Filippiinien poliisi on hallituksen ohjeistamana tappanut tai tapattanut tuhansia väitettyjä huumerikollisia. Amnesty Internationalin raportin mukaan laittomien teloitusten sarja voi olla rikos ihmisyyttä vastaan.
Raportistamme käy ilmi, että poliisi on järjestelmällisesti hyökännyt köyhiä ja puolustuskyvyttömiä ihmisiä vastaan. Se on myös väärentänyt todisteita, palkannut tappajia, varastanut tappamiltaan ihmisiltä ja tekaissut virallisia raportteja välikohtauksista oikeuttaakseen väkivallan käyttöä.
Kyse ei ole sodasta huumeita vastaan, vaan sodasta köyhiä vastaan. Presidentti Rodrigo Duterten luvalla kansallinen poliisi rikkoo lakeja, joita sen tulisi vaalia. Samalla yksittäiset poliisit hyötyvät taloudellisesti köyhien ihmisten murhista.
Presidentti Duterten retoriikan lietsomana poliisi sekä sen maksamat palkkamurhaajat ja yksittäiset aseistetut ihmiset ovat tappaneet yli 1000 ihmistä kuukaudessa huumeiden vastaisen kampanjan nimissä. Presidentti Duterten seitsemän kuukauden mittaisen valtakauden aikana on tapettu yli 7000 ihmistä, joista ainakin 2500 poliisin toimesta.
Rikoksia ihmisyyttä vastaan?
Filippiinit on Rooman perussäännön sopimusvaltio ja siten Kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsenvaltio. Lokakuussa 2016 Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjä Fatou Bensouda julkaisi lausunnon, jossa hän ilmaisi huolensa murhista ja kertoi, että hänen virastonsa saattaa aloittaa esitutkinnan mahdollisista kansainvälisistä rikoksista.
Ongelmana ei ole vain muutama huono poliisi, vaan hallituksen tappava huumeidenvastainen politiikka.
Väitettyjen huumerikollisten laajamittainen ja järjestelmällinen tappaminen, joka vaikuttaa viranomaisen suunnittelemalta ja organisoimalta, saattaa täyttää kansainvälisen oikeuden rikoksille ihmisyyttä vastaan asettamat tunnusmerkit.
“Vaikka poliisi on luvannut luopua operaatiosta, presidentti Duterte on vannonut jatkavansa “sotaa huumeita vastaan”. Ristiriitaiset lausunnot eivät herätä toivoa yli 1000 ihmistä kuukaudessa tappaneiden mielivaltaisten teloitusten loppumisesta.
“Ei ole salaisuus, että korruptio rehottaa poliisien keskuudessa. Kuten raporttimme osoittaa, ihmiset joiden pitäisi valvoa lakia ja järjestystä, ovat väärentäneet todisteita ja ryöstäneet uhrien koteja. Lopullinen vastuu poliisien toimista on kuitenkin hallituksella. Ongelmana ei ole vain muutama huono poliisi, vaan hallituksen tappava huumeidenvastainen politiikka”, toteaa Amnestyn kriisityön johtaja Tirana Hassan.
Lisätietoja: