YK:n ilmastohuippukokouksessa eli COP27:ssa käydään vuoden tärkeimmät ilmastoneuvottelut marraskuussa 2022. Keskeisiä teemoja tulevat olemaan päästöjen vähentäminen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja ilmastorahoitus. Myös ilmastonmuutoksen aiheuttamien menetysten ja vahinkojen korvaaminen on nostettu kokouksen asialistalle. Puheenjohtajamaan Egyptin ihmisoikeustilanne kuitenkin varjostaa kansainvälistä ilmastokonferenssia.
YK:n ilmastosopimuksen osapuolikokoukset eli COP:t ovat tärkein kansainvälisen ilmastopolitiikan areena. Vuotuisissa ilmastokokouksissa valtiot neuvottelevat päästövähennystavoitteista ja ilmastotoimista. Tänä vuonna 27. osapuolikokous, COP27, alkaa sunnuntaina 6. marraskuuta Egyptissä. Kokouksessa jatketaan työtä Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanemiseksi.
Mitä kansainvälisessä ilmastopolitiikassa on tapahtunut?
Vuonna 2015 solmittu Pariisin sopimus oli ensimmäinen sitova kansainvälinen ilmastosopimus. Se velvoittaa valtiot hillitsemään ilmaston lämpenemisen alle kahteen celsiusasteeseen, kuitenkin ihanteellisesti 1,5 asteeseen.
Valtiot raportoivat päästövähennystoimistaan viiden vuoden sykleissä. Vuonna 2021 Glasgow’ssa järjestetyssä COP26:ssa valtiot raportoivat päästövähennystoimistaan ensimmäistä kertaa Pariisin sopimuksen solmimisen jälkeen. Tuolloin raportoidut toimet eivät olleet riittäviä rajoittamaan ilmaston lämpenemistä alle kahteen asteeseen. COP26:n päätöslauselma kehottaa valtioita uudistamaan niiden kansallisia päästövähennystavoitteita vuoden 2022 loppuun mennessä, ja siksi tavoitteiden päivitys on ajankohtaista tämän vuoden kokouksessa.
Tulevista ilmastoneuvotteluista odotetaan vaikeita. Vaikka yleisesti tunnustetaan, että päästöjen vähentämisellä on kiire, toimet fossiilisista polttoaineista irtautumiseksi etenevät hitaasti. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on kiristänyt maailmanpoliittista tilannetta ja saanut joitakin valtioita empimään toimissa energiasiirtymän edistämiseksi ja jopa suunnittelemaan fossiilisten polttoaineiden tuotannon lisäämistä.
Avainkysymykset tulevissa ilmastoneuvotteluissa
Useat valtiot ja ilmastotoimijat toivovat Egyptin afrikkalaisena puheenjohtajamaana lisäävän näkyvyyttä globaalin etelän näkökulmille ilmastopolitiikassa. Ilmastokriisin vaikutuksista, kuten äärimmäisistä sääilmiöistä, kärsitään eri puolilla maailmaa. Sen vuoksi ilmastoneuvotteluissa keskustellaan ensimmäistä kertaa myös ilmastonmuutoksen aiheuttamien vahinkojen ja menetysten korvaamisesta.
Ilmastorahoitus, eli vauraiden maiden tuki kehittyvien maiden ilmastotoimille, on keskeinen teema kokouksen asialistalla. Kehittyvät maat toivovat lisää rahoitusta ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja sen vaikutuksiin sopeutumiseen. Ilmastorahoitukselle sovittua tavoitetasoa, eli 100 miljardia dollaria vuodessa, ei kuitenkaan olla vielä saavutettu. Ilmastonmuutoksen vaikutusten voimistuessa monissa kehittyvissä maissa tarvitaan yhä enemmän toimia ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Ilmastorahoitusta ohjautuu kuitenkin toistaiseksi huomattavasti enemmän päästöjen vähentämiseen kuin ilmastonmuutokseen sopeutumiseen.
Egyptin ihmisoikeusloukkauksia ei tule unohtaa
Egyptin nykyisen hallinnon aikana oikeutta sanan- ja kokoontumisvapauteen on rajoitettu ankarasti. Nykyinen lainsäädäntö käytännössä kieltää mielenosoitukset. Lisäksi mediaa, lehdistöä ja sosiaalisen median alustoja sensuroidaan. Tälläkin hetkellä tuhannet toisinajattelijat, rauhanomaiset mielenosoittajat ja toimittajat ovat vangittuina.
COP27:n lähestyessä maa on tehnyt voimakasta imagokampanjaa ja pyrkinyt kääntämään huomion pois hallinnon ihmisoikeusloukkauksista. Amnesty vaatii, ettei Egyptin ihmisoikeustilannetta viherpestä tai unohdeta. Ilmastokonferenssin puheenjohtajamaahan kohdistuvaa parrasvaloa tulee käyttää ihmisoikeuksien toteutumisen edistämiseen Egyptissä.
Egyptin kansalaisyhteiskuntaa on suojeltava konferenssin aikana ja sen jälkeen. Mielenosoitukset, julkiset tapahtumat ja kansalaiskeskustelut ovat olleet keskeinen osa edellisiä ilmastokonferensseja. Egyptin kansalaisyhteiskunnan osallistuminen julkiseen keskusteluun ilman pelkoa seurauksista on turvattava.
Amnesty vaatii ihmisoikeuksia kunnioittavaa ilmastopolitiikkaa
Ihmisoikeuksien toteutumisen tulee olla kaiken ilmastopolitiikan tavoitteena. Ihmisoikeuksien kunnioittamiseen on sitouduttava myös konferenssin päätöslauselmassa ja sen tulee johtaa konkreettisiin toimenpiteisiin. Amnesty vaatii kokouksen osapuolia:
1,5 asteesta on pidettävä kiinni! Päästövähennystavoitteiden ja niiden täytäntöönpanon on rajoitettava tehokkaasti ilmaston lämpenemistä. Kaikkien valtioiden tulee arvioida ja päivittää päästövähennystavoitteensa 1,5 asteen polun mukaisesti. Valtioiden päästövähennystavoitteiden on oltava linjassa niiden historiallisen vastuun ja toimintakyvyn kanssa.
Kaikkien valtioiden on sitouduttava lopettamaan fossiilisten polttoaineiden käyttö nopealla aikataululla! Markkinoihin perustuvat joustomekanismit ja päästöjen kompensaatio eivät ole todellisia päästövähennystoimia, vaan ne saattavat viivästyttää todellisia ilmastotoimia ja niillä saattaa olla kielteisiä ihmisoikeusvaikutuksia
Vauraiden valtioiden on luotava selkeä suunnitelma ilmastorahoituksen lisäämiseksi! Ilmastorahoitus on nostettava vähintään 100 miljardiin dollariin vuodessa ja rahoituksessa tulee suosia lahjamuotoista rahoitusta mielummin kuin lainoja.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamille menetyksille ja vahingoille on perustettava korvausmekanismi!
Maiden tulee sopia suunnitelmasta Glasgowssa sovitun Action for Climate Empowerment -työohjelman toimeenpanemiseksi! Vauraiden maiden tulee tukea kehittyviä maita suunnitelman toimeenpanossa.
Egyptin kansalaisyhteiskuntaa on suojeltava! Egyptin kansalaisyhteiskunnan on voitava osallistua julkiseen keskusteluun ilman pelkoa seurauksista. Valtioiden tulee vaatia merkittäviä parannuksia Egyptin ihmisoikeustilanteeseen ja varmistettava, ettei Egyptin ihmisoikeustilannetta unohdeta myöskään COP27-kokouksen jälkeen.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!