Olemme järkyttyneitä viimeaikaisista kehityskuluista Rafahissa, joka on tällä hetkellä Gazan tiheimmin asuttu alue. 1,5 miljoonaa ihmistä, joista yli puoli miljoonaa on lapsia, on hakeutunut suojaan Rafahiin viimeisenä keinonaan. Jos Israel aloittaa maahyökkäyksen, tuhansia siviilejä tulee kuolemaan, ja humanitaarisen avun toimittaminen uhkaa pysähtyä kokonaan. Jos tätä sotilaallista suunnitelmaa ei pysäytetä välittömästi, seuraukset tulevat olemaan katastrofaaliset.
Yli 70 prosenttia Gazan siviili-infrastruktuurista on kärsinyt merkittäviä vahinkoja ja monet alueet ovat raunioina ja asumiskelvottomia. Useimmat sairaalat eivät ole toiminnassa tai ovat vain osittain toiminnassa ja täysin ylikuormitettuja. Elintarvikkeita, puhdasta vettä, suojia tai sanitaatiota ei juuri ole. Ihmiset elävät mitä epäinhimillisimmissä olosuhteissa. Monet joutuvat elämään ulkona. On käsittämätöntä, että Israelin armeija on pakottanut suurimman osan Gazan väestöstä siirtymään kodeistaan Rafahiin ja nyt ilmoittanut suunnitelmista hyökätä sinne. Alueelle on ahtautunut kuusi kertaa enemmän ihmisiä kuin siellä oli aiemmin.
Israelin hallituksen strategia siviiliväestön järjestelmällisestä ja toistuvasta pakkosiirtämisestä on johtanut siihen, että yli kolme neljäsosaa väestöstä on joutunut jättämään kotinsa. Useimmilla ei ole riittävää suojaa tai kotia, mihin palata. Siviilien kollektiivinen rankaiseminen, jossa heiltä viedään mahdollisuus riittävään suojaan, ruokaan, puhtaaseen veteen ja muihin eloonjäämisen kannalta välttämättömiin tarvikkeisiin sekä nälänhädän lievittämiseen tarkoitettujen avustustarvikkeiden toimittamisen estäminen, voi loukata miehitysvallan velvoitteita, mikä on sotarikos.
Kansainvälinen tuomioistuin antoi tammikuussa 2024 väliaikaismääräyksen, jossa se velvoitti Israelin ryhtymään välittömiin ja tehokkaisiin toimenpiteisiin, jotta Gazassa voidaan tarjota kiireellisesti tarvittavia peruspalveluja ja humanitaarista apua. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut, vaan tilanne on huonontunut entisestään. Israelin ilmaiskut Rafahiin tappoivat ainakin 100 palestiinalaista yhden päivän aikana, mikä on vastoin kansainvälisiä vaatimuksia maltillisuudesta ja mahdollisesti myös kansainvälisen tuomioistuimen väliaikaismääräystä. Yli 1,5 miljoonalla Rafahissa loukussa olevalla ihmisellä ei ole turvallista paikkaa, minne mennä. Monet heistä ovat jo joutuneet pakenemaan useita kertoja. Kaikki Israelin turvallisiksi määrittämät alueet ovat muuttuneet vaarallisiksi, mikä osoittaa, että Gazassa ei ole koskaan ollutkaan todella turvallista paikkaa.
Vaatimuksemme välittömästä ja pysyvästä tulitauosta on kiireellisempi kuin koskaan. Israelin armottomat pommitukset ja saarto ovat tuhonneet Gazan ja jättäneet palestiinalaiset siviilit leviävien tautien keskelle näkemään nälkää. Nälänhädän uhka alueella on todellinen. Samalla Israel estää yritykset siviilien kärsimyksen lievittämiseksi. Israelin sotilaallinen hyökkäys on myös tehnyt käytännössä mahdottomaksi järjestöjemme tehokkaan työskentelyn ja työmme humanitaarisen avun toimittamiseksi. Tämä vaarantaa turvallisuuden lisäksi myös järjestöjemme humanitaarista työtä ohjaavat periaatteet. Rafah on ollut ensisijainen paikka avun toimittamiselle, ja pommitukset estäisivät kaiken avun pääsyn läpi.
Vaikutusvaltaisten valtioiden hiljaisuus ja ajoittain Israelin armeijalle antama aineellinen tuki ovat huolestuttava merkki osallisuudesta Gazan syvenevään kriisiin. Olipa kyse sitten aseiden viennistä, päätöslauselmien estämisestä tai vaikenemisesta, tällaiset toimet ovat todellisuudessa mahdollistaneet Israelille rankaisemattomuuden. Gazan katastrofaalinen tilanne korostaa, että hallitusten on maailmanlaajuisesti lopetettava aseiden ja ammusten toimittaminen Israelille. Vaadimme myös pysyvää tulitaukoa siviilien suojelemiseksi, panttivankien ja laittomasti pidätettyjen palestiinalaisten vapauttamista sekä humanitaarisen avun ja työntekijöiden esteetöntä pääsyä alueelle.
Valtioilla on oikeudellinen ja moraalinen vastuu suojella siviilejä, estää sotarikokset ja noudattaa kansainvälistä oikeutta. Kehotamme kaikkia valtioita arvioimaan, että niiden toimettomuus ja jatkuva tuki Israelille ei ainoastaan syvennä tragediaa, se tekee niistä myös osallisia siihen. Vaadimme valtioita myös tekemään kaikkensa estääkseen uudet sotilaalliset hyökkäykset ja solmiakseen pysyvän ja kattavan tulitauon Gazaan.
Allekirjoittajat:
- Ana Alcalde Acting Secretary General, ActionAid International
- Dr Agnès Callamard Secretary General, Amnesty International
- Charlotte Slente Secretary General, Danish Refugee Council
- Manuel Patrouillard CEO, Handicap International-Humanity & Inclusion
- Amitabh Behar Executive Director, Oxfam International
- Rob Williams CEO, War Child Alliance
- Faris Arouri Director, Association for International Development Agencies
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!