Suomen hallitus kokoontuu neuvottelemaan ensi vuoden budjetista elo-syyskuun vaihteessa. Budjettiriihi on tämän hallituskauden viimeinen. Amnestyn mukaan ihmisoikeudet on huomioitava vuoden 2023 talousarviossa paremmin.
”Nykyinen hallitusohjelma on ollut ihmisoikeusmyönteisin naismuistiin, ja hallitus on myös käytännössä tehnyt useita tärkeitä ohjelmia ja lakimuutoksia. Ihmisoikeuksien toteutuminen vaatii kuitenkin myös rahaa. Koronapandemian jälkimainingeissa ja Ukrainan sodan kaltaisten kriisien keskellä hallituksen tulee viimeisessä budjettiriihessään panostaa vahvemmin ihmisoikeuksien turvaamiseen”, kommentoi Amnestyn ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro.
Amnesty haluaa kiinnittää huomiota esimerkiksi vuosittaisen pakolaiskiintiön nostamiseen. Maailmalla on käynnissä vaikein pakolaistilanne sitten toisen maailmansodan. Ihmiset pakenevat sotaa, vainoa ja vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Tästä huolimatta sisäministeriön mukaan pakolaiskiintiön tulisi laskea nykyisestä 1500 ihmisestä 1050 ihmiseen, mutta valtiovarainministeriö laskisi kiintiötä vielä merkittävästi enemmän, 850 ihmiseen.
”Valtiovarainministeriön ehdotus pakolaiskiintiön merkittävästä supistamisesta on kylmäävä – etenkin kun sen nykyinenkin taso on varsin alhainen esimerkiksi naapurimaidemme Ruotsin ja Norjan moninkertaisesti suurempiin pakolaiskiintiöihin verrattuna”, toteaa Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen.
Suomen ihmisoikeusvelvoitteiden näkökulmasta tulevissa talousarvioneuvotteluissa on syytä tehdä seuraavia lisäpanostuksia:
- Naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaan tarvitaan lisäresursseja
- Vuosittaista pakolaiskiintiötä nostettava
- Perusturvan tasoa korotettava
- Hyvinvointialueiden resursseja ja sotepalveluiden saatavuutta parannettava
- Ihmisoikeuspuolustajien tukemiseen lisättävä resursseja
- Ilmastokestävään talouspolitiikkaan sitouduttava.
Amnesty kannustaa hallitusta tulevassa budjettiriihessä sitoutumaan ihmisoikeuksiin ja vahvistamaan talouspolitiikan avulla ihmisoikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla.
Lue koko kirjeemme hallitukselle täällä.