Hyviä uutisia ei voi olla koskaan liikaa. Siksi tässä katsaus muutamiin ihmisoikeuksien erävoittoihin kesäkuukausilta. Jokaiseen niistä Amnesty tukijoineen on ollut myötävaikuttamassa.
Me toden totta olemme ihmisten liike – 10 miljoonaa ihmistä ympäri maailman, yhdessä epäoikeudenmukaisuutta ja vääryyksiä vastaan. Ja sinä, joka luet tätä, olet yksi meistä. Kiitos välittämisestäsi! Yhdessä meissä on voimaa muuttaa maailmaa.
Hyviä uutisia Venäjältä – useita ihmisoikeuspuolustajia vapautettu
Aleksandra Skotšilenko, Vladimir Kara-Murza ja 14 muuta aktivistia ja toimittajaa vapautui vankienvaihdossa
16 Venäjällä ja Valko-Venäjällä vangittuna ollutta ihmisoikeuspuolustajaa, aktivistia ja toimittajaa vapautui elokuussa 2024 vankienvaihdossa.
Heidän joukossaan olivat Aleksandra Skotšilenko ja Vladimir Kara-Murza, joiden tukemiseksi olemme työskennelleet myös Suomen Amnestyssa. Aleksandran ja Vladimirin vapauttamista on Suomessa vaatinut ainakin 25 300 vetoomuksiamme allekirjoittanutta ihmistä.
Näiden ihmisten vapautuminen oli merkittävä askel. Se ei saa jäädä ainoaksi.
Ihmisoikeuspuolustajien ei olisi pitänyt olla vangittuina päiväkään. Heidät oli vangittu poliittisista syistä; siksi, että Venäjän hallinto ei pitänyt siitä, mitä heillä oli sanottavanaan.
Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan vastustaminen tai muu valtaapitävien arvostelu on vienyt satoja ihmisiä vuosiksi vankilaan. Juuri näin oli tapahtunut elokuussa vapautuneelle Aleksandra Skotšilenkolle.
Aleksandran “rikos” oli viiden hintalapun vaihtaminen sodanvastaisia lauseita sisältäviin tarroihin.
Nyt, pitkälti Amnestyn ja tukijoidemme yhteisten ponnistusten ansiosta, Aleksandra oli mukana vankienvaihdossa ja pääsi jatkamaan elämäänsä Sonia-kumppaninsa kanssa Berliinissä.
Sotasensuurilakien varjolla tuomittu Dmitri vapautui
Venäläinen kauppias Dmitri Skurihin tuomittiin rangaistussiirtolaan, kun hän oli lähettänyt sotaa vastustavia videoita Telegramissa. Dmitri oli myös maalannut myymälänsä julkisivuun sodanvastaisia viestejä solidaarisuuden osoitukseksi yllä mainitulle Aleksandra Skotsilenkolle.
Dmitri on yksi tuhansista, joita on rangaistu Venäjän sotasensuurilakien nojalla. Lait otettiin käyttöön Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan.
Nyt Dmitri on 18 kuukauden vankeuden jälkeen vapaa ja perheensä luona. Amnestyn tukijat yli 20 maassa, myös Suomessa, toimivat hänen vapauttamisensa puolesta – suurkiitos jokaiselle.
Sinä, hyvä lukija, ja kaltaisesi ihmiset mahdollistavat sen, että väärin perustein vangitut vapautuvat vastaisuudessakin. Välittämisesi ansiosta esimerkiksi työ Venäjän rajoittavien ja mielivaltaiset pidätykset mahdollistavien sotasensuurilakien kumoamiseksi voi jatkua.
Ilmastokriisi on ihmisoikeuksien kriisi, siksi nyt on toimittava
Amnesty mukana viemässä hallitusta oikeuteen, syynä ilmastolain rikkominen
Ilmastokriisi on ihmisoikeuskysymys, koska ilmaston lämpeneminen vaarantaa miljoonien ihmisten elämän, terveyden ja toimeentulon sekä mahdollisuudet saada riittävästi ruokaa tai puhdasta vettä.
Suomessa on voimassa kansainvälisesti noteerattu ilmastolaki, joka sisältää hienot ilmastotavoitteet. Näillä näkymin Suomi ei kuitenkaan tule saavuttamaan omia ilmastotavoitteitaan, eikä hallitus ole ryhtynyt toimiin tilanteen korjaamiseksi.
“Hallituksen haluttomuus toimia ilmastokriisin edessä uhkaa ihmisoikeuksia.”
Kuusi ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestöä katsoo, että valtioneuvosto rikkoo passiivisuudellaan Suomen ilmastolakia. Siksi järjestöt, Amnesty niiden joukossa, vievät hallituksen oikeuteen.
”Hallituksen haluttomuus toimia ilmastokriisin edessä uhkaa ihmisoikeuksia. Ilmastonmuutos kärjistää eriarvoisuutta ja koettelee jo valmiiksi haavoittuvimpia maita, ihmisiä ja yhteisöjä. Erityisessä vaarassa ovat alkuperäiskansojen, lasten ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten oikeudet”, kommentoi Amnestyn Suomen osaston ilmasto- ja ympäristöasiantuntija Elina Mikola.
Amnesty edistää ilmasto-oikeudenmukaisuutta muun muassa työskentelemällä yhteisvoimin ympäristöjärjestöjen ja -aktivistien kanssa maissa, joissa hallitukset ja yritykset asettavat esteitä ilmaston lämpenemisen pysäyttämiselle.
Hyviä uutisia sateenkaari-ihmisten oikeuksissa
Translaki uudistuu Ruotsissa, yhä useampi saa itselleen sopivat henkkarit
Heja Sverige! Ruotsin valtiopäivät hyväksyi huhtikuussa enemmistöäänin uuden translain. Edellinen transihmisiä koskeva lainsäädäntö oli 50 vuoden takaa ja siksi vanhentunut. Amnestyn Ruotsin osasto oli kampanjoinut sinnikkäästi transjärjestöjen rinnalla lain uudistamisen eteen.
16 vuotta täyttäneet voivat saada sukupuoltaan vastaavan henkilöllisyystodistuksen aiempaa helpommin, kun he pystyvät jatkossa vahvistamaan sukupuolensa juridisesti omaa kokemustaan vastaavaksi. Tämä helpottaa tuhansien ihmisten arkielämää.
Sukupuolen juridinen vahvistaminen tarkoittaa, että väestötietojärjestelmään merkitty sukupuoli vastaa henkilön omaa kokemusta.
Uudistettunakaan Ruotsin translaki ei ole täydellinen, sillä sopivien henkkareiden hankkiminen ei vieläkään ole mutkatonta. Sukupuolen juridinen vahvistaminen vaatii alaikäisiltä huoltajan suostumuksen, lääkärintarkastuksen sekä myöntävän viranomaispäätöksen. Muunsukupuoliset ja kaksinapaisen mies-nainen-sukupuolijaottelun ulkopuolella olevat eivät edelleenkään pysty vahvistamaan sukupuoltaan juridisesti.
Vielä on matkaa itsemääräämisoikeuteen perustuvaan lainsäädäntöön. Työ ihmisoikeuksien puolesta jatkuu!
Samaa sukupuolta olevat pääsevät vihdoin naimisiin Liechtensteinissa ja Thaimaassa
Onnea rakastavaisille Liechtensteinissa ja Thaimaassa! Maista kantautui hyviä uutisia kesällä, kun päättäjät laillistivat samaa sukupuolta olevien avioliitot. Amnesty on kampanjoinut tasa-arvoisen avioliittolain hyväksi paikallisten järjestöjen ja aktivistien kanssa molemmissa maissa.
Liechtensteinissa maan hallitus hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliitot käytännössä yksimielisessä äänestyksessä toukokuussa 2024. Laki tulee voimaan vuoden 2025 alusta.
Thaimaan senaatti puolestaan äänesti tasa-arvoisen avioliittolain puolesta kesäkuussa, ja maan kuningas hyväksyi lain syyskuussa. Thaimaasta tulee näin Kaakkois-Aasian ensimmäinen maa, joka laillistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot. Laki tulee voimaan tammikuussa 2025.
“Tämä historiallinen hetki on palkinto aktivistien, järjestöjen ja päättäjien väsyttämättömästä työstä.”
Amnestyn Thaimaan-osaston tutkija Chanatip Tatiyakaroonwong kommentoi uutista tuoreeltaan:
”Tämä historiallinen hetki on palkinto aktivistien, järjestöjen ja päättäjien väsyttämättömästä työstä.
Samaa sukupuolta olevien avioliiton laillistaminen on tärkeä merkkipaalu. Silti Thaimaan on tehtävä enemmän, jotta sateenkaari-ihmisten oikeudet turvataan maassa täysin. (–) Thaimaan viranomaisten tulee tarttua hetkeen ja ottaa lisää kunnianhimoisia askeleita ihmisoikeuksien turvaamiseksi yhteistyössä sateenkaari-ihmisten ja -järjestöjen kanssa.”
Nämä pienet hyvät uutiset – ihmisoikeuksien erävoitot – ovat mahdollisia, koska me yhdessä välitämme ja toimimme sen puolesta, mikä on meille tärkeää. Lämmin kiitos, että olet mukana!
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!