Etelä-Amerikan ja Karibian alueen maat kokoontuivat ensimmäiseen alueelliseen väestö- ja kehityskonferenssiin Uruguayn Montevideoon. 15. elokuuta päättyneessä tapaamisessa saatiin aikaan historiallinen yhteisymmärrys seksuaalioikeuksista.
Päätöslauselmassa vahvistetaan keskeiset kansainväliset ihmisoikeuksiin liittyvät sitoumukset ja sopimukset sekä nostetaan esille erityisesti Kairon toimintaohjelma.
Amnesty International arvioi tuoreeltaan konferenssin päätyttyä, että sovittujen asioiden toteutuessa Etelä-Amerikan ja Karibian alueesta tulisi merkittävästi oikeudenmukaisempi. Ihmisoikeudet toteutuisivat monille tytöille ja naisille, jotka eivät tällä hetkellä voi tehdä omaan ruumiiseensa, seksuaalisuuteensa tai lisääntymiseensä liittyviä päätöksiä itse.
Tärkeitä kirjauksia abortista
Viidessä alueen maassa abortti on kielletty kaikissa olosuhteissa. Merkittävä konferenssissa otettu edistysaskel on sen myöntäminen, että abortin kriminalisointi lisää äitiyskuolleisuutta eikä se vähennä aborttien määrää.
Konferenssi lähettää alueen maille voimakkaan viestin: valtioiden on muutettava lakeja, säännöksiä, strategioita ja käytäntöjä vapaaehtoisiin raskaudenkeskeytyksiin liittyen. Muutoksilla olisi myönteisiä vaikutuksia naisten ja lasten elämään ja elämänlaatuun. Maita vaadittiin myös varmistamaan, että laadukkaita ja turvallisia vaihtoehtoja raskaudenkeskeytykseen on saatavissa niissä maissa, joissa kansallinen lainsäädäntö jo sallii abortin.
Aiemmin tänä vuonna aborttioikeuteen liittyvät asiat nousivat esille salvadorilaisen nuoren naisen, ”Beatrizin”, tilanteessa. Beatrizin raskaus uhkasi vakavien sairauksien vuoksi hänen henkeään. El Salvadorin lainsäädännön mukaisesti Beatrizille ei kuitenkaan myönnetty lupaa raskaudenkeskeytykseen. Amnesty kampanjoi Beatrizin puolesta, ja tuhannet ihmiset ympäri maailman vetosivat hänen puolestaan. Lopulta, viikkojen epäinhimillisen odotuksen jälkeen, viranomaiset myönsivät Beatrizille varhaisen keisarinleikkauksen, joka pelasti hänen henkensä.
Konferenssin merkittävänä saavutuksena voidaan pitää myös yhteisymmärrystä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin tunnustamisesta. Seksuaalioikeudet nähtiin lisääntymisestä erillisinä oikeuksina, jotka kuuluvat kaikille seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä riippumatta.
Seksuaalioikeuksina tunnustettiin oikeus täyteen ja turvalliseen seksielämään sekä oikeus tehdä tietoon perustuvia, vapaaehtoisia ja vastuullisia päätöksiä seksuaalisuuteen liittyvistä asioista vailla pakottamista, syrjintää tai väkivaltaa.
Montevideossa tunnustettiin, että lasten ja nuorten tulee saada olla osallisina kehityskysymyksiin liittyvässä päätöksenteossa. Konferenssin aikana käydyissä keskusteluissa lasten ja nuorten tilanne oli keskeinen aihe. Erityisen huolestuttavana konferenssissa nähtiin heikommassa asemassa olevien nuorten keskuudessa yleistyvät raskaudet.
Valtiot sopivat, että ei-toivottujen teiniraskauksien ehkäisyyn on panostettava, samoin raskaana oleviin nuoriin mahdollisesti kohdistuvien ihmisoikeusloukkausten vähentämiseen.
Taistelu sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa vastaan jatkuu
Sukupuoleen perustuva väkivalta on saavuttamassa alueella epidemian kaltaiset mittasuhteet. Valtiot vahvistivat sitoumuksensa taistella naisiin kohdistuvan syrjinnän ja väkivallan eri muotoja vastaan.
Konferenssin osallistujavaltiot vahvistivat näkemyksensä siitä, että seksuaalioikeudet ovat keskeinen osa ihmisoikeuksia ja että niiden toteutuminen on olennaista muiden perustavanlaatuisten ihmisoikeuksien toteutumiselle. Seksuaalioikeudet myös tunnustettiin keskeisiksi edellytyksiksi globaaleiden vuosituhattavoitteiden toteutumiselle ja köyhyyden vähentämiselle. Tiukan aborttilainsäädännön vaikutus vuosituhattavoitteisiin myönnettiin ensi kertaa.
Alueen syvä epätasa-arvo eri väestöryhmien välillä tunnistettiin, samoin esimerkiksi alkuperäisväestöön kuuluvien, afrikkalaisten ja köyhien naisten ja tyttöjen kohtaama syrjintä.