Filippiinien ihmisoikeuskomission historiallisen päätöksen mukaan maailman suurimpia fossiilisia polttoaineita tuottavia ja hiilipäästöistä vastaavia yrityksiä voi pitää vastuussa maan asukkaiden ihmisoikeuksien loukkaamisesta. Komissio antoi päätöksensä tapauksessa, jossa selvitettiin 47 yrityksen vastuuta ilmastonmuutoksen aiheuttamista vahingoista Filippiineillä.
Ihmisoikeuskomissiolle osoitetun vetoomuksen takana oli laaja kirjo paikallisia kansalaisjärjestöjä, Yolanda-taifuunin selviytyjiä sekä Greenpeacen Kaakkois-Aasian toimisto. Myös Amnestyn pääsihteeri Kumi Naidoo oli todistamassa komission edessä joulukuussa 2018.
Vastaajina käsittelyssä oli kaasu-, öljy- ja hiiliteollisuuden jättiläisiä, kuten esimerkiksi Shell, British Petroleum, ExxonMobil, Suncor ja Total.
Sata yritystä vastuussa yli 70% kaikista päästöistä
Tutkimukset osoittavat, että ainoastaan sata yritystä – joihin myös yllä mainitut kuuluvat – ovat vastuussa kaikkiaan yli 70% maailman kaikista kasvihuonepäästöistä vuoden 1988 jälkeen.
Vetoomuksen tavoitteena oli selvittää ja osoittaa maailman suurimpien fossiilisia polttoaineita tuottavien yritysten vastuu ilmastonmuutoksen aiheuttamista ihmisoikeusloukkauksista – mukaan lukien taifuunissa menehtyneiden kohtalo.
“Filippiinien ihmisoikeuskomissio on tänään antanut toivon pilkahduksen ilmastokriisin uhreille. Tämä on ensimmäinen kerta, kun mikään ihmisoikeuselin on todennut, että fossiilisten polttoaineiden parissa toimivien yritysten voidaan nähdä olevan oikeudellisesti vastuussa ilmastonmuutokseen kytkeytyvistä ihmisoikeusloukkauksista”, kommentoi Amnestyn oikeudellisen yksikön johtaja Ashfaq Khalfan.
“Vaikka komission päätös ei johda välittömiin rangaistuksiin, on se valtava ennakkotapaus. Se avaa oven seuraaville oikeudenkäynneille ja jopa rikostutkinnoille, joissa fossiilisten polttoaineiden parissa toimivia tai saastuttavia yrityksiä voidaan vaatia tuomiolle. Päätös alleviivaa, että fossiilisia polttoaineita tuottavien yhtiöiden on suojeltava ihmisoikeuksia ja sijoitettava puhtaampiin energiamuotoihin.”
“Meidän ihmisoikeusliikkeessä on tunnistettava ja tartuttava päätöksen tarjoamaan mahdollisuuteen ja vaadittava saastuttajat ja hallitukset vastuuseen”
Lue lisää Amnestyn työstä ilmastokriisin estämiseksi: Ilmastokriisi on ihmisoikeuskysymys