Vuonna 2022 saimme yhdessä aikaan lukuisia onnistumisia ihmisoikeuksien saralla. Listasimme niistä alle muutamia – lukuiloa!
Suostumuslaki astui voimaan
Lainsäädäntö suojaa raiskauksen uhrien oikeuksia entistä paremmin nyt, kun seksuaalirikoslainsäädäntö uudistui 1. tammikuuta 2023. Seksi ilman selkeää suostumusta on jatkossa raiskaus, eli jos seksi tapahtuu vasten toisen tahtoa, kyseessä on lain silmissä rikos. Lakiuudistus parantaa raiskauksen uhrien oikeusturvaa, auttaa vähentämään raiskauksia ja siten lisää ihmisten turvallisuutta.
Olemme kampanjoineet vuosia lain uudistamiseksi ja vihdoin lakiuudistus on totta!
Lakiuudistus ei kuitenkaan yksinään riitä. On tärkeää, että ymmärrys suostumuksesta lisääntyy. Siksi jatkamme työtämme esimerkiksi Puhutaan suostumuksesta! -ihmisoikeuskasvatusmateriaalimme avulla. Täydennyskoulutamme aiheen tiimoilta myös opetustoimen ammattilaisia yhdessä Setan ja EraseGBV-tutkimushankkeen kanssa.
Lähestymiskieltoa koskevaa lainsäädäntöä kehitetään
Lähisuhdeväkivallan uhrien turvallisuus paranee, kun lähestymiskieltoa koskevaa lainsäädäntöä kehitetään. Suomen hallitus esitti, että lähestymiskieltoa tehostettaisiin sähköisellä valvonnalla. Myös kiellon hakemisesta tulisi ilmaista sekä nopeampaa. Eduskunta hyväksyi lain joulukuussa.
Seri-tukikeskuksia on jo yli kaksikymmentä
Loppuvuodesta Lahteen avattiin Suomen 21. seksuaalirikosten uhreille tarkoitettu Seri-tukikeskus. Mitä vaivattomammin uhrit saavat apua, sitä nopeammin heidän toipumisensa alkaa. Seri-tukikeskukset tarjoavat matalan kynnyksen apua ilman lähetettä yli 16-vuotiaille seksuaaliväkivaltaa kokeneille. Olemme tehneet vuosia työtä, jotta Seri-keskusten verkosto laajenisi ja iloksemme keskusten määrä on kaksinkertaistunut muutamassa vuodessa!
Vuoden 2022 Kynttiläpalkinto myönnettiin THL:n erityisasiantuntija Katriina Bildjuschkinille, sillä hän on ollut avainasemassa rakentamassa Seri-tukikeskusten verkostoa Suomeen.
Abortin saaminen helpottuu
Eduskunta äänesti aborttilain uudistamisen puolesta lokakuussa. Uuden lain myötä abortin saamiseen riittää raskaana olevan oma tahto 12. raskausviikkoon asti, eikä raskaudenkeskeytyksen saamiseksi tarvitse lausuntoa kahdelta lääkäriltä. Muutos parantaa raskaana olevien oikeusturvaa ja edistää heidän ihmisoikeuksiaan. Olimme mukana ja tuimme uudistusta ajanutta OmaTahto2020 –kampanjaa.
Translaki etenee
Pitkäjänteinen kampanjointimme translain uudistamiseksi on tuottanut tulosta: esitys uudesta laista on edennyt eduskunnassa. Uudistuksen myötä sukupuolen oikeudellinen vahvistaminen erotettaisiin lääketieteellisistä tutkimuksista. Samalla nykylain ihmisoikeuksia loukkaava vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä poistettaisiin.
Oikeus terveyteen kuuluu kaikille, myös paperittomille ihmisille
Tammikuussa paperittomien terveydenhuoltoon liittyvä laki muuttui. Muutoksella halutaan turvata paperittomien oikeus välttämättömään huolenpitoon ja riittäviin terveyspalveluihin, kuten turvalliseen synnytykseen. Paperittomat ihmiset ovat usein erityisen haavoittuvassa ja turvattomassa asemassa. Siksi heidän perusoikeuksiaan on puolustettava sitäkin lujemmin. Tämä edistysaskel ei ole täydellinen, mutta se helpottaa hieman monen vaikeassa tilanteessa olevan ihmisen elämää.
Guatemala: Bernardo Caal Xol vapautui
Guatemalalainen ihmisoikeuspuolustaja Bernardo Caal Xol vapautui neljän vuoden vankeuden jälkeen. Bernardo sai seitsemän vuoden perusteettoman vankeustuomion vuonna 2018. Tuomio johtui ainoastaan hänen rauhanomaisesta työstään ympäristön sekä alkuperäiskansansa oikeuksien puolesta. Bernardon ei olisi koskaan pitänyt viettää päivääkään vankeudessa.
Sadat tuhannet ihmiset ympäri maailmaa toimivat hänen vapauttamisensa puolesta.
Turkki: tekaistut tuomiot kumottiin
Korkein vetoomustuomioistuin kumosi Amnestyn Turkin osaston kunniapuheenjohtaja Taner Kılıçin, osaston entisen toiminnanjohtaja Idil Eserin sekä Özlem Dalkıranin ja Günal Kursunin tekaistut tuomiot. Ihmisoikeuspuolustajia syytettiin terrorismista, vaikka todisteita syytteiden tueksi ei koskaan esitetty.
Saudi-Arabia: Raif Badawi vapautui
Saudiarabialainen bloggaaja ja aktivisti Raif Badawi vapautettiin viimein kymmenen vuoden vankeuden jälkeen. Hänelle määrättiin kuitenkin kymmenen vuoden matkustuskielto, jota maan viranomaiset käyttävät mielivaltaisena keinona aktivistien vaientamiseen, pelotteluun ja valvomiseen. Kielto loukkaa liikkumisvapautta.
Työmme jatkuu: vaadimme viranomaisia poistamaan Raifille sekä muille väärin perustein tuomituille aktivisteille asetetut matkustuskiellot.
YK:n ihmisoikeusneuvosto perusti riippumattoman tutkimusmekanismin Iranin ihmisoikeusloukkausten selvittämiseksi
Syyskuussa Iranissa alkoivat laajat mielenosoitukset, kun kurdinainen Jina (Mahsa) Amini kuoli moraalipoliisin pahoinpitelyn seurauksena. Viranomaiset ovat tukahduttaneet mielenosoituksia väkivaltaisesti. Satoja ihmisiä on tapettu, vangittu ja tuomittu pitkiin vankeustuomioihin ja jopa kuolemaan.
Riippumaton tutkimusmekanismi on keino saattaa Iranin hallinto vastuuseen teoistaan ja lopettaa ihmisoikeuksien jatkuva loukkaaminen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kansainvälinen yhteisö pystyy tutkimaan Iranin ihmisoikeusloukkauksia tehokkaammin ja painostamaan maan hallitusta lopettamaan ihmisten hiljentäminen, vainoaminen ja tappaminen. Vaadimme tutkimusmekanismin perustamista vetoomuksella, jonka allekirjoitti yli miljoona ihmistä eri puolilla maailmaa. Suomessa allekirjoittaneita oli 10 700.
Amnesty julkaisi raportin Israelin valtion harjoittamasta apartheidista palestiinalaisia ihmisiä kohtaan
Raportti perustuu yli kaksi vuotta kestäneeseen tutkimukseen ja oikeudelliseen analyysiin. Siinä esitetään suosituksia, joiden avulla Israel voi alkaa purkaa apartheid-järjestelmää sekä syrjiviä rakenteita, rotuerottelua ja sortoa, jotka ylläpitävät apartheidia.
Amnesty paljasti lukuisia Venäjän sotilaiden tekemiä julmia rikoksia Ukrainassa
Tutkijamme ovat raportoineet, miten Venäjän sotilaat ovat tappaneet siviilejä ja pommittaneet kouluja sekä asuinrakennuksia. Puolueeton tutkimuksemme auttaa paljastamaan, mitä sodan keskellä tapahtuu ja saamaan syylliset vastuuseen teoistaan.
Olemme keränneet todisteita myös ukrainalaisten ihmisten kokemista julmista pakkosiirroista. Venäjän sotilaat ovat pakkosiirtäneet siviilejä pois kodeistaan Venäjän miehittämiltä alueilta. Kansainvälinen humanitaarinen oikeus kieltää tämän yksiselitteisesti. Vaadimme, että YK tutkii Venäjän joukkojen tekemiä pakkosiirtoja rikoksena ihmisyyttä vastaan.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!