Translain uudistamisesta huolimatta Marinin hallituksen lupaukset sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen aseman parantamisesta jäivät monilta osin lunastamatta. Kansanedustajat jättivät translapset ja -nuoret erityisen haavoittuvaan asemaan, sillä he eivät vieläkään saa oman sukupuolensa mukaista henkilöllisyystodistusta. Eduskuntavaaleissa on varmistettava, että Suomi on jatkossa suunnannäyttäjä sateenkaari-ihmisten oikeuksien turvaamisessa.
Helmikuun alussa Suomi otti viimein tärkeän ihmisoikeusharppauksen ja hyväksyi itsemääräämisoikeuteen perustuvan lain sukupuolen vahvistamisesta. Ihmisoikeuksien näkökulmasta uusi laki jäi puolitiehen, sillä siihen sisältyvä 18 vuoden ikävaatimus loukkaa translasten ja -nuorten oikeuksia. Riittävää tahtotilaa ei myöskään löytynyt sen selvittämiseksi, miten lainsäädäntömme voisi virallisesti tunnustaa ei-binääriset identiteetit.
Hiljattain kansainväliset ihmisoikeustoimijat ovat nostaneet tikunnokkaan intersukupuolisille lapsille tehtävät sukupuolta ”normalisoivat” leikkaukset ja muut toimenpiteet, joihin Suomi ei ole onnistunut puuttumaan. Myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kokeman syrjinnän yleisyys on yhä karu tosiasia – esimerkiksi EU:n perusoikeusviraston HLBTI-kyselyn suomalaisista transvastaajista 46 % kertoi kokeneensa syrjintää vuoden aikana.
Huhtikuun eduskuntavaalit ratkaisevat sen, millaista sateenkaaripolitiikkaa Suomi tekee lähivuosina. Tarve nykyistä kunnianhimoisemmille toimille on huutava.
Sateenkaari-ihmisten oikeudet toteutuvat lainsäädännöllä ja aktiivisilla politiikkatoimilla
Ihmisoikeussuosituksemme tulevalle hallituskaudelle koostuvat lakimuutoksista, kokonaisvaltaisista politiikkatoimista ja myönteisen asennemuutoksen tukemisesta. Hallituksen on tartuttava toimeen erityisesti sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja ei-binääristen henkilöiden oikeudellisen suojan vahvistamiseksi.
Ensimmäiseksi lakia sukupuolen vahvistamiseksi on uudistettava niin, että se kunnioittaa YK:n lapsen oikeuksien sopimusta. Hallituksen on eduskunnan lausuman mukaisesti arvioitava ja valmisteltava tarvittavat muutokset, jotta translapset ja -nuoret saavat korjattua henkilötietojensa sukupuolimerkinnän ihmisoikeusnormien mukaisesti. Lisäksi kolmannen sukupuolimerkinnän käyttöönottoa koskeva selvitystyö tulee aloittaa viipymättä.
Toiseksi intersukupuolisten lasten oikeus keholliseen koskemattomuuteen on turvattava. Heille ilman tietoon perustuvaa suostumusta tehtävät sukupuolipiirteitä muokkaavat toimenpiteet on kiellettävä erityislainsäädännöllä lukuun ottamatta tilanteita, joissa lapsen terveys on välittömässä vaarassa. Tuhannen taalan paikka tämän toteuttamiseksi on osana laajempaa hanketta itsemääräämisoikeuden vahvistamiseksi sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Kolmanneksi Suomen on useiden muiden pohjoismaiden tavoin luotava poikkihallinnollinen toimintaohjelma sateenkaari-ihmisten oikeuksien turvaamiseksi. Toimintaohjelman tulee sisältää erityisiä toimia transihmisten ja intersukupuolisten henkilöiden kohtaaman sekä moniperustaisen syrjinnän torjumiseksi. Työlle on varattava erilliset resurssit.
Vaikuta kunnianhimoisemman sateenkaaripolitiikan puolesta
Suomi ei ole puuttunut riittävän tarmokkaasti transihmisten ja intersukupuolisten henkilöiden kokemiin itsemääräämisoikeuden loukkauksiin. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kokeman syrjinnän laajamittaisuus on edelleen yhteiskuntamme häpeätahra.
Näiden epäoikeudenmukaisuuksien on loputtava. Kunnianhimoisen sateenkaaripolitiikan avulla voimme rakentaa Suomea ja maailmaa, jossa jokainen meistä saa elää vapaasti omana itsenään.
Siksi on tärkeää, että ehdokkaana sitoudut edistämään ihmisoikeuksia. Siksi on tärkeää, että kansalaisena äänestät ihmisoikeuksien puolesta. Siksi on tärkeää, että aktivistina vaadit muutosta oman vaalipiirisi ehdokkailta. Tukea työhön löydät vaalisivultamme.
Teksti: Matti Pihlajamaa
Kirjoittaja toimii Suostumus ja sateenkaari koulussa -hankkeen asiantuntijana Amnestyn Suomen osastossa.
Kirjoitus on osa Amnesty International Suomen osaston eduskuntavaalikampanjaa. Blogisarjassa avaamme hallitusohjelmatavoitteitamme kevään 2023 ajan.