Amnestyn tuore raportti osoittaa, että Egyptin viranomaiset ottavat sudanilaisia pakolaisia mielivaltaisesti säilöön ja palauttavat heitä laittomasti Sudaniin. EU ottaa riskin osallisuudesta ihmisoikeusloukkauksiin tehdessään yhteistyötä Egyptin kanssa maahanmuuton hallinnassa ilman tiukkoja takeita ihmisoikeuksien toteutumisesta.
Egyptin viranomaiset ovat säilöönottaneet mielivaltaisesti sudanilaisia pakolaisia ja pitäneet heitä epäinhimillisissä olosuhteissa. Säilöönotettuja pakolaisia on palautettu Sudaniin, aktiiviselle konfliktialueelle, ilman asianmukaisia oikeusturvatakeita ja mahdollisuutta hakea turvapaikkaa, mikä on räikeästi kansainvälisen oikeuden vastaista.
“Egyptin viranomaisten on välittömästi lopetettava sudanilaisten pakolaisten säilöönotot ja palautukset. Heidän on noudatettava kansainvälisten ihmisoikeusnormien ja pakolaisoikeuden mukaisia velvoitteitaan ja annettava Sudanin konfliktia pakeneville turvallinen ja ihmisarvoinen pääsy turvapaikkamenettelyyn”, Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisaluejohtaja Sara Hashash sanoo.
Egyptin viranomaiset ovat säilöönottaneet ja palauttaneet laittomasti tuhansia pakolaisia Sudaniin, jossa on käynnissä verinen sisällissota. UNHCR:n mukaan yksin syyskuussa 2023 Sudaniin palautettiin 3000 ihmistä. Tammi-maaliskuun 2024 aikana Egyptin viranomaiset palauttivat ainakin 800 sudanilaista pakolaista.
Amnestyn raportissa dokumentoidaan yksityiskohtaisesti 27 sudanilaisen pakolaisen kokemukset. He joutuivat Egyptin rajavartiolaitoksen tai poliisin säilöönottamiksi noin 260 muun pakolaisen kanssa lokakuun 2023 ja maaliskuun 2024 välisenä aikana.
Olosuhteet säilöönottotiloissa ovat epäinhimilliset
Poliisi on säilöönottanut pakolaisia etenkin Suur-Kairossa ja rajan läheisyydessä Aswanin alueella. Pakolaisia on otettu säilöön lääkäreiden ohjeiden vastaisesti jopa sairaaloista, missä he ovat olleet saamassa hoitoa vakaviin vammoihin.
Egyptin poliisit ja rajavartijat ovat pitäneet säilöönottamiaan pakolaisia poliisilaitosten lisäksi epävirallisissa säilöönottotiloissa. Rajavartijoiden Aswanissa säilöönottamia ihmisiä on pidetty esimerkiksi sotilasalueilla varastotiloissa ja hevostallissa.
Olosuhteet säilöönottotiloissa ovat julmat ja epäinhimilliset. Tiloissa on liikaa ihmisiä, ne ovat likaisia eikä niissä ole pääsyä WC- tai peseytymistiloihin, ruoka on ala-arvoista ja riittämätöntä ja asianmukainen terveydenhoito puuttuu. Säilöönotettuina olleet ihmiset ovat kertoneet, että varastotilat, joissa heitä pidettiin, olivat rottien saastuttamia.
Ainakin 11 lasta, joista osa oli alle nelivuotiaita, pidettiin äitiensä kanssa näissä paikoissa.
Egyptin kanssa yhteistyötä tekevän EU:n vaadittava toimia pakolaisten suojelemiseksi
EU on lisännyt yhteistyötään Egyptin kanssa maahanmuuton ja rajavalvonnan suhteen, vaikka maan ihmisoikeustilanne on synkkä ja pakolaisiin kohdistuvat ihmisoikeusloukkaukset ovat hyvin dokumentoituja.
Lokakuussa 2022 EU ja Egypti allekirjoittivat 80 miljoonan euron yhteistyösopimuksen. Sopimuksen mukaan Egyptin rajavartiolaitoksen valmiuksia torjua epävirallista maahanmuuttoa parannetaan. Sopimukseen on kirjattu, että tätä pyritään tekemään soveltaen “oikeusperustaisia, suojeluun tähtääviä ja sukupuolisensitiivisiä lähestymistapoja”. Amnestyn raportti kuitenkin osoittaa Egyptin rajavartiolaitoksen olleen osallinen sudanilaisiin pakolaisiin kohdistuneisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Maaliskuussa 2024 EU ja Egypti sopivat uudesta tuki- ja investointipaketista, jonka keskeinen osa maahanmuuton hallinta jälleen on.
“Kun EU tekee Egyptin kanssa yhteistyötä maahanmuuton suhteen ilman tiukkoja takeita ihmisoikeuksien toteutumisesta, se ottaa riskin osallisuudesta Egyptin ihmisoikeusloukkauksiin. EU:n on painostettava Egyptin viranomaisia ja vaadittava konkreettisia toimenpiteitä pakolaisten ja siirtolaisten suojelemiseksi”, Hashash painottaa.
Egyptin puolustusministeriö ja sisäministeriö eivät vastanneet Amnesty Internationalin kirjeisiin, joissa se esitti huomionsa ja suosituksensa. Egyptin kansallinen ihmisoikeusinstituutio ei hyväksynyt Amnestyn esittämiä havaintoja ja väitti, että viranomaiset noudattavat kansainvälisiä velvoitteitaan.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!