Amnestyn tutkimustyöhön kuuluu ihmisoikeuksien toteutumisen seuraaminen kaikkialla maailmassa. Joskus tutkimuksen kohteena olevassa maassa on sellaiset olosuhteet, etteivät Amnestyn tutkijat pääse tekemään työtä paikan päälle.
Amnestyn tutkimustyö ihmisoikeuksien toteutumiseksi voi jatkua, vaikka tutkija ei olisikaan siellä, missä mahdolliset ihmisoikeusloukkaukset tapahtuvat. Amnestyn, muiden järjestöjen sekä esimerkiksi Etyjin ja YK:n tutkimukset perustuvat ajoittain tutkimukseen, joka tehdään haastattelujen ja muun aineiston perusteella, mikäli tutkijoilla ei ole pääsyä maahan.
Amnestyn tutkimustyöstä vastaavat kokeneet ammattilaistutkijat, joilla on laajat verkostot tutkimansa maan sisällä ja tiiviit yhteydet muihin maan ihmisoikeustilannetta seuraaviin tahoihin. Tässä artikkelissa avataan sitä, miten Amnesty on tutkinut kokoontumisvapauden toteutumista Iranissa syksyllä 2022, kun Jina (Mahsa) Aminin kuolema käynnisti maanlaajuiset mielenosoitukset.
Amnestyn tutkijat ovat olleet yhteydessä ihmisoikeusloukkausten silminnäkijöihin ja haastatelleet heitä. Lisäksi tutkijat ovat keskustelleet myös paikallisten ihmisoikeuspuolustajien kanssa, jotka ovat jakaneet keräämäänsä tietoa.
Todistajanlausuntoja on vahvistettu vertaamalla niitä tutkijoiden verifioimaan kuva- ja videomateriaaliin. Mielenosoitusten yhteydessä kuvatun materiaalin lisäksi tutkijat ovat tarkastelleet myös esimerkiksi loukkaantuneiden röntgenkuvia, kuolonuhrien omaisilta saatuja ruumiinavausasiakirjoja sekä kuolin- ja hautaustodistuksia.
Amnestyn tutkimustyö vahvistaa kiistatta poliisiväkivallan Iranissa
Iranin mielenosoituksiin liittyvässä tutkimuksessa Amnesty on pyrkinyt dokumentoimaan erityisesti poliisin ja muiden turvallisuusjoukkojen laitonta voimankäyttöä. Siksi olennaista tietoa on ollut esimerkiksi se, millaisia projektiileja (luoteja, hylsyjä, hauleja) tapahtumapaikoilta on löytynyt, millaisia ampumahaavoja uhreilla on ja millaisista aseista silminnäkijöillä on havaintoja. Tutkijoiden keräämän todistusaineiston perusteella on selvää, että Iranin viranomaiset ovat käyttäneet tappavaa voimaa mielenosoitusten tukahduttamisessa.
Amnestyn tutkijoiden on varjeltava tarkkaan lähteidensä turvallisuutta. Iranin kaltaisissa maissa Amnestyn kontaktit toimivat henkensä kaupalla jakaessaan tietoa ihmisoikeusloukkauksista. Siksi haastateltavat ihmiset eivät voi oman turvallisuutensa vuoksi esiintyä raporteissa tai tiedotteissa omalla nimellään, vaikka lähteen henkilöllisyys onkin Amnestyn tiedossa.
Amnesty ei myöskään voi välttämättä kertoa saaneensa tietoja uhrien vammoista esimerkiksi paikalliselta sairaalalta, koska turvallisuusviranomaiset voisivat ryhtyä kostotoimiin. Tällöin voidaan raporteissa käyttää esimerkiksi ilmaisua “informoidut tahot” tai vastaavaa.
Tutkijat hyödyntävät viestimiä
Tutkijat seuraavat myös sosiaalista mediaa, paikallista mediaa sekä paikallisten viranomaisten viestintää, josta selviää usein viranomaisten versio tapahtumista. Iranin viranomaisten kuvaus mielenosoituksista on hyvin erilainen kuin Amnestyn ja muiden toimijoiden tutkimustulokset. Siksi riippumattoman tutkimustiedon tuottaminen on elintärkeää.
Amnestyn tutkijat ovat vahvistaneet, että Iranin mielenosoitusten yhteydessä on kuollut yli 200 ihmistä. Lukuun sisältyy ainoastaan ihmiset, joiden nimet ja kuvat on vahvistettu. Todennäköisesti kuolonuhrien määrä on suurempi.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!