Hongkongin poliisi hajotti keskiviikkona kovin ottein tuhansien ihmisten mielenosoitukset, joissa vastustettiin Kiinan kansallislaulua koskevaa lakiesitystä ja Kiinan keskusvallan kaavailemaa turvallisuuslakia.
Amnesty Internationalin Kiinan aluejohtaja Joshua Rosenzweig sanoi poliisin liiallisen ja mielivaltaisen voimankäytön paljastavan viranomaisten täydellisen piittaamattomuuden. ”Joukkopidätykset täysin rauhanomaisissa mielenosoituksissa osoittavat, että kaikki ilmaisunvapauttaan käyttävät ihmiset ovat Hongkongin hallituksen tähtäimessä.”
Rosenzweig toteaa, että kansallislaulua koskeva lakiesitys on jälleen uusi yritys tehdä rauhanomaisesta ja kriittisestä mielenilmaisemisesta rikollista Hongkongissa. Epämääräisesti muotoillun lain perusteella Kiinan kansallislaulun ”loukkaamisesta” tai ”väärinkäytöstä” voisi saada jopa kolmen vuoden vankeusrangaistuksen.
Kansallislaulun häpäisemistä koskeva lakiesitys – niin sanottu laululaki – tuotiin Hongkongin lainsäädäntöneuvoston käsittelyyn samaan aikaan kun Kiinan hallitus on runnomassa läpi kansallista turvallisuutta koskevaa lakia, joka uhkaa vakavasti hongkongilaisten ihmisoikeuksia. ”Hongkongilaisilla on syytäkin pelätä tätä lakiesitystä – ja täysi oikeus vastustaa sitä rauhanomaisesti”, sanoo Rosenzweig.
”Mielenosoitukset molempia lakeja vastaan tulevat jatkumaan seuraavien viikkojen ja kuukausien ajan. Poliisin kovat otteet tässä vaiheessa näyttävät ennustavan Hongkongille vielä toista sorron kesää.”
Tuhannet lähtivät kaduille keskiviikkona vastustamaan laululakia
Tuhannet mielenosoittajat lähtivät kaduille keskiviikkona vastustamaan lakiesitystä, joka tekisi Kiinan kansallislaulun ”loukkaamisesta” tai ”väärinkäytöstä” rikoksen. Vuoden 2015 jälkeen hongkongilaiset jalkapallofanit ovat useita kertoja alkaneet buuata tai kääntäneet selkänsä, kun ottelussa on soitettu Kiinan kansallislaulua. Uuden lain myötä jalkapallofanien protestista voi seurata 50 000 Hongkongin dollarin (n. 5 900 euron) sakot tai jopa kolmen vuoden vankeusrangaistus.
Keskiviikon aikana poliisi otti kiinni satoja mielenosoittajia ja sosiaalisessa mediassa jaettiin videoita, joissa poliisi ampuu pippurisumutetta saadakseen mielenosoittajat hajaantumaan, vaikka paikalla on runsaasti ohikulkijoita.
Mielenosoittajat arvostelivat myös Kiinan kansankongressin käsittelyssä olevaa kansallisen turvallisuuden lakia, jolla torjutaan ”separatismia, valtionvastaista toimintaa, terrorismia ja ulkomaista vaikuttamista”.
Poliisin valvontaelimen puolueellinen ja vääristynyt raportti herättää kritiikkiä
Vain paria viikkoa aikaisemmin Hongkongissa julkaistiin poliisin valvontaelimen (Independent Police Complaint Council, IPCC) selvitys poliisin toimista mielenosoituksissa kesäkuun 2019 ja maaliskuun 2020 välisenä aikana. Hongkongilaiset tyrmistyivät puolueellisesta ja vääristellystä raportista, jolle aluehallintojohtaja Carrie Lam antoi täyden tukensa julistaen selvityksen kertovan ”totuuden Hongkongista”. Samalla hän kieltäytyi aidosti puolueettomasta tutkinnasta, jota Amnestykin on vaatinut.
Selvityksen tueksi koottu kansainvälinen asiantuntijaryhmä erosi tehtävästään joulukuussa, koska IPCC:llä ei todellisuudessa ole valtuuksia suorittaa itsenäistä tutkintaa, esimerkiksi haastatella todistajia. Amnestyn Hong Kongin osaston johtajan Man-Kei Tamin mukaan “puolueellinen raportti tulee vain kiihdyttämään yleisön raivoa. Riippumaton tutkinta on välttämätön ensimmäinen askel ihmisten luottamuksen palauttamiseksi ja väkivallan kierteen katkaisemiseksi.”
Viimeaikaisten, täysin rauhanomaisten mielenosoitusten tukahduttaminen voimalla osoittaa hänen mielestään, että hallitus uskoo voivansa hiljentää kritiikin aina vain kovemmilla keinoilla ilmaisun- ja kokoontumisvapauden rajoittamiseksi.