Vuosi 2023 osoittaa, että jo saavutetut oikeudet eivät välttämättä ole pysyviä. Joissain maissa otetuista edistysaskeleista huolimatta, naisten ja sateenkaari-ihmisten oikeuksia heikennettiin voimakkaasti eri puolilla maailmaa.
Amnestyn vuosiraportti arvioi ihmisoikeuksien toteutumista maailmassa vuonna 2023. Sateenkaari-ihmisten ja naisten oikeudet ovat yksi raportin keskeisistä teemoista. Raportti osoittaa, että useissa maissa hallitukset heikensivät naisten ja sateenkaari-ihmisten oikeuksia, ja sulkivat silmänsä sukupuolistuneelta väkivallalta. Muutamissa maissa tasa-arvoa kuitenkin edistettiin. Esimerkiksi Suomi saa kiitosta aborttilain sekä translain uudistamisesta.
Naisten oikeuksia heikennettiin useissa maissa
Vuonna 2023 hallitukset eri puolilla maailmaa heikensivät naisten oikeuksia syrjivillä säädöksillä. Afganistan kielsi naisilta ja tytöiltä peruskoulua pidemmälle menevän koulutuksen sekä työskentelyn kansalaisjärjestöissä ja useimmissa julkisissa viroissa. Iranissa viranomaiset tehostivat peittävään pukeutumiseen velvoittavan huivilain valvontaa. Ranska taas rajoitti uskonnolliseksi katsotun vaatetuksen käyttämistä kouluissa ja urheilussa. Laki syrjii erityisesti musliminaisia ja -tyttöjä.
Yhdysvalloissa 15 osavaltiota kielsi abortin kokonaan tai erittäin rajoitetuin poikkeuksin. Kiellot olivat mahdollisia sillä, korkein oikeus kumosi vuonna 2022 Roe vastaan Wade -päätöksen. Päätös oli turvannut aborttioikeutta liittovaltiotasolla vuosikymmenten ajan. Korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen useat sosiaalisen median alustat, kuten Facebook, Instagram ja TikTok, ovat rajoittaneet lisääntymisoikeuksiin liittyvän tiedon levitystä.
Joissakin maissa naisten oikeuksia myös vahvistettiin. Meksikon korkein oikeus julisti abortin kriminalisoinnin perustuslain vastaiseksi. Suomi ja Espanja helpottivat abortin saamista.
Naisiin kohdistuva väkivalta on hälyttävän yleistä
Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta, kuten seksuaali- ja lähisuhdeväkivalta, oli edelleen hälyttävän yleistä. Vuonna 2023 Meksikossa murhattiin keskimäärin yhdeksän naista päivässä.
Viranomaiset eri puolilla maailmaa jättivät järjestelmällisesti puuttumatta syvälle juurtuneeseen naisiin ja tyttöihin kohdistuvaan väkivaltaan ja laiminlöivät selviytyjien pitkän aikavälin tarpeet. Väkivallan tekijät jäivät usein rankaisematta.
Maailmalta kantautui myös hyviä uutisia. Muutamat valtiot sitoutuivat toimiin naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi. Japani, Pohjois-Makedonia, Sveitsi ja Uzbekistan vahvistivat lähisuhde- ja seksuaaliväkivallasta selviytyneiden oikeudellista suojaa.
Sateenkaarioikeuksia poljettiin eri puolilla maailmaa
Vuonna 2023 hallitukset eri puolilla maailmaa polkivat sateenkaarioikeuksia lakimuutoksilla ja vihamielisellä politiikalla. Ugandassa astui voimaan ankara homoseksuaalisuuden vastainen laki, jonka nojalla homoseksuaalisuudesta voi saada jopa kuolemantuomion. Iso-Britannian hallitus käytti veto-oikeuttaan estääkseen Skotlannin parlamenttiin edenneen translain hyväksymisen.
Useissa maissa rajoitettiin sateenkaarioikeuksia puolustavien järjestöjen toimintaa. Kiinassa merkittävä sateenkaarijärjestö joutui lopettamaan toimintansa hallituksen jatkuvien hyökkäysten vuoksi. Venäjän korkein oikeus leimasi “kansainvälisen sateenkaariliikkeen ääriliikkeeksi”. Tämä aiheuttaa vakavia oikeudellisia seuraamuksia sateenkaariaktivisteille ja järjestöille sekä kaikille, joilla oletetaan olevan yhteyksiä sateenkaariyhteisöön.
Hallitukset eivät edelleenkään puuttuneet riittävästi sateenkaari-ihmisten kokemaan väkivaltaan. Guatemalassa, jossa samaa sukupuolta olevien ihmisten avioliitot ovat edelleen laittomia, ainakin 34 ihmistä tapettiin seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin vuoksi. Maailmassa on edelleen 62 maata, joissa samaa sukupuolta olevien seksuaalinen kanssakäyminen on laissa kielletty. Näistä laeista useat juontavat juurensa kolonialismiin.
Joissain maissa sateenkaarioikeuksia myös edistettiin. Latviassa hyväksyttiin samaa sukupuolta olevien parien parisuhteen rekisteröinti. Suomessa ja Espanjassa hyväksyttiin uudet translait, jotka helpottavat sukupuolen juridista vahvistamista. Myös Saksassa translakia edistettiin.
Tasa-arvon edistäminen vaatii hallituksilta aktiivisia toimia
Hallitusten on tuettava sukupuolten tasa-arvoa edistäviä järjestöjä ja liikkeitä. Tämä on välttämätöntä naisiin kohdistuvan syrjinnän torjumiseksi ja seksuaalioikeuksien vahvistamiseksi. Hallitusten on torjuttava sukupuolistunutta väkivaltaa ja vastattava selviytyneiden pitkän aikavälin tarpeisiin. Hallitusten täytyy myös kumota kaikki sateenkaarioikeuksia polkevat lait ja säädökset.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!