vain muutama tuhat kiloa. Ilmapudotukset voivat myös olla erittäin vaarallisia apua etsiville siviileille: ainakin viiden ihmisen on jo raportoitu kuolleen ilmasta pudotettujen avustuspakettien vuoksi. Humanitaarinen apu on myös toimitettava ammattitaitoisten tiimien toimesta. Heillä on asiantuntemusta jakelun järjestämiseen ja elintärkeiden palveluiden tarjoamiseen. Avustustoimitukset tarvitsevat ihmisiä onnistuakseen. Ei ainoastaan, jotta katastrofaalisesta tilanteesta kärsivien ihmisten tarpeet voidaan arvioida asianmukaisesti, vaan myös palauttamaan toivoa ja ihmisarvoa traumatisoituneelle ja epätoivoiselle väestölle. Viisi kuukautta jatkuneiden pommitusten ja epäinhimillisten olosuhteiden keskellä eläneillä lapsilla, naisilla ja miehillä Gazassa on oikeus parempaan kuin ilmasta pudotettuihin vähäisiin avustuksiin. Vaikka kaikki Gazaan toimitettava humanitaarinen apu on tervetullutta, lento- tai merikuljetukset pitäisi nähdä maakuljetuksia täydentävinä, ei niitä korvaavina. Ne eivät ole missään nimessä riittäviä korvaamaan täysin maateitse toimitettavaa apua.
On myös tärkeää huomata, että osa ilmapudotuksia viime aikoina tehneistä valtioista, kuten Yhdysvallat, Yhdistynyt kuningaskunta ja Ranska, toimittaa aseita Israelille. Valtiot eivät voi käyttää avustustoimituksia kansainvälisten velvoitteidensa, kuten julmuusrikosten ehkäisemisen, kiertämiseen. Täyttääkseen kansainvälisen oikeuden mukaiset velvoitteensa, valtioiden on lopetettava kaikkien sellaisten aseiden vienti Israelille, joita voidaan käyttää kansainvälisiin rikoksiin. Valtioiden on myös toimittava tehokkaasti välittömän tulitauon, humanitaarisen avun toimittamisen ja rikoksentekijöiden vastuuseen saattamisen varmistamiseksi.
Eräät valtiot ilmoittivat vastikään pyrkimyksistä avata meriväylä Kyprokselta ja perustaa kelluva satama Gazan rannikolle. Satama olisi täysin toimintakunnossa vasta useiden viikkojen kuluttua. Perheet näkevät nälkää, eikä heillä ole aikaa odottaa meri- ja maainfrastruktuurin rakentamista. Heidän henkiensä pelastaminen edellyttää, että humanitaarista apua kuljettavat rekat, joiden pääsy Gazaan on estetty, päästetään välittömästi alueelle. Lisäksi tästä kelluvasta satamasta lähtevät kuljetukset jakelupisteisiin eri puolilla Gazaa tulevat kohtaamaan samoja esteitä, joita Rafahista lähtevät avustuskuljetukset kohtaavat tällä hetkellä: jatkuva turvattomuus, pitkät odotusajat Israelin tarkastuspisteillä ja Israelin joukot, jotka usein estävät avun toimittamisen. Joten sataman rakentaminen ei muuta merkittävästi humanitaarista katastrofia, ellei siihen liity välitöntä tulitaukoa sekä avun esteetöntä pääsyä kaikkialle Gazan kaistalla. Myös avoimuuden puute siitä, mikä taho tulee vastaamaan infrastruktuurista ja avun toimittamisen turvallisuudesta maissa, aiheuttaa riskejä. Valtioiden on varmistettava, että merireittiä ei käytetä avun toimittamisen välttämättömyyden kautta oikeutuksena Israelin pitkittyneelle sotilaalliselle miehitykselle Gazan kaistalla.
Tunnistamme, että kaikki apu on tarpeen tässä katastrofaalisessa tilanteessa. Varoitamme kuitenkin luomasta vaarallisia ennakkotapauksia, jotka vaikeuttavat humanitaarisen avun toimittamista maateitse ja pitkittävät sotatoimia. Näillä voi olla tuhoisat seuraukset. Asianmukainen vastaus Gazan valtaviin humanitaarisiin tarpeisiin on avun ja humanitaarisen ammattihenkilöstön rajoittamaton pääsy alueelle. Toistaiseksi 2,3 miljoonan ihmisen mahdollisuus saada ruokaa ja terveydenhoitoa sekä katto päänsä päälle on ollut yksinomaan Israelin viranomaisten päätettävissä: tilanne ei voi jatkua näin. Humanitaarisilla järjestöillä on valmiudet huolehtia palestiinalaisista Gazan kaistalla: nyt puuttuu vain valtioiden poliittinen tahto pääsyn varmistamiseksi.
Valtioiden on käytettävä pikaisesti vaikutusvaltaansa välittömän tulitauon aikaansaamiseksi ja toimittava tehokkaasti sen eteen, että Israelin viranomaiset lopettavat elintärkeän avun pääsyn estämisen ja avaavat kokonaan Rafahin, Kerem Shalomin/Karam Abu Salemin, Erezin/Beit Hanounin ja Karnin rajanylityspaikat. Välitön ja pysyvä tulitauko on ainoa keino, jolla humanitaarista apua Gazan kaistalla voidaan lisätä riittävästi 2,3 miljoonan ihmisen kärsimyksen lievittämiseksi.
Allekirjoittajat
Action Aid International
American Friends Service Committee
Amnesty International
Association of Italian NGOs
CCFD-Terre Solidaire
CISS – Cooperazione Internazionale Sud Sud
DanChurch Aid
Danish House in Palestine
Danish Refugee Council
HelpAge International
Humanity & Inclusion – Handicap International
IM Swedish Development Partner
International Federation for Human Rights
INTERSOS
Medical Aid for Palestinians
Mennonite Central Committee
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!