Iranin turvallisuusjoukot ovat tappaneet satoja ihmisiä laajoissa mielenosoituksissa ja tappava voimankäyttö on lisääntynyt entisestään. Iran on alkanut langettaa myös kuolemantuomioita kansannousun tukahduttamisen välineenä. YK:n ihmisoikeusneuvosto on perustanut päätöslauselmallaan tutkimusmekanismin selvittämään Iranin ihmisoikeusloukkauksia.
YK:n ihmisoikeusneuvoston Iranin ihmisoikeustilannetta käsittelevässä erityisistunnossa 24. marraskuuta 2022 neuvoston jäsenvaltiot äänestivät päätöslauselman puolesta, jolla perustettiin tutkimusmekanismi tarkastelemaan ja tutkimaan riippumattomasti Iranin hallinnon tekemiä ihmisoikeusloukkauksia. Päätöslauselman puolesta äänesti 25 ihmisoikeusneuvoston jäsenvaltiota, myös Suomi. Kuusi jäsenvaltiota äänesti päätöslauselmaa vastaan ja 16 pidättäytyi äänestämästä.
Tutkimusmekanismin on tarkoitus tehostaa Iranin tilanteen kansainvälistä tarkkailua sekä parantaa mahdollisuuksia kerätä ja säilyttää todistusaineistoa tulevia oikeudenkäyntejä varten.
Päätös on pitkään odotettu ja tärkeä askel. Amnesty vaati tutkimusmekanismin perustamista vetoomuksessa, jonka allekirjoitti yli miljoona ihmistä ympäri maailman. Suomessa allekirjoittajia oli yli 10 700. Tutkimusmekanismin perustaminen merkitsee olennaista muutosta siihen, miten muut valtiot suhtautuvat rikosten järjestelmälliseen rankaisemattomuuteen Iranissa sekä muualla maailmassa.
Amnesty on työskennellyt tutkimusmekanismin perustamisen eteen Iranissa vuosia. Vaikka sen perustaminen on kestänyt liian kauan, päätöslauselma on merkittävä viesti Iranin hallinnolle. Kansainvälisen oikeuden loukkauksia ei voi jatkaa ilman seurauksia.
Kansannousussa tapettu yhä useampia ja langetettu kuolemantuomioita
Iranin hallinto on vastannut vuoden 2022 protesteihin ankaralla väkivallalla. Mielenosoittajia vastaan on käytetty tappavaa voimaa, massapidätyksiä, tahdonvastaisia katoamisia, kidutusta ja pitkiä vankeustuomioita. Hallinto on pyrkinyt piilottamaan ja hävittämään todistusaineistoa rikoksistaan sekä vainonnut mielenosoituksissa loukkaantuneita sekä menehtyneiden omaisia, jotka ovat vaatineet selvittämään turvallisuusjoukkojen rikokset ja tuomaan syylliset vastuuseen.
Amnesty on vahvistanut tähän mennessä Iranin turvallisuusjoukkojen tappaneen ainakin 305 ihmistä mielenosoituksissa. Kuolleiden joukossa on ainakin 43 lasta. Työ uhrien tunnistamiseksi jatkuu, ja todellinen kuolonuhrien määrä on todennäköisesti paljon suurempi.
Iran on toistuvasti sivuuttanut YK:n asiantuntijoiden ja ihmisoikeusjärjestöjen vaatimukset. Marraskuun puolenvälin jälkeen hallinnon tappava voimankäyttö on vain lisääntynyt. Kurdien ja muiden etnisten vähemmistöjen asuttamilla alueilla turvallisuusjoukot ovat entistä useammin käyttäneet yksinomaan tappavia luoteja.
Iran käyttää myös kuolemantuomiota kansannousun tukahduttamisen ja pelon välineenä. Lokakuun 2022 lopusta asti hallinto on vaatinut kuolemantuomiota ainakin 21 ihmiselle äärimmäisen epäoikeudenmukaisissa oikeudenkäynneissä. Hallinto on vaatinut nopeuttamaan oikeudenkäyntiprosesseja ja teloittamaan tuomitut julkisesti.
Iranin on lopetettava kansannousun aseellinen tukahduttaminen välittömästi. Muiden valtioiden on varmistettava, että uuden tutkimusmekanismin rahoitus on riittävää ja se aloittaa työnsä pikaisesti. Iranin on mahdollistettava tutkimusmekanismin työ ilman häiriötä tai Iranin alueelle pääsyn rajoittamista.