Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei ole Valkoiseen taloon astuttuaan hukannut hetkeäkään toteuttaessaan myrkyllisiä kampanjalupauksiaan.
Parin ensimmäisen virkaviikkonsa aikana hän on allekirjoittanut asetuksia, jotka uhkaavat miljoonien ihmisten ihmisoikeuksia niin Yhdysvalloissa kuin muualla maailmassa. Tässä on seitsemän häpeällistä ja potentiaalisesti tuhoisaa tekoa presidentti Trumpilta:
1. Selän kääntäminen pakolaisille
Oltuaan viikon virassa Donald Trump keskeytti maan pakolaisohjelman 120 päiväksi, esti syyrialaisten pakolaisten pääsyn maahan määrittelemättömäksi ajaksi ja laski maan pakolaiskiintiön 50 000:een. Pelkästään vuoden 2017 aikana tämä tulee vaikuttamaan ainakin 60 000 hädänalaisen ihmisen elämään: edellisen presidentin Barack Obaman hallinto oli luvannut Yhdysvaltojen vastaanottavan 110 000 pakolaista kuluvan vuoden aikana.
Yhden maailman rikkaimman ja vaikutusvaltaisimman valtion pyrkimys tukkia tie turvaan on tyrmistyttävä, kun historialliset 21 miljoonaa ihmistä ovat joutuneet jättämään kotimaansa paetakseen sotaa ja vainoa. Trump estää turvaan pääsyn naisilta, miehiltä ja lapsilta, jotka pakenevat juuri niitä hirmutekoja, joita vastaan hän väittää taistelevansa.
2. Uskontoon perustuva syrjintä
Presidentti Trump pyrki myös ripeästi estämään pääsyn Yhdysvaltoihin seitsemän muslimienemmistöisen maan – Irakin, Iranin, Syyrian, Libyan, Somalian, Sudanin ja Jemenin – kansalaisilta. Vaikka asetuksessa ei suoraan puhuta maahantulokiellon kohdistumisesta muslimeihin, uskonnollinen syrjintä paistaa kauas – varsinkin ottaen huomioon presidentin vaalikampanjan retoriikan.
Uskonnollinen syrjintä paistaa kauas
Maahantulokieltoon on myös poikkeuksia: uskontonsa perusteella vainottuja voitaisiin päästää maahan, mutta vain jos vainottu kuuluu maassaan uskonnolliseen vähemmistöön. Yksi tapa tulkita tätä poikkeusta on, että Valkoinen talo hyväksyisi Yhdysvaltoihin kristityt, jotka pakenevat muslimienemmistöisestä maasta, mikä entisestään syventää uskontojen välistä vastakkainasettelua.
Maahantulokiellon toimeenpano on toistaiseksi jäädytetty Washingtonin osavaltion liittovaltion tuomarin päätöksellä. Asetuksen jatkoa käsitellään nyt valitustuomioistuimessa. Vaadimme Yhdysvaltain kongressia hylkäämään asetuksen välittömästi.
3. Väli-Amerikasta väkivaltaa pakenevien pikakäännytykset
Trumpin lupaus rakentaa ”iso, kaunis” muuri Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalle oli yksi hänen vaalikampanjansa kulmakivistä. Niinpä ei ollut yllätys, kun oltuaan muutaman päivän presidenttinä hän allekirjoitti asetuksia, jotka tähtäsivät tämän vaalilupauksen lunastamiseen. Toinen asetuksista koski muuria, ja toisessa luvattiin muun muassa palkata 10 000 uutta maahanmuuttovirkailijaa. Asetuksilla Donald Trump pyrkii myös lisäämään merkittävästi rajan yli saapuvien siirtolaisten säilöönottoa, rakentamaan uusia säilöönottokeskuksia ja nopeuttamaan maahan saapuvien palautuksia.
Trumpin lupaamat toimet ovat järkyttäviä niiden tuhansien siirtolaisten kannalta, jotka pakenevat väkivaltaa Meksikosta ja Väli-Amerikasta. On todennäköistä, että jatkossa monia Meksikosta Yhdysvaltoihin pyrkiviä siirtolaisia, mukaan lukien pakolaisia ja turvapaikanhakijoita, suljetaan väliaikaisiin säilöönottokeskuksiin rajan tuntumassa ilman pääsyä tehokkaaseen turvapaikkamenettelyyn ennen kuin heidät lopulta lähetetään takaisin alueille, joiden vaaroja he ovat paenneet.
4. Pakolaisten ja siirtolaisten turvasatamien purkaminen
Määrätessään lisähenkilöstöä rajavalvontaan Trump pyrki myös katkaisemaan muita reittejä turvaan. Tarkoituksena oli katkaista liittovaltion rahoitus niin kutsutuilta turvasatamakaupungeilta, jotka ovat rajoittaneet yhteistyötä liittovaltion maahanmuuttoviranomaisten kanssa ja kieltäytyneet ottamasta kiinni ja palauttamasta paperittomia siirtolaisia.
Lukuisat kaupungit, piirikunnat ja osavaltiot ympäri maata ovat tarjonneet suojaa paperittomille, joiden joukossa on niitä, joilla on vahvat perusteet turvapaikkaan. 39 kaupunkia, mukaan lukien New York, Dallas, Minneapolis, Denver ja San Francisco, ovat vaarassa menettää miljardeja dollareita liittovaltion rahoitusta Trumpin asetuksen johdosta.
5. Laajan rintaman hyökkäys naisten oikeuksia vastaan
Kuva presidentti Trumpista allekirjoittamassa pukumiesten joukon ympäröimänä asetusta, joka murentaa miljoonien naisten ja tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksia ympäri maailmaa, on noussut naisten oikeuksia uhkaavan hallinnon symboliksi. Asetus palautti voimaan säännön, joka lopettaa Yhdysvaltojen rahoituksen kaikille sellaisille kansalaisjärjestöille eri puolilla maailmaa, jotka tarjoavat aborttineuvontaa tai -lähetteitä tai ajavat abortin dekriminalisoimista ja aborttioikeuden laajentamista (”gag rule”).
Trumpin kanta tulee viemään hengen monilta naisilta ja tytöiltä muun muassa Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla, jossa abortti on kielletty kokonaan seitsemässä valtiossa, vaikka naisen tai tytön henki olisi vaarassa. Jopa eräissä maissa, joissa abortti on laillista, sen tarjoaminen on riippuvaista Yhdysvaltojen rahoituksesta, mikä tarkoittaa, että sääntö vaarantaa ihmishenkiä myös siellä.
6. Terveyspalvelujen rajoittaminen
Kansainvälisten terveysjärjestöjen rahoituksen estäminen ei vaikuta pelkästään mahdollisuuteen saada turvallinen abortti. Monet leikkauksista kärsivät järjestöt tarjoavat myös HIV/AIDS-hoitoa, jälkiehkäisyä sekä muita lisääntymisterveyspalveluita ja -tietoutta erityisesti Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Trumpin versio rahoituksen rajoituksesta on paljon laajempi kuin esimerkiksi presidenttin Bushin hallinnon toimeenpanema vastaava rajoitus, sillä se vaikuttaa kaikkeen Yhdysvaltojen kansainväliseen terveyspalvelujen rahoitukseen.
7. Alkuperäiskansojen maat ja elinkeinot hyökkäyksen kohteena
Trumpin päätös näyttää vihreää valoa kertaalleen jäihin pistetyn kiistanalaisen öljyputken rakentamiselle Pohjois-Dakotassa asettaa öljy-yhtiöiden voitontavoittelun alkuperäiskansojen ihmisoikeuksien edelle. Suunniteltu öljyputki kulkisi neljän osavaltion ja Standing Rock Sioux -heimon pyhien maiden läpi Missouri-joen vierellä.
Oikeus rauhanomaiseen mielenosoitukseen uhattuna
Öljyputki uhkaa saastuttaa alueen juomavesiä ja vahingoittaa alkuperäiskansan pyhiä hautapaikkoja. Päätös alkuperäiskansan oikeuksia uhkaavan öljyputken rakentamisesta tehtiin heimoja konsultoimatta, mikä on kansainvälisen oikeuden ja Yhdysvaltojen lain vastaista.
Viime viikolla pidätettiin kymmeniä öljyputkea vastustaneita protestoijia. Poliisia on syytetty jo aikaisemmissa mielenosoituksissa liiallisesta voimankäytöstä. Ympäristöaktivistien oikeus rauhanomaiseen mielenosoitukseen saattaa olla vieläkin enemmän uhattuna tulevaisuudessa.