Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaalin Amnesty-päivää vietetään tuttuun tapaan Kino Andorrassa lauantaina 19.9. Päivän aikana tutustutaan kriisitutkijoiden työhön Syyrian konfliktin etulinjassa, nähdään miten järjestöt kamppailevat Venäjällä tiukentuneen lainsäädännön kanssa ja seurataan kahden miehen matkaa Välimeren yli Eurooppaan.
E-Team
Kun siviilejä kuolee konflikteissa, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch lähettää paikan päälle nopean toiminnan joukkonsa. E-Team haastattelee silminnäkijöitä, kuvaa tapahtumapaikkoja ja kerää todisteita hirmuteoista, jotta syylliset voidaan saada vastuuseen teoistaan. Dokumentti vie meidät kriisitutkijoiden mukana Syyrian konfliktin etulinjaan näyttäen samalla riipaisevasti, mitä miljoonat kotinsa jättäneet syyrialaiset tällä hetkellä pakenevat.
Dokumentista saa hyvän käsityksen siitä, miten myös meidän kriisitutkijamme tekevät työtään. Elokuvan päähenkilö Anna Neistat työskentelee nykyään Amnestyn kansainvälisessä sihteeristössä kriisitutkijoiden päällikkönä.
Elokuvan alkaa klo 16. Näytöksen jälkeen Skype-keskustelu Anna Neistatin kanssa.
Mediterranea
Tositapahtumiin perustuva Mediterranea kuvaa kahden nuoren miehen, Ayivan ja Abasin, matkaa Burkina Fasosta, aavikon poikki ja Välimeren yli Etelä-Italiaan paremman elämän toivossa. Tämän vuoden aikana yli 2800 ihmistä on kuollut matkallaan turvaan Eurooppaan. Vaikka Välimeri on armoton, elokuvassa jyrkimmät rajat ovat ihmisten pystyttämiä.
https://youtu.be/qaALVBbde_A
Uutisissa pakolaisista ja siirtolaisista puhutaan päivittäin vyörynä, virtana ja tulvana. Mediterranea näyttää Ayivan ja Abasin ennen kaikkea ihmisinä, ei luonnonilmiöinä.
Elokuva alkaa klo 18.30. Pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksiin erikoistunut oikeudellinen asiantuntijamme Susanna Mehtonen on tavattavissa näytöksen jälkeen.
Cargo 200
Ukrainan kriisi on kestänyt jo toista vuotta. Sen aikana virallinen totuus on ollut, että Itä-Ukrainassa ei ole venäläisiä sotilaita. Sotilaiden omaiset eivät kuitenkaan tiedä, mitä uskoa, kun poikiin ei enää saa yhteyttä. Heitä auttaa Sotilaiden äidit -järjestö, joka pyrkii selvittämään, missä sotilaat ovat ja mitä heille on tapahtunut.
Dokumentissa nähdään kouriintuntuvasti, miten Venäjällä tiukentunut lainsäädäntö ajaa kansalaisjärjestöjä ahtaalle. Sotilaiden äidit on ulkomaisen rahoituksen takia rekisteröity ulkomaiseksi agentiksi ja se joutuu kamppailemaan olemassaolostaan.
Elokuva alkaa klo 21. Elokuvan ohjaaja Masha Novikova on paikalla näytöksen jälkeen.
Teksti Sanni Myllyaho. Kirjoittaja on Amnestyn Suomen osaston viestinnänsuunnittelija ja elokuvaharrastaja.
Amnestyn blogissa ilmaistut näkemykset ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta järjestön virallista kantaa.