Ilmastonmuutoksen ja luontokadon pysäyttämiseksi tarvitaan nopeita toimia. Fossiilisilla polttoaineilla käyvän ylikulutusyhteiskunnan muuttaminen kestäväksi onnistuu vain, jos uudistukset koetaan oikeudenmukaisina. Tulevan eduskunnan ja hallituksen velvollisuus on varmistaa, että oikeudenmukainen ekologinen siirtymä etenee rivakasti.
Meidän on kohdattava epämiellyttävä totuus: nykyinen yhteiskuntajärjestelmämme perustuu fossiilisiin polttoaineisiin ja luonnonvarojen ylikulutukseen.
Tarvitsemme laajoja, koko yhteiskunnan läpäiseviä muutoksia, jotta saamme elämäntapamme ja talousmallimme mahtumaan tälle rajalliselle planeetalle. Yhteiskuntamme muuttaminen kestäväksi ei ole helppoa, sillä se edellyttää monenlaisia muutoksia niin ihmisten arkeen kuin yritysten toimintaan. Keskeinen edellytys tämän siirtymän toteutumiselle on, että muutokset koetaan oikeudenmukaisina.
Oikeudenmukaisen siirtymän käsite on lähtöisin ammattiyhdistysliikkeen piiristä ja alun perin se viittasi nimenomaan sellaisten alojen työntekijöiden huomioimiseen, joihin vihreä siirtymä eniten vaikuttaa. Sittemmin käsite on laajentunut kattamaan laajasti erilaisia ilmastopolitiikan oikeudenmukaisuusulottuvuuksia, kuten globaalin ja sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden. Keskeisenä lähtökohtana on, että ekologisen siirtymän tulisi vähentää eikä kasvattaa yhteiskunnallista eriarvoisuutta.
Poliittisilla päättäjillä on tärkeä tehtävä varmistaa, että toimimme tehokkaasti ilmastokriisin ja luontokadon pysäyttämiseksi. Päättäjät ovat myös avainasemassa sen varmistamisessa, että toimet koetaan oikeudenmukaisina.
Järjestöt vaativat oikeudenmukaista siirtymää NYT!
Amnestyn Suomen osasto on mukana yli 70 suomalaisen järjestöjen yhteisessä Oikeudenmukainen siirtymä – nyt! -vaalikampanjassa, jonka tavoitteena on käynnistää keskustelun ilmasto- ja ympäristötoimien reilusta toteuttamisesta.
Kampanja esittää oikeudenmukaiselle ekologiselle siirtymälle 10 periaatetta ja kannustaa päättäjiä niiden kunnioittamiseen. Kansanedustajaehdokkaat voivat sitoutua näihin periaatteisiin kampanjan verkkosivuilla.
Amnesty on mukana kampanjassa, sillä ihmisoikeudet ovat oikeudenmukaisen ekologisen siirtymän ytimessä. Ihmisoikeuksien turvaaminen edellyttää, että onnistumme ilmasto- ja ympäristökriisin torjumisessa. Lisäksi nopea irtautuminen fossiilisista polttoaineista on toteutettava tavalla, joka edistää myös ihmisoikeuksia.
Vihreä siirtymä ei nimittäin automaattisesti edistä ihmisoikeuksia. Mikäli keskitytään vähentämään vain tietyn maan tai yrityksen laskennallisia päästöjä, on mahdollista, että ihmisoikeus- ja ympäristöhaitat sekä niihin liittyvät epäoikeudenmukaisuudet vain siirtyvät maasta tai toimialalta toiselle.
Esimerkiksi sähköistämiseen ja uusiutuvien energianlähteiden käytön lisäämiseen liittyy ihmisoikeusriskejä, joiden tunnistaminen on tärkeää. On arvioitu, että sähköistymisen myötä kasvavaan akkumineraalien kysyntään vastaaminen edellyttää, että vuoteen 2030 mennessä maailmassa tuotetaan nikkeliä kaksinkertaisesti ja kobolttia ja nikkeliä jopa kymmenkertaisesti nykyiseen verrattuna. Näiden mineraalien louhintaan liittyy ihmisoikeusloukkauksia ja vakavia ympäristöhaittoja eri puolilla maailmaa ja on todennäköistä, että tuotannon kasvaessa myös haitat lisääntyvät.
Siirtymän oikeudenmukaisuuden varmistamiseksi onkin tärkeää kehittää yritysvastuusääntelyä, joka varmistaisi ihmisoikeus- ja ympäristövastuun esimerkiksi akkutuotannon arvoketjuissa. Lisäksi on muistettava, että pelkkä siirtyminen energianlähteestä toiseen ei riitä ratkaisuksi. Energian ja materiaalien kulutusta on vähennettävä planeetan kantokykyä vastaavalle tasolle.
Tavoitteet ovat kauniita, mutta nyt tarvitsemme tekoja
Sitoumusten ja tavoitteiden osalta Suomen suunta on oikea. Osana kansainvälistä yhteisöä Suomi on sitoutunut rajoittamaan ilmaston lämpenemisen alle kahteen asteeseen. Viime vuonna uudistetun ilmastolain myötä Suomi taas on vahvistanut kansalliseksi tavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Lisäksi olemme sitoutuneet YK:n biodiversiteettisopimuksen ja EU:n biodiversiteettistrategian tavoitteisiin luontokadon pysäyttämisestä.
Tulevissa vaaleissa on tärkeää varmistaa, etteivät tavoitteet jää vain kauniiksi sanoiksi vaan todella toimimme niiden saavuttamiseksi! Vaadimme Suomen tulevalta hallitukselta ihmisoikeusperustaista ilmastopolitiikkaa, jolla uudessa ilmastolaissa asetetut tavoitteet saavutetaan etuajassa. Lisäksi hallituksen tulee laatia oikeudenmukaisen ekologisen siirtymän periaatteet ja sitoutua niiden noudattamiseen.
Vaalien alla haastamme myös eduskuntavaaliehdokkaita keskustelemaan keinoista torjua ilmasto- ja ympäristökriisiä oikeudenmukaisesti. Tule mukaan vaikuttamaan! Lue lisää vaalisivuiltamme.
Teksti: Elina Mikola
Kirjoittaja toimii ilmasto- ja ympäristöasiantuntija Amnestyn Suomen osastossa.
Kirjoitus on osa Amnesty International Suomen osaston eduskuntavaalikampanjaa. Blogisarjassa avaamme hallitusohjelmatavoitteitamme kevään 2023 ajan.