Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace Norden, Amnesty International Suomen osasto, Ilmastoisovanhemmat, Luontoliitto ja Suoma Sámi Nuorat – Suomen saamelaisnuoret valittivat elokuussa korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO) valtioneuvoston ilmastolain vastaisesta toiminnasta. KHO otti valituksen käsittelyyn, mutta hylkäsi sen.
Ilmasto-oikeudenkäynnin aloittaneiden järjestöjen mukaan on selvää, että Suomi rikkoo omaa ilmastolakiaan. Ilmastolaki velvoittaa Suomea toimiin, joilla tieteen pohjalta lakiin kirjatut päästötavoitteet voidaan saavuttaa vuonna 2035, mutta Suomen nykyisillä ja suunnitelluilla ilmastotoimilla näihin ei olla pääsemässä. Tämän takia ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestöt valittivat valtioneuvoston toimista KHO:hon.
”Valituksemme hylkääminen on valtava pettymys. KHO kuitenkin vahvistaa, että ilmastolain tavoite vuoden 2035 hiilineutraaliudesta sekä muut tavoitteet on tehty noudatettaviksi ja velvoittavat hallituksen tekemään päätökset ilmastolain mukaisista lisätoimista, joilla hiilineutraaliuteen päästään. Jos näin ei tehdä, sillä voi olla juridisia seurauksia. Tämä on ikään kuin viimeinen varoitus hallitukselle”, sanoo Luonnonsuojeluliiton ympäristöoikeuden asiantuntija Hannes Koljonen.
KHO hylkää järjestöjen valituksen, koska päätökset hiilineutraaliuden varmistavista uusista ilmastotoimista ovat vielä valmistelussa hallituksella. Jos toimet osoittautuvat riittämättömiksi, järjestöjen on mahdollista valittaa uudelleen. Silloin KHO voi tutkia toimien riittävyyden ja tarvittaessa todeta ne lainvastaisiksi sillä perusteella, etteivät päätökset riitä varmistamaan ilmastotavoitteisiin pääsemistä.
Suomen luonnonsuojeluliiton ja Greenpeacen ensimmäinen ilmastovalitus vuosina 2022–23 tyssäsi siihen, ettei KHO ottanut valitusta käsittelyyn 3–2 äänestyksen jälkeen. Perusteena oli tuolloin se, että valtioneuvostolla on vielä aikaa tehdä päätöksiä, jotta ilmastolain velvoitteet saavutetaan. Sen jälkeen Orpon hallitus on jopa peruuttanut ilmastotoimista ja lisännyt päästöjä.
“KHO:n tuore päätös on askel eteenpäin, sillä se osoittaa, että ilmastolaki on tehty noudatettavaksi. Pallo on nyt hallituksella. Sen on tehtävä päätöksiä uusista päästövähennystoimista ja hiilinielujen pelastamisesta tämän kevään puoliväliriihessä”, Koljonen sanoo.