Ihmiset eri puolilla Eurooppaa äänestävät 6.–9. kesäkuuta 2024, minkä suunnan Euroopan unioni (EU) ottaa seuraavaksi viideksi vuodeksi. Valoisamman, oikeudenmukaisemman ja kestävämmän tulevaisuuden saavuttamiseksi EU:n on asetettava perus- ja ihmisoikeudet toimintansa keskiöön.
Amnesty Internationalin EU-vaalisuositukset käsittelevät keskeisiä ihmisoikeuskysymyksiä unionin sisäasioissa ja ulkosuhteissa. Suositukset antavat tietoa ehdokkaille ja äänestäjille perus- ja ihmisoikeuksien edistämisestä EU:ssa ja globaalisti.
Euroopan parlamentti voi edistää ihmisoikeuksia sekä maailmanlaajuisesti että EU:ssa. Euroopan parlamentilla on ollut keskeinen rooli esimerkiksi käynnistettäessä rikkomusmenettelyjä jäsenvaltion rikkoessa vakavasti ja jatkuvasti EU:n perusperiaatteita, kuten oikeusvaltioperiaatetta ja perusoikeuksien kunnioittamista.
Suosituksemme europarlamenttivaaleihin ovat:
- Ihmisoikeuksia vahvasti suojeleva Euroopan unioni
- EU:n on tehtävä tasa-arvosta todellisuutta.
- EU:n on tuettava ihmisoikeuspuolustajia, kansalaisyhteiskuntaa ja ihmisoikeuksien puolesta mieltään osoittavia ihmisiä.
- EU:n on suojeltava ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota.
- Solidaarisuus ja ihmisoikeudet pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien suojelun perustaksi
- EU:n on turvattava tehokkaat ja kestävät, solidaarisuuteen ja ihmisoikeuksiin perustuvat toimet pakolaisten ja siirtolaisten vastaanotossa.
- EU:n on puolustettava pakolaisten ja siirtolaisten ihmisoikeuksia syrjimättömästi.
- EU:n on varmistettava ihmisoikeusperustaisuus muiden maiden kanssa tehtävässä muuttoliikettä koskevassa yhteistyössä.
- Ihmisoikeuksien maailmanlaajuinen edistäminen ja suojelu EU:n ulkopolitiikan keskiöön
- EU:n ja sen jäsenvaltioiden on tehostettava sitoutumistaan ihmisoikeuksiin suhteissaan muihin maihin ja saatettava ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyvät maat vastuuseen.
- EU:n on puolustettava ihmisoikeuksien yleismaailmallisuutta ja kansainvälistä ihmisoikeusjärjestelmää.
- EU:n on tehostettava toimiaan ihmisoikeuspuolustajien suojelemiseksi ja heidän työnsä edistämiseksi.
- Ripeät ja tehokkaat toimet ilmastokriisin torjumiseksi
- EU:n on pidettävä kiinni sitoumuksistaan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja luopua asteittain fossiilisista polttoaineista.
- EU:n on suojeltava ja tuettava ympäristön ja ihmisoikeuksien puolustajia.
- EU:n ja sen jäsenvaltioiden on täysimääräisesti tunnustettava ilmasto- ja ympäristökriisin ihmisoikeusulottuvuus ja puolustettava oikeutta puhtaaseen, terveelliseen ja kestävään ympäristöön.
Tutustu tavoitteisiin kokonaan täällä.