Belgrad Pride järjestettiin eilen ensimmäistä kertaa vuoden 2010 jälkeen. Onnistunut kulkue on voitto seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhteisöille Serbiassa ja heidän tukijoilleen, jotka ovat jo vuosia taistelleet sanan- ja kokoontumisvapauden puolesta.
Noin 1000 ihmistä marssi läpi Belgradin sateenkaarilippujen kera, osoittaen solidaarisuuttaan kaikille syrjinnän uhreille. Marssiin osallistui Serbian homo-, lesbo-, bi-, transihmisten, ja intersukupuolisten (HLBTI) yhteisön aktivisteja, Serbian hallituksen, Belgradin kaupungin ja EU:n edustajia sekä kansainvälisiä aktivisteja ja diplomaatteja.
Amnesty Internationalin aktiivit ja ihmisoikeustarkkailijat marssivat yhdessä paikallisten HLBTI-aktivistien kanssa. Poliisin vahva edustus suojeli osallistujia ja mahdollisti marssin etenemisen rauhanomaisesti ja suunnitelmien mukaan.
”Olemme erittäin iloisia siitä, että serbialaisten aktivistien oikeus mielipiteen ja kokoontumisvapauteen vuosien kamppailun jälkeen toteutui. He ovat tehneet väsymätöntä työtä ihmisoikeuksiensa puolesta useita vuosia ja kansainväliset solidaarisuuden osoitukset, kuten Helsingissä viime toukokuussa aktivisteille kirjoitetut kortit, ovat tukeneet heidän työtään”, sanoo Amnestyn seksuaalisuuteen ja sukupuoleen perustuvan syrjinnän asiantuntija Tiina Oikarinen.
Sekä ennen että jälkeen Pride-kulkueen nähtiin kuitenkin useita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia vastustavia mielenilmauksia. Marssia edeltäneenä yönä väkivaltaisuudet lisääntyivät, kun mielenosoituksen vastustajat ottivat yhteen poliisin kanssa Belgradin keskustassa. Useita protesteja järjestettiin kulkueen jälkeen, vaikka kaikki julkiset kokoontumiset olivat kielletty Pride-kulkueen päivänä. Vastamielenosoituksia järjestivät esimerkiksi uskonnolliset ja kansallismieliset ryhmät.
Serbian hallituksen tulee nyt jämäkästi puuttua HLBTI-yhteisön laajamittaiseen syrjintään.
Vaikka itse marssia ei leimannutkaan väkivalta, tapahtui muualla kaupungissa useita välikohtauksia. Esimerkiksi itsenäisen televisioasema B92:n tiloihin hyökkäsi 30 väkivaltaista mielenosoittajaa aiheuttaen lukuisia lieviä vahinkoja. Myös bussi sytytettiin tuleen.
”Olemme tyytyväisiä siihen, että Suomen hallitus on tukenut serbialaisia aktivisteja nostamalla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet toistuvasti keskusteluun Serbian viranomaisten kanssa, ja osoittanut julkisen tukensa Pride-kulkueelle. Serbian hallituksen tulee nyt jämäkästi puuttua HLBTI-yhteisön laajamittaiseen syrjintään ja heihin kohdistuvaan väkivaltaan. Hallituksen tulee myös kiinnittää todellista huomiota taisteluun viharikoksia vastaan ja suojella kaikkia ihmisoikeuspuolustajia Serbiassa”, Oikarinen toteaa.