Kesäkuun Euroopan parlamentin vaalit järjestetään monien kriisien keskellä. Oikeusvaltiota ja ihmisarvon kunnioittamista haastetaan useasta suunnasta, ja ihmisoikeuksien vastainen politiikka on lisääntynyt Euroopassa. Haasteista huolimatta Euroopan unionilla on mahdollisuus ja velvollisuus edistää ihmisoikeuksia niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisesti. EU:n on asetettava perus- ja ihmisoikeudet toimintansa keskiöön.
Mikä on EU:n rooli ihmisoikeuksien puolustajana?
EU-kansalaisten oikeuksia suojaa EU:n perusoikeuskirja. Siinä määritetään perusoikeudet, jotka sitovat muun muassa EU:n toimielimiä ja kansallisia hallituksia niiden pannessa täytäntöön EU:n oikeutta. EU:n rajojen sisällä perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista voi turvata ennen kaikkea laatimalla tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävää lainsäädäntöä perusoikeuksien suojelun parantamiseksi. Tästä esimerkkinä on vastikään Euroopan parlamentissa hyväksytty naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen direktiivi. Direktiivi tulee parantamaan naisten oikeuksia koko Euroopassa.
Ulkosuhteissaan Euroopan unioni on sitoutunut edistämään ja suojelemaan ihmisoikeuksia, demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta maailmanlaajuisesti. EU voi esimerkiksi käydä ihmisoikeusvuoropuheluita kolmansien maiden kanssa, laatia ihmisoikeuksia koskevia maakohtaisia strategioita, huomioida ihmisoikeudet monivuotisissa rahoitussuunnitelmissaan ja toimia ihmisoikeuksien puolesta YK:n kaltaisilla monenvälisillä ihmisoikeusfoorumeilla. Lisäksi EU ja sen jäsenmaat voivat vaikuttaa ihmisoikeuksien edistämiseen esimerkiksi tapaamalla ihmisoikeuspuolustajia, tarkkailemalla oikeudenkäyntejä, puuttumalla kuolemanrangaistuksen käyttöön, antamalla julkisia lausuntoja maiden ihmisoikeustilanteista ja nostamalla ihmisoikeuskysymyksiä korkean tason kokouksissa esille.
Missä EU, siellä ihmisoikeudet?
EU:n kyky puolustaa perusperiaatteitaan — ihmisoikeuksia, oikeusvaltioperiaatetta ja perusvapauksia — on joutunut viime aikoina koetukselle. Hyökkäykset riippumatonta oikeuslaitosta ja kansalaisyhteiskuntaa vastaan ovat lisääntyneet EU:n jäsenvaltioissa. Myös EU:n omat poliittiset päätökset herättävät kritiikkiä. EU on paperilla sitoutunut arvoihin, joista se käytännössä kuitenkin joustaa erityisesti turvapaikkapolitiikassaan.
Tullakseen aidosti vahvaksi ja uskottavaksi ihmisoikeuksien edistäjäksi maailmalla EU:n on puolustettava ihmisoikeuksia myös sen rajojen sisällä ja jäsenvaltioissaan. Tämä tapahtuu tekemällä tasa-arvosta todellisuutta, tukemalla ihmisoikeuspuolustajia ja kansalaisyhteiskuntaa sekä suojelemalla ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota.
Tutustu kaikkiin Amnesty Internationalin EU-vaalisuosituksiin!
Amnestyn suositukset europarlamenttivaaleihin 2024
1. Ihmisoikeuksia vahvasti suojeleva Euroopan unioni
EU:n ja sen jäsenmaiden on parannettava ihmisoikeuksien suojelua. Tämä edellyttää erityisesti naisten ja tyttöjen, sateenkaari-ihmisten, rodullistettujen ihmisten, siirtolaisten, turvapaikanhakijoiden ja seksityöntekijöiden kohtaamiin haasteisiin vastaamista.
Oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti EU-jäsenmaiden tulee noudattaa lainsäädäntöä toiminnassaan. Jäsenmaat eivät saa tehdä mielivaltaisia päätöksiä, ja niiden kansalaisten on voitava viedä viranomaisten tekemät päätökset itsenäisten tuomioistuinten tarkasteltavaksi. EU:n on varmistettava, että kaikilla ihmisillä on Euroopassa yhtäläiset mahdollisuudet saada oikeutta. Oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin on toteuduttava myös esimerkiksi paperittomien ihmisten kohdalla. Tuomioistuinten on oltava aidosti riippumattomia ja poliittisesta vaikutusvallasta vapaita. EU:n on jatkettava ja vahvistettava oikeusvaltion puolustamista kaikkialla Euroopassa hyödyntämällä erilaisia keinoja, kuten jokavuotista oikeusvaltiokertomusta.
2. Solidaarisuus ja ihmisoikeudet pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien suojelun perustaksi
Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden oikeudet tarvitsevat puolustajia niin EU:n rajojen sisällä kuin globaalisti. Maailmassa on enemmän kodistaan paenneita ihmisiä kuin koskaan aikaisemmin. Oikeus hakea turvapaikkaa kuuluu jokaiselle taustasta riippumatta ja on tärkeää, että tämä oikeus toteutuu myös turvallisuuspoliittisesti haastavina aikoina. Ihmisoikeuksien kunnioittaminen lisää turvallisuutta, ei vähennä sitä.
EU:ssa ja sen jäsenmaissa on viime aikoina käsitelty useita ehdotuksia, jotka toteutuessaan rajoittaisivat turvapaikanhakijoiden oikeuksia. Esimerkiksi Suomessa on keskusteltu kiivaasti hallituksen esittämästä poikkeuslaista, jolla estettäisiin kansainvälisen suojelun hakeminen rajatulla osalla Suomen rajaa. EU:ssa taas hyväksyttiin huhtikuussa maahanmuutto- ja turvapaikkauudistus, joka lisää turvaa hakevien ihmisten kärsimystä ja ihmisoikeusloukkausten riskiä EU:n rajoilla.
EU:n täytyy turvata tehokkaat ja kestävät toimet pakolaisten ja siirtolaisten vastaanotossa, puolustettava pakolaisten ja siirtolaisten ihmisoikeuksia syrjimättömästi sekä varmistettava ihmisoikeusperustaisuus muiden maiden kanssa tehtävässä muuttoliikettä koskevassa yhteistyössä.
EU:n jäsenmaiden on panostettava hyvin resursoituihin, oikeudenmukaisiin ja tehokkaisiin turvapaikkajärjestelmiin ja varmistettava, että ihmisille tarjotaan riittävä ja ihmisarvoinen vastaanotto riippumatta siitä, mistä he tulevat tai miten he ovat saapuneet.
3. Ihmisoikeuksien maailmanlaajuinen edistäminen ja suojelu EU:n ulkopolitiikan keskiöön
EU:lla ja sen jäsenmailla on mahdollisuus toimia todellisina ihmisoikeuksien puolustajina. EU:n ja sen jäsenmaiden on asetettava ihmisoikeudet ulkopolitiikkansa keskiöön ja noudatettava johdonmukaisesti ihmisoikeussitoumuksiaan. Tavanomaisten suhteiden ylläpitäminen kolmansiin maihin vakavista ihmisoikeusloukkauksista huolimatta vain ruokkii rankaisemattomuutta ja rohkaisee sortovaltioita kyseenalaistamaan kansainvälisen ihmisoikeusjärjestelmän perustan.
EU:n ja sen jäsenvaltioiden on saatettava ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyvät maat vastuuseen. Tämä tapahtuu muun muassa varmistamalla, että EU:n tekemällä yhteistyöllä ei myötävaikuteta rikoksiin ihmisyyttä vastaan tai muihin kansainvälisiin rikoksiin, kuten apartheid-rikokseen.
EU:n on puolustettava vahvasti ihmisoikeuksien yleismaailmallisuutta ja kansainvälistä ihmisoikeusjärjestelmää. Tämä vaatii EU:lta ja sen jäsenvaltioilta aidosti maailmanlaajuisia kumppanuuksia. EU:n on tuettava YK:ssa ja muilla kansainvälisillä foorumeilla aloitteita, joilla edistetään ilmasto-oikeudenmukaisuutta, rasistisen syrjinnän ja muukalaisvihan poistamista, taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia sekä sotarikosten käsittelyä kansainvälisissä tuomioistuimissa.
EU:n on tehostettava toimiaan ihmisoikeuspuolustajien suojelemiseksi ja heidän työnsä edistämiseksi. Tämä on erityisen tärkeää juuri nyt, kun ihmisoikeuspuolustajia yritetään hiljentää eri puolilla maailma. Olennainen osa tätä työtä on ihmisoikeuspuolustajien tukeminen kaikessa EU:n toiminnassa, ja ihmisoikeuspuolustajien viisumien saannin helpottaminen.
4. Ripeät ja tehokkaat toimet ilmastokriisin torjumiseksi
Ilmaston lämpeneminen vaarantaa miljoonien ihmisten oikeuden elämään, terveyteen, ravintoon, puhtaaseen veteen ja toimeentuloon. Tehokkaat ilmastotoimet ovat edellytys nykyisten ja tulevien sukupolvien oikeuksien turvaamiselle. EU:n ja sen jäsenmaiden on ryhdyttävä kiireellisiin toimiin ilmastokriisin torjumiseksi ja pidettävä kiinni sitoumuksistaan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja luopua asteittain fossiilisista polttoaineista.
EU:n tulee varmistaa samalla aidosti ekologinen ja oikeudenmukainen energiasiirtymä, jossa kunnioitetaan ihmisoikeuksia sekä EU:ssa että sen ulkopuolella. Ilmastotoimien ja energiasiirtymän on oltava oikeudenmukaisia eikä niiden varjolla saa loukata ihmisoikeuksia.
EU:n ja sen jäsenvaltioiden on myös tunnustettava ympäristöä puolustavien ihmisoikeuspuolustajien työn merkitys. Tukea on lisättävä EU:ssa ja EU:n ulkopuolella toimiville yksilöille, ryhmille ja organisaatioille, jotka ovat eturintamassa puolustamassa oikeutta puhtaaseen, terveelliseen ja kestävään ympäristöön huolimatta heihin kohdistuvista rajoituksista ja uhkista.
Tutustu kaikkiin Amnesty Internationalin EU-vaalisuosituksiin.