Egyptin kansallisen turvallisuuden virasto käyttää sieppauksia, kidutusta ja tahdonvastaisia katoamisia toisinajattelijoiden ja hallinnon arvostelijoiden hiljentämiseen. Satoja opiskelijoita, poliittisia aktivisteja ja mielenosoittajia on viety Egyptin hallinnon toimesta. Heidän joukossaan on ollut jopa 14-vuotiaita lapsia.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportin mukaan tahdonvastaisten katoamisten määrä on kasvanut ennennäkemättömällä tavalla sitten vuoden 2015 alun. Paikalliset kansalaisjärjestöt ovat arvioineet, että Egyptissä katoaa keskimäärin 3–4 ihmistä päivässä. Monia heistä pidetään kuukausia vankeudessa. Usein he ovat koko tämän ajan käsiraudoissa ja silmät sidottuina.
”Tahdonvastaisista katoamisista on tullut keskeinen keino, jolla Egyptin hallinto pyrkii hiljentämään arvostelijansa. Kuka tahansa, joka uskaltautuu avaamaan suunsa, on vaarassa. Terrorisminvastaisia toimia käytetään tekosyynä viranomaisia arvostelemaan uskaltautuneiden pidätyksille, kuulusteluille ja kidutukselle”, Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio sanoo.
Tahdonvastaisten katoamisten määrä on kasvanut selvästi sen jälkeen, kun sisäministeri Magdy Abd el-Ghaffar aloitti tehtävässään maaliskuussa 2015. Egyptin kansallisen turvallisuuden viraston tiloissa Lazoughlyssä arvioidaan olevan vankeina satoja ihmisiä. Pahamaineisimpana pidätyspaikkana pidetyt tilat sijaitsevat Egyptin sisäministeriön päämajan alueella. Tahdonvastaiset katoamiset saattavat uhrit alttiiksi kidutukselle ja muulle epäinhimilliselle kohtelulle. Katoamiset vaikuttavat musertavasti perheisiin, jotka eivät saa tietää, mitä heidän rakkailleen on tapahtunut.
Jopa lapsia painostetaan kiduttamalla
Amnesty haastatteli raporttia varten muun muassa aiemmin pidätettyjä, heidän perheitään, lakimiehiä, opiskelija-aktivisteja, ihmisoikeuspuolustajia ja poliittisia aktivisteja sekä kävi läpi laajalti pidätyksiin ja katoamisiin liittyvää asiakirjanäyttöä. Raportti tuo päivänvaloon yksityiskohtia 17 tapauksesta, jotka kuvastavat Egyptissä esiintyvää järjestelmällistä kidutusta ja tahdonvastaisia katoamisia. Kuvatut vapaudenmenetykset kestivät useista päivistä jopa seitsemään kuukauteen. Pidätetyillä ei ollut mahdollisuutta pitää yhteyttä ulkomaailmaan, omaisiinsa tai asianajajiinsa, eikä vapaudenmenetyksiä alistettu tuomioistuimen arvioitavaksi.
Useat Amnestyn haastattelemat henkilöt kertoivat, miten heitä oli kidutettu järkyttävillä tavoilla kuulusteluissa. Jopa seitsentuntisiksi venyneiden kuulustelusessioiden aikana heidät yritettiin saada tunnustamaan erilaisia rikoksia. Myöhemmin kiduttamalla saatuja ”tunnustuksia” käytettiin todistusaineistona heitä vastaan oikeusprosessin aikana.
Amnestyn tiedossa on ainakin viisi lasta, jotka ovat joutuneet tahdonvastaisten katoamisten uhriksi. Heitä pidettiin turvallisuusjoukkojen vangitsemina pahimmillaan 50 päivää. Yksi heistä oli 14-vuotias Mazen Mohamed Abdallah, jonka turvallisuusjoukot veivät syyskuussa 2015. Abdallahia raiskattiin toistuvasti puukepillä, jotta hänet saataisiin tunnustamaan väitettyjä rikoksia. Joissakin tapauksissa lapset pidätettiin uudelleen, kun yleinen syyttäjä oli jo määrännyt heidät vapautettavaksi.
Osa omaisista ilmoitti katoamisista sisäministeriölle tai julkiselle syyttäjälle, mutta suurimmassa osassa tapauksista ei aloitettu tutkintaa. Muutamassa harvinaisessa tapauksessa tutkinta aloitettiin, mutta lopetettiin heti, kun kävi ilmi kadonneen olevan kansallisen turvallisuuden viraston hallussa.
Egyptin viranomaiset ovat toistuvasti kiistäneet tahdonvastaiset katoamiset, mutta Amnestyn raportin todisteet kertovat päinvastaista. Raportti paljastaa myös, miten turvallisuusjoukot sekä oikeusviranomaiset tekevät yhteistyötä peitelläkseen syytöksiä kidutuksesta.
Länsimaiden painostettava Egyptiä lopettamaan ihmisoikeusloukkaukset
Amnesty vaatii, että pidätetyiksi joutuneet saavat olla yhteydessä asianajajiinsa ja perheisiinsä. Ne, jotka on pidätetty, koska he ovat käyttäneet oikeuttaan osoittaa mieltään, on vapautettava välittömästi. Egyptin pitäisi perustaa riippumaton elin tutkimaan tahdonvastaisia katoamisia sekä kidutusta ja muuta epäinhimillistä kohtelua.
”Presidentti Abd el-Fattah al-Sisin on määrättävä kaikki turvallisuusjoukot lopettamaan tahdonvastaiset katoamiset sekä kiduttamisen ja muun epäinhimillisen kohtelun. Egyptin on tehtävä selväksi, että ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyvät, niihin johtavia määräyksiä antavat tai ihmisoikeusloukkauksia peittelevät tahot joutuvat oikeuteen”, Aarnio sanoo.
Monet länsimaat pitävät Egyptiä tärkeänä kumppanina terrorisminvastaisessa työssä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueella. Monet valtiot vievät tämän syyn varjolla Egyptiin aseita ja muita välineitä, joita käytetään vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
“Kaikkien valtioiden, mutta etenkin Euroopan unionin jäsenmaiden ja Yhdysvaltojen, on käytettävä vaikutusvaltaansa, jotta nämä turvallisuuden ja terrorismin torjunnan varjolla tehtävät vastenmieliset ihmisoikeusloukkaukset saataisiin loppumaan. Aseiden ja muiden ihmisoikeusloukkauksiin käytettävien välineiden vieminen Egyptiin pitää lopettaa, kunnes on varmaa, ettei niitä käytetä väärin”, Aarnio sanoo.
Koko raportti luettavissa liitteenä.